'Zwemmen is zwemmen. Met of zonder benen'

Het Nederlandse topzwemmen gaat voor een fors deel rusten op de kennis en vaardigheid uit de paralympische sport. Na de aanstelling als technisch directeur van André Cats, chef de mission bij de Paralympische Spelen van Londen en Rio, kwam de nationale zwembond KNZB maandag met de benoeming van Mark Faber tot hoofdtrainer van het Nationaal Trainingscentrum (NTC) te Amsterdam.

John Volkers
Ranomi Kromowidjojo en Marcel Wouda, de bondscoach van de zwemmers en zwemsters, na een roeitraining Beeld Klaas Jan van der Weij
Ranomi Kromowidjojo en Marcel Wouda, de bondscoach van de zwemmers en zwemsters, na een roeitrainingBeeld Klaas Jan van der Weij

Faber was in september in Rio succesvol met de paralympische zwemploeg. Het team veroverde 21 medailles. Faber (43) volgt in Amsterdam Martin Truijens op. Diens contract werd na de desastreus verlopen Olympische Spelen van Rio niet verlengd.

In de dagelijkse werkzaamheden zal Faber gelijk optrekken met Marcel Wouda, de succescoach van het openwater zwemmen. Wouda (44), chef-coach bij het NTC van Eindhoven, werd maandag gepromoveerd tot hoofdcoach van het Nederlandse zwemmen.

Hij is officieel de baas in het zwemmen. Cats staat nog een trede hoger in de nieuwe structuur van de KNZB. Hij voert de directie over zwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen en schoonspringen.

'Maar ik streef ernaar de gelijkwaardigheid op te zoeken', aldus Wouda over zijn verhouding met Faber, de voorbije acht jaar werkzaam met paralympiërs. Wouda: 'Mark is een gelijkwaardige gesprekspartner. Er is een hotline tussen Eindhoven en Amsterdam. Die was er al. Maar we hebben zojuist, op onze eerste werkdag, afgesproken dat we eens in de week bij elkaar in het zwembad gaan kijken. Nee, dat is geen kruisbestuiving. Dat is innige samenwerking.'

Wouda en Faber kennen elkaar al lang. Toen Wouda nog zwom, met als hoogtepunt de wereldtitel 200 meter wisselslag in 1998 en olympisch estafettebrons in Sydney 2000, was Faber clubcoach bij DWK en aanwezig bij de grote toernooien. Hij had zwemmers als Mark van der Zijden, Brenda Starink, Ewout Holst en Dennis Rijnbeek onder zijn hoede.

In 2001, na de WK in Fukuoka, verliet hij DWK en ging les geven aan het CIOS in Arnhem. In 2008 werd hij gestrikt door Cats voor de functie van paralympische zwemcoach. De terugkeer naar het valide zwemmen is een kleine stap volgens Faber. 'Zwemmen is zwemmen. Met of zonder benen.'

Wouda heeft groot vertrouwen in Faber die vorige week in Tokio al de eerste verkenning voor de Spelen van 2020 deed. Wouda was toen nog met vakantie. Die was er na Rio bij ingeschoten.

De boomlange coach uit Uden werd lang gezien als een volger, geen bepaler. De drie gouden medailles van de Spelen van 2008 (Maarten van der Weijden) en 2012 (Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal) hebben zijn reputatie opgevijzeld. Nu, met zijn nieuwe status, kan Wouda orders uitdelen en routes uitstippelen.

Mark Faber is benoemd tot hoofdtrainer van het Nationaal Trainingscentrum (NTC) te Amsterdam Beeld anp
Mark Faber is benoemd tot hoofdtrainer van het Nationaal Trainingscentrum (NTC) te AmsterdamBeeld anp

Weggepromoveerd

De aanstelling tot topcoach past in dat patroon. Hij zelf zegt niet de man te zijn die een groot trainingskamp in het buitenland met directieven zal gaan leiden. 'Ik ben ervoor om de technische inhoud van het zwemmen te bewaken en op te vijzelen. Ik wil met collega's sparren.'

In 2013 werd Wouda nog min of meer weggepromoveerd. Toen zijn pupil Ranomi Kromowidjojo hem na één succesvolle zomer (WK-goud in Barcelona op de 50 meter vrije slag) liet vervangen door de onervaren Christiaan Sloof, nota bene Wouda's stagiair, keerde hij na weken van twijfels terug met een kleiner werkpakket. Dat hij was gekleineerd, kon hij incasseren.

'Voor mij was het geen probleem dat Ranomi niet langer wilde. Iets ten koste van alles in stand houden, dat is geen garantie voor een goede afloop. Dat wil niemand. Ik vond het knap dat zij dat aangaf. Ik heb het ook moedig genoemd in de persconferentie die we toen gaven', zo vertelde hij deze zomer.

Kromowidjojo koos later voor de jonge coach Patrick Pearson en bleef, als dubbele titelverdedigster, met lege handen in Rio. Zij is de vriendin van Ferry Weertman, de man die juist zwoer bij de aanpak van Wouda voor het openwaterzwemmen. Hij werd beloond met het olympische goud na tien kilometer in de oceaan bij Fort Copacabana.

Wouda lijkt nog steeds onaangedaan over die open wond uit 2013. Hij kondigde maandag aan nog deze week met Kromowidjojo om tafel te gaan. 'Ik zal haar aanspreken om te vernemen hoe zij haar toekomst ziet.'

'Zo ga ik met iedereen gesprekken aan', haastte hij te melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden