Zwerver met creditcard

Op de eerste procesdag van zijn belastingzaak zei Guus Hiddink dat hij een zwerver was. Het was een vergelijking met vreemde associaties....

Een zwerver slaapt in een doos, of onder een brug, met een fles wijn en een homp brood. Een zwerver heeft geen baan, geen creditcard en geen auto met chauffeur.

Guus Hiddink had soms wel twee banen tegelijk. Hij verdiende salarissen met zes nullen voor de komma en was tijdens het WK van 2002 in Zuid-Korea verheven tot een status even onder God zelve. Inderdaad, toen hij was aangesteld bij PSV na dat glorieuze WK, had hij even geen vaste verblijfplaats in Nederland.

Maar nu zat het icoon van het trainersgilde te stamelen in de rechtbank van Den Bosch. Hij was genood als verdachte van een belastingontduiking ter waarde van 1,4 miljoen euro. Even was hij, de strateeg op een hectare gras, de regie kwijt.

Adviseurs hadden hem verteld in België te gaan wonen, want daar betaal je minder belasting en vanuit Korea werden miljoenen overgemaakt voor allerlei klussen. Hij huurde een woning in Achel, waar hij nooit zou overnachten.

Hoeveel zwervers zouden één nachtje hun vette kuif op zijn onbeslapen kussen hebben willen leggen?

Hiddink hoorde meermaals dat hij écht in België moest wonen om het financiële voordeel te genieten, maar de adviezen gleden langs hem af. Was hij grenzeloos naïef? Waande hij zich onaantastbaar, aanbeden als hij werd door jaknikkers ?

Misschien was hij gewoon gierig. Overdreven zuinig. Hoe vaak komt het niet voor dat mensen met veel geld steeds meer geld willen hebben en vervolgens vinden dat ze daarover te veel belasting moeten betalen. Waarom schrapen veel jongelui zo, of is dat een domme vraag van iemand die nooit miljoenen zal vergaren?

Maar Guus Hiddink is toch geen Ebenezer Scrooge? Hij geeft wel eens een biertje weg en hij richtte een stichting op die geld inzamelt voor kansarme kinderen in Korea, het land dat hem verhief tot wereldster.

De rechter achtte hem onschuldig over de onderzochte maanden in 2002 en schuldig over een deel van 2003. Hij was toen zo vaak gewaarschuwd dat hij écht in België moest wonen, terwijl hij dat zelfs niet eens meer overwoog. Maar wel belastingvoordeel opstrijken dus.

Hiddink kwam weg met 45 duizend euro boete en een voorwaardelijke straf van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. Het zou mooi zijn om te kunnen zien hoe hij dat bedrag overmaakt. Brilletje op de neus. Vulpen of telebankierend? Met een joyeus gebaar, of met de gierige blik?

Die proeftijd is trouwens een lege huls. In het ongelooflijke stripverhaal dat zijn loopbaan is, heeft Guus Hiddink zijn rol hervonden. Hij is Guus Geluk, niet Dagobert Duck.

Willem Vissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden