NieuwsDoping

Zwemster Kira Toussaint positief getest op doping: ‘De afgelopen weken waren een nachtmerrie’

Het Nederlandse topzwemmen, de voorbije vijftig jaar gespaard van farmaceutisch bedrog, kent voor het eerst een serieus dopinggeval. Donderdag werd bekend dat Kira Toussaint, Nederlands recordhoudster op diverse rugslagafstanden, door de wereldzwemfederatie Fina in staat van beschuldiging is gesteld.

Kira Toussaint oefent haar zijwaardse  duik onderwater bij het onderdeel rugzwemmen (Swim Cup Eindhoven). Beeld Jiri Buller
Kira Toussaint oefent haar zijwaardse duik onderwater bij het onderdeel rugzwemmen (Swim Cup Eindhoven).Beeld Jiri Buller

Bij een dopingcontrole op 2 november tijdens een wereldbekerwedstrijd in Beijing, is bij de 24-jarige pupil van de Amsterdamse coach Mark Faber het gebruik van tolubuterol vastgesteld.

Het middel geldt als een humaan medicijn, bedoeld om de luchtwegen te ­verwijden. Toussaint is astmalijder en gebruikt daarvoor ook medicatie.

De talentvolle dochter van olympisch rugslagkampioen Jolanda de Rover werd op 7 december, aan de vooravond van de WK kortebaan in het ­Chinese Hangzhou, door de Fina per brief op de hoogte gesteld van haar overtreding.

Nog dezelfde avond vloog zij met teammanager Nick Driebergen terug naar Nederland. Toussaint werd officieel ziek gemeld om zo de rust te bewaren rond nationale WK-afvaardiging. Ranomi Kromowidjojo bleek onverstoorbaar en werd vorige week ­driemaal wereldkampioen kortebaan.

Vertrek

Donderdag gaf Toussaint middels een persbericht van de zwembond KNZB uitleg over haar vertrek uit Hangzhou. ‘Het was zo onwerkelijk, ik heb de halve vlucht gehuild’, schreef Toussaint. ‘Ook vond ik het verschrikkelijk waarom ik niet kon deelnemen aan de WK. De afgelopen weken waren een nachtmerrie.’

De Amstelveense, na vier jaar Amerikaanse studentencompetitie naar ­Nederland teruggekeerd, meldde op persoonlijke titel dat tolubuterol in haar lichaam is aangetroffen, maar niet te weten hoe het daar is gekomen. ‘Zelf sta ik honderd procent voor schone sport. Nog nooit in mijn leven ben ik in aanraking geweest met doping of heb ik doping gebruikt’, aldus de zwemster die zichzelf onschuldig acht.

Tolubuterol is een zeldzaam stofje, slechts geregistreerd in zeven (meestal Aziatische) landen, dat luchtwegen langdurig verwijdt. Het medicijn kan via een inhalator dan wel door een pleister in het lichaam komen.

Van een ander, dierlijk astmamiddel, clenbuterol, is bekend dat het door vervuilde voeding in het lichaam kan komen. Voor verblijf in China geldt daarom altijd een waarschuwing bij vleesconsumptie. In 2008 en 2011 was de Nederlandse zwemploeg bij grote toernooien zeer waakzaam.

Schorsing

Toussaint is nu verdachte in een zaak die gaat dienen voor de tuchtcommissie van de Fina. Een schorsing van twee jaar is de maximale straf. De directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, Herman Ram, zegt dat er zeer beperkt kennis bestaat over het betreffende, verboden medicijn.

Ram zegt dat een dopinggeval met tolubuterol pas vijf keer in de wereld is voorgekomen, waarvan driemaal in Japan. In Nederland is het normaliter onmogelijk om aan het medicijn te komen.

De KNZB steunt de zwemster, die deze herfst een sterke ontwikkeling doormaakte, bij haar verdediging. Directeur Jan Kossen: ‘We kennen Kira als een hardwerkende, integere atleet. Nu er door de B-staal (de tweede urinestaal, red.) duidelijkheid is, kunnen we Kira ondersteunen in het achterhalen van de oorzaak.’

Het Nederlandse zwemmen is sinds de invoering van reguliere dopingcontroles, een slordige vijftig jaar geleden, altijd gespaard gebleven van een positief dopinggeval. Ram: ‘En er wordt echt behoorlijk veel gecontroleerd in het zwemmen. Internationaal is er toch het nodige aan de hand.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden