Zwarte gat blijkt lastig te vermijden

Niemand hoeft bang te zijn dat Jan Boven binnenkort weer aan de start van een wedstrijd verschijnt. Nog dagelijks zit hij op de fiets, maar hardrijden lukt hem al niet meer....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Hij is er trots op dat hij zelf zijn afscheid heeft kunnen regisseren. Boven heeft maanden naar zijn laatste wedstrijd toegeleefd. Hij reed de Scheldeprijs uit en zat niet veel later als ploegleider in opleiding naast Adri van Houwelingen in de auto. Tijd om op zijn pensionering als renner terug te blikken heeft hij zich nooit gegund.

Hij kan iedereen aanraden het zo te doen. Misschien, zegt hij, had Michael Boogerd ook beter in het voorjaar kunnen stoppen. ‘In de winter heb je als ex-renner helemaal niks om handen.’ Boven kan zich in zijn nieuwe rol zelfs verheugen op de Ronde van Polen.

In huize Boven heeft de verveling niet toegeslagen. Het is waarom de kostwinner nooit de aanvechting heeft gevoeld op zijn besluit terug te komen, zoals de ene na de andere oud-renner nu doet. Maar Boven waarschuwt ervoor Lance Armstrong, Floyd Landis en, misschien, Michael Boogerd niet met elkaar te vergelijken.

Zo is Landis nooit gestopt, maar heeft de Tourwinnaar van 2006 een schorsing uitgezeten nadat hij bij een dopingtest werd ontmaskerd. En Armstrong? ‘Als hij niets beters te doen heeft, moet hij het vooral zelf weten.’

Dat beide Amerikanen terugkeren in het peloton, staat vast. Armstrong heeft de ploegen voor het uitkiezen, Landis week noodgedwongen uit naar een ploeg waarvan de hoofdsponsor de firma moet worden die zijn kunstheup ontwikkelde. Het is de enige parallel die in hun rentree kan worden gevonden, behalve dat ze zichzelf goed genoeg achten om in het peloton mee te kunnen en nog niet klaar zijn met de wielersport.

Over het zwarte gat werd de afgelopen dagen veel gepraat in het peloton. De ene renner blijkt er makkelijker overheen te stappen dan de andere. Een week voor de Giro d’Italia in 2005 kondigde Mario Cipollini aan dat ‘deze oude man’ het tijd vond ermee te stoppen. Dit jaar keerde hij terug in de Ronde van Californië. De rentree was de beste beslissing die hij had kunnen nemen, constateerde hij.

‘Een voorjaartje zou ik nog wel willen rijden’, zei Michael Boogerd woensdag bij De Wereld Draait Door. Als er iemand is voor wie het wielerloze bestaan een straf is gebleken, is het wel voor hem. Het voelt alsof het enige houvast in zijn leven uit zijn handen was geslagen, nadat hij vorig najaar na een val zijn carrière vervroegd had moeten beëindigen. Dat het hem niet was gegund afscheid te nemen in de Ronde van Lombardije, heeft hij nooit kunnen verwerken. En in een nieuwe rol bij de Rabobank bleek hij ook niet te passen, zoals hij wel had gedacht.

Zelfs Johan Museeuw onthulde onlangs in Het Laatste Nieuws tot vorig jaar een rentree te hebben overwogen. De overwinningsdrang, de roem en de endorfine die het lichaam aanmaakt, bleken moeilijker te missen dan gedacht. Pas toen hij met zijn fietsproductielijn succes had, kon hij leven met het idee dat hij ‘zijn tijd had gehad’. De kunst is de verleiding van een comeback te weerstaan en het leven een zinvolle wending te geven. Wie dat niet lukt, vervalt in oude patronen, zei hij.

Het is een probleem dat andere gestopte topsporters niet bespaard blijft. Maar terwijl ex-voetballers de golfbaan opzoeken om de verveling tegen te gaan, fietsen veel wielrenners in hun vrije tijd door. Ze zijn sneller in staat op hun oude niveau terug te keren, of denken dat dat zo is.

Boogerd schat nog een kilo te moeten verliezen om op het gewicht te komen dat hij had toen hij zijn carrière beëindigde. Tijdens de training fietst hij nog even hard als vroeger, alleen houdt hij het nog maar twee uur vol.

Zijn tv-optreden werd opgevat als een volgende rentree in het peloton. Boven trok een andere conclusie. ‘Hij is zoekende naar iets dat hij graag wil doen. Dat past bij een renner die net is gestopt.’

Floyd Landis (AFP) Beeld
Floyd Landis (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden