ReportageLong Course Challenge Hengelo

Zwemmers mogen eindelijk weer racen, in 'verzonnen wedstrijd’

Buiten was het 35 graden, echt zwemweer, maar de Nederlandse topzwemmers keerden onder het dak van het Twentebad terug in competitie. In snikheet Hengelo zwommen Ranomi Kromowidjojo en de haren voor het eerst in vele maanden een wedstrijd in eigen land. Na afloop glunderden ze, al waren de echte trekken van het gezicht door de mondbescherming lastig vast te stellen.

John Volkers
Ranomi Kromowidjojo reageert na haar 100 meter vrije slag tijdens de Long Course Challenge. Beeld ANP
Ranomi Kromowidjojo reageert na haar 100 meter vrije slag tijdens de Long Course Challenge.Beeld ANP

Het mondkapje was wat Kromowidjojo betreft ook het minpunt van al die maanden in de coronacrisis. Femke Heemskerk, gelouterd teamgenoot, had vooral problemen met afstand bewaren. ‘Dat je mensen die je maanden niet hebt gezien en hier in Hengelo voor het eerst weer ziet, niet kunt aanraken, niet kunt knuffelen. Het is hoi zeggen, op afstand en doorlopen.’

Heemskerk, dit voorjaar in allerijl getrouwd om via die huwelijksluiting in Canada haar in de VS wonende vriend Guido toch te kunnen vergezellen, werd de voorbije weken af en toe kriegel van de pop-ups op haar telefoon. De laatste gingen over de Olympische Spelen van Tokio die een jaar werden uitgesteld. De digitale agenda bleef haar wijzen op de wedstrijddagen die gingen komen.

De 32-jarige zwemster zei slechts enkele keren last te hebben gehad van het Pieter Timmers-gevoel. De Belgische topper, tweede in Rio op het koningsnummer 100 meter vrije slag, beëindigde zijn loopbaan, toen de Spelen een jaar werden weggeschoven. Hij is even oud als zijn Nederlandse collega, maar kon nog een jaar van uiterste concentratie op het topzwemmen niet meer opbrengen.

Heemskerk: ‘De dag dat de Spelen niet doorgingen was ik juist heel strijdlustig. Maar eerlijk gezegd zit ik ook wel eens te piekeren of het volgend jaar wel doorgaat. Maar daar moet ik me niet gek door laten maken.’

Femeke Heemskerk na haar 100 meter vrije slag. Beeld ANP
Femeke Heemskerk na haar 100 meter vrije slag.Beeld ANP

Kromowidjojo, over acht dagen 30, zei met haar man Ferry Weertman, regerend olympisch kampioen op de 10 kilometer openwater, de beslissing te hebben genomen dat extra jaar vol te houden. Het was geen twistgesprek aan de keukentafel. ‘Als Ferry het niet had gewild, was dat misschien moeilijker geweest. Maar het doel blijft voor ons beiden hetzelfde: de Olympische Spelen. We gaan nog een jaar door.’

Om het door coronaperikelen verbrokkelde seizoen gestructureerd af te sluiten, had de zwembond een alternatief toernooi in Hengelo bedacht. ‘Een verzonnen wedstrijd’, sprak technisch directeur André Cats. Er was de voorbije maanden slechts getraind, eerst met twee en drie personen per baan. In Hengelo mochten er zelfs tien per baan (100 vierkante meter water, 10 per persoon) inzwemmen.

De aantrekkingskracht van het racen was het voornaamste gevoel van de dag. ‘Fijn dat ’t weer kon’, sprak Heemskerk die de overwinning op de 100 meter vrije slag aan concurrent Kromowidjojo moest laten. De drievoudig olympisch kampioen sprak niet alleen over de wedstrijd maar ook over de reis en het verblijf. ‘Weer met het team in een hotel, weg uit de thuissituatie’, dat voelde als vanouds voor haar.

Na Hengelo volgt een korte vakantie, van anderhalve week, en daarna begint opnieuw de aanloop van het olympische seizoen. Hoe dat gaat verlopen, geen mens die het zeker weet. Topsport is plannen, sprak technisch directeur Cats. Maar zelfs de olympische kwalificatiewedstrijd in Rotterdam, van december, staat met potlood geschreven. ‘Al moet het heel gek gaan, als die niet doorgaat’, aldus Kromowidjojo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden