Zwembond komt met concurrerend diploma - crawl vóór schoolslag

De KNZB komt met een concurrent van het traditionele zwemdiploma. Niet de 'ingewikkelde' schoolslag, maar de crawl is de basis ervan. Het papiertje moet in tien maanden te halen zijn.

Een kind krijgt zwemles Beeld anp

De nationale zwembond KNZB opent de aanval op het klassieke ABC-zwemdiploma. In 2014 komt de bond met een eigen zwemdiploma en een zwemlijn waarin de huidige lesmethode op de schop gaat: kinderen beginnen niet met schoolslag, maar met borst- en rugcrawl. Ook kunnen ze hun zwemdiploma in tien maanden halen.

'De schoolslag is een veel te complexe beweging voor kinderen om mee te beginnen', zegt Jacco Verhaeren, technisch directeur van de KNZB en voormalig coach van zwemkampioenen als Ranomi Kromowidjojo en Pieter van den Hoogenband. 'Borst- en rugcrawl zijn eenvoudiger. In landen zoals de VS, Australië en Frankrijk beginnen kinderen al jaren met die zwemslag - en met succes.'

Concurrenten
Het nieuwe zwemdiploma betekent niet dat de bekende A-, B- en C-diploma's gaan verdwijnen. Integendeel: de diploma's worden concurrenten van elkaar. De voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden, dat de huidige diploma's uitgeeft, is zeer kritisch over de plannen en noemt ze 'betreurenswaardig'.

Tot nu toe zijn de zwemlessen voor kinderen in handen van zwembaden of speciaal daarvoor opgerichte zwemscholen. Zwemverenigingen bemoeiden zich er nauwelijks mee. De KNZB heeft inmiddels drie pilots lopen bij zwemclubs. Als die goed verlopen, begint de bond in september met zwemlessen. Volgens de plannen krijgen kinderen tien maanden lang twee keer per week les. De minimumleeftijd is 5 jaar.

Een van de onderdelen is competitie. 'Tijdens de zwemlessen willen we kinderen wedstrijdjes over korte afstanden laten doen. Dat is gewoon leuk', zegt Verhaeren. 'Kinderen kunnen zichzelf verbeteren. Maar het heeft ook een doel. Want sneller zwemmen betekent beter zwemmen.' Verhaeren wil kinderen ook een andere schoolslag aanleren: met uitademen onder water in plaats van boven water.

Onlangs constateerde het Mulier Instituut dat de zwemkwaliteit in Nederland achteruitgaat. Steeds minder kinderen halen hun C-diploma. Allochtone kinderen en kinderen van laagopgeleide ouders zitten minder vaak op zwemles.

In Nederland gaat veel zwemtalent verloren, zegt Verhaeren. 'Wij zien dat nog geen procent van de kinderen na het halen van het diploma doorgaat met zwemmen. Na jaren in het zwembad zijn ouders vaak blij dat het klaar is. Het duurt te lang en kinderen hebben er te weinig plezier in.'

'Zwemles wordt gezien als iets om niet te verdrinken. Maar ik zie het als sport. Hoe leuker die kinderen het vinden, hoe beter het werkt. Kijk, het hoeven echt niet allemaal wedstrijdzwemmers te worden. Maar ik vind wel dat ieder kind er recht op heeft om te weten hoe goed het is.'

Zorgen
De voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden van het Zwem-ABC zegt zich grote zorgen te maken over het nieuwe diploma. 'Het gaat hier wel over de veiligheid van onze kinderen', zegt Mervyn Stegers. 'We twijfelen er sterk aan of kinderen na die lessen zelfredzaam zullen zijn in het water.

'Ouders denken straks toch dat hun kind veilig is. Maar het is onmogelijk om in die tien maanden schoolslag op het zelfde niveau aan te leren als die methode zich vooral op borstcrawl richt. Als een kind te water raakt, heb je die schoolslag gewoon nodig. Die is veel langer vol te houden dan de borstcrawl', aldus Stegers.

Hij zegt volledig verrast te zijn door de actie van Verhaeren. 'De zwembond zit in ons bestuur, maar ze zijn hier in het geheim mee aan de slag gegaan. We hoorden het van een stagiaire. Als ze hiermee doorgaan, is het de vraag of ze nog wel passen in onze organisatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden