Zwitser Gianni Infantino nieuwe voorzitter FIFA

De Zwitser Gianni Infantino (45) is de nieuwe voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Hij volgt Sepp Blatter op. In de tweede ronde van de verkiezingen voor de nieuwe voorzitter op het FIFA-congres kreeg hij vrijdag 115 stemmen. Dat waren er 27 meer dan zijn belangrijkste tegenstander Sjeik Salman.

Infantino, nadat hij is verkozen tot FIFA-voorzitter. Beeld getty

De eerste stemronde werd ook al verrassend gewonnen door Infantino, met 88 stemmen. Niemand haalde de benodigde tweederdemeerderheid in de eerste stemronde. Daarom was een tweede ronde noodzakelijk. In de tweede ronde moest de winnende kandidaat meer dan de helft, oftewel 104 stemmen, krijgen. En dat lukte Infantino.

Dat de nieuwe FIFA-voorzitter al na twee ronden werd gekozen, kwam als een verrassing. Vooraf werd rekening gehouden met een verkiezingsstrijd tussen Infantino en Salman die tot laat in de avond zou duren. De Zwitser kon rekenen op steun van Europa, Zuid-Amerika en een hoop Caraïbische landen. De sjeik leek Azië en Afrika in zijn zak te hebben en was de favoriet bij aanvang van het congres in Zürich. Na de eerste stemronde bleek dat de steun voor de man uit Bahrein echter kleiner was dan gedacht.

Salman toonde zich vrijdagavond een waardig verliezer. 'De FIFA moet meer integer worden en de diversiteit in het voetbal laten zien. Ik vertrouw erop dat Gianni Infantino de kwaliteiten heeft om dat te bewerkstelligen en de benodigde hervormingen door te voeren', aldus de sjeik.

Infantino was zichtbaar geëmotioneerd nadat hij tot de nieuwe FIFA-voorzitter was verkozen. 'We gaan het respect voor de FIFA herstellen', beloofde hij in zijn overwinningsspeech. 'We gaan een nieuwe FIFA bouwen. We hebben treurige tijden achter de rug', verwees hij naar alle corruptieschandalen. 'Maar die tijden zijn voorbij. We kunnen ons binnenkort weer focussen op de mooie sport voetbal. Ik heb de afgelopen maanden fantastische mensen ontmoet die van voetbal houden. Ze verdienen een FIFA waar iedereen trots op is.'

Maatregelen

Infantino maakte nooit carrière als speler, maar was in de voetbalwereld wel al jarenlang een bekend gezicht. Dat had hij vooral te danken aan de rol die hij speelde bij de lotingen van UEFA-toernooien. Bij die Europese voetbalbond was hij jarenlang de plaatsvervangend secretaris-generaal en het hoofd van de juridische dienst. Hij gold als vertrouweling van voorzitter Michel Platini, die graag Blatter had opgevolgd. Maar Platini werd geschorst, waarna Infantino de gedoodverfde Europese kandidaat werd.

Eerder op de dag nam de FIFA een heel pakket hervormingsmaatregelen aan. Een van de belangrijkste wijzigingen betreft de zittingstermijn van de voorzitter. Die mag maximaal twaalf jaar de hoogste positie bekleden. Ook de macht van het dagelijks bestuur wordt ingeperkt. Er komt een duidelijke scheiding van politieke en uitvoerende taken.

De FIFA stemde ook in met een vrouwenquotum voor de top van het bestuur. Het is ook de bedoeling dat vanaf nu de salarissen van de bestuurders openbaar worden. 179 bonden stemden vóór de ingrijpende veranderingen. Er waren toch nog 22 bonden die tegen het pakket maatregelen stemden. Zes stemmen waren ongeldig. De KNVB stemde voor.

De internationale voetbalbond wordt geplaagd door corruptieschandalen, waardoor oud-voorzitter Sepp Blatter af moest treden. Met de hervormingen hoopt de FIFA schoon schip te maken.

Lees ook

De Volkskrant houdt live alle ontwikkelingen van het FIFA-congres bij. Lees het blog hier.

Lees hier een profiel van sjeik Salman. (+)

Lees hier een profiel van Gianni Infantino. (+)

Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.