Zwemtalent Steenbergen kan het nog; verbreekt junior-record op 200 meter vrije slag

Ze is en blijft het grootste zwemtalent van Nederland. Marrit Steenbergen, die na haar internationale doorbraak in 2015 door haar fans iets te hoog op het paard werd gezet, liet donderdag weer iets van haar grote aanleg zien. In de B-finale van de 200 meter vrije slag verbeterde de ranke Friezin het Nederlands record voor 17-jarigen.

John Volkers
Marrit Steenbergen in het Olympisch zwembad in Rio Beeld anp
Marrit Steenbergen in het Olympisch zwembad in RioBeeld anp

De nieuwe nationale toptijd gezwommen op dag één van de Swim Cup in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion werd 1.57,28. Het was maar een fractie langzamer dan de tijd van de winnares van de A-finale, de gelouterde Femke Heemskerk die haar dertiende internationale zwemjaar aanvangt.

Heemskerk, zwaar geplaagd door coachwisselingen in het olympische jaar, finishte in haar kenmerkende fijne techniek in 1,56,62, twee seconden boven het eigen Nederlandse record (1.54,68).

De ragfijne techniek van Heemskerk die terug is in handen van goudsmid Marcel Wouda, lijkt qua rustige insteek en inspanning op die van Steenbergen. Heemskerk is een felle donder die onder wedstrijddruk lijkt te lijden.

Dat pad begon Steenbergen, een stuk bedaarder, vorig jaar ook te bewandelen. Ze kon niet uit de voeten met alle verwachtingen die aan haar kleefden. Na de mislukte Spelen, de vierde plaats in de 4 x 100 meter vrije slag werd als een afgang beschouwd, kreeg Steenbergen weinig tijd om te recupereren.

Ze ging door met haar tien trainingen per week, te combineren met een flinke portie schoolwerk. 'Drie vakken voor mijn examenjaar plus vier vakken uit mijn vijfde jaar vwo. Het is echt aanpoten.'

De Welle van Drachten

Steenbergen maakt lange dagen, die 's ochtends rond vijf uur van start gaan met een autoritje van woonplaats Oosterwolde naar het zwembad de Welle van Drachten.

Trainer Frank Bosma zag in zijn RTC (Regionaal Trainingscentrum) dat zijn zwemster het te zwaar kreeg. De schouders deden pijn, een blessure die verergerde bij het passen van een nieuw zwempak. 'Kwestie van lichte overbelasting', sprak de coach die zijn pupil opdroeg het kalmer aan te doen. Steenbergen deed het drie weken rustiger aan. Ze schreef zich wel in voor de Swim Cup, alhoewel ze al gekwalificeerd was voor de WK (senioren) van deze zomer te Boedapest.

Regelmaat, de weg naar de top

Zo ziet een dag uit het leven van Marrit Steenbergen eruit: veel trainen, goed eten en slapen.

Tijdens de ochtendsessie deed ze het in Eindhoven extra kalm aan; ze ging als zestiende door naar de B-finale. 'Anders had ik de C-finale gezwommen', sprak ze laconiek. In de avond kreeg ze van Bosma opdracht het iets feller en gedurfder aan te pakken.

Ze zwom, volkomen vrij in het hoofd, haar vier banen (van 50 meter) en tikte in een persoonlijk record aan dat haar met verbazing sloeg. 'Ik kan het nog', was een van haar uitspraken. Alsof daaraan te twijfelen viel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden