Zuur verlies in eeuwige burenruzie

Alles hadden de Duitsers eraan gedaan om zichzelf in de positie van underdog te manoeuvreren. Bondscoach Holger Schmezer schoof in kranten en voor de tv-camera’s Nederland nadrukkelijk naar voren als een serieuze uitdager die de alleenheerser in de dressuurwereld van de troon zou kunnen stoten....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Zelden was het verschil tussen de twee aartsvijanden in paardenland zo miniem als in Hagen am Teutoburger Wald. Zestiende punt scheidde de Nederlandse equipe van een historische prestatie, die de zo voorspelbare rangorde in het dansen te paard stevig had kunnen opschudden. Na donderdag leek een stunt nabij. Nederland voerde het klassement aan, met 0,25 procentpunt voorsprong op Duitsland.

Zilver geldt in de topsport als de kleur van de nederlaag, maar in het oranjekamp was de treurnis ver te zoeken nadat Heike Kemmer met haar viervoeter Bonaparte de Duitse titel had binnengehaald. Bondscoach Sjef Janssen nam weliswaar zuur kijkend de felicitaties van zijn buitenlandse ambtgenoten in ontvangst, maar predikte niet veel later een intense blijdschap over zijn prijswinnende viertal.

We mochten volgens de Limburgse keuzeheer namelijk niet vergeten dat Nederland sinds het Europese zilver van 2001 (Verden) naast het podium van het landenklassement was beland. Vijfde bij de Wereldruiterspelen, vierde bij het EK in 2003 en nog eens vierde in olympisch Athene. ‘Dan mogen we met zilver supertevreden zijn.’

De hoogste trede van het erepodium lonkt nog wel voor Nederland, maar dan in het individuele klassement. Anky van Grunsven reed tijdens haar proef bij vlagen de sterren van de hemel. De olympisch kampioene danste met Salinero naar de hoogste individuele score (77,417) en zette aldoende koers naar haar tweede Europese titel. De jury was zelfs genegen haar miskleun bij de wissel om de pas niet te zwaar aan te rekenen.

Wellicht was dat een goedmakertje voor de beoordeling die Laurens van Lieren donderdag toebedeeld had gekregen. De talentvolle, maar internationaal onbekende Zeeuw reed volgens Janssen ‘op de toppen van zijn kunnen’, maar had de pech als eerste Nederlander te starten, waardoor de scherprechters niet met hoge cijfers wensten te strooien.

Van Lieren bracht het er hoe dan ook een stuk behoorlijker van af dan Sven Rothenberger. De hoop dat rijden in zijn geboorteland kosmische krachten opwekte bij de Nederduitser verdween bij de start van zijn proef, toen zijn paard Barclay het halthouden verknalde. Ook de eerste piaffe leek nergens naar. Het kwam Rothenberger op gebrom te staan van Janssen, die waarschuwde dat een talentvolle lichting aast op de plek van de genaturaliseerde Nederlander.

Eén verzachtende omstandigheid mocht Rothenberger volgens de bondscoach aanvoeren voor zijn belabberde dansje. ‘Sven zei dat zijn paard bang was in de ring. Dan kun je rijden als Christus, maar red je het niet’, aldus de gelovige Limburger, die nog vol was van het kort geding dat hij die middag had gewonnen.

De Nederlandse gemoederen waren kort voor de start van het EK danig opgeschrikt door een zes pagina’s tellend artikel in het toonaangevende Duitse paardentijdschrift St. Georg. In het stuk, dat de kop ‘Dressur pervers’ draagt, beschuldigt het maandblad Van Grunsven (en dus ook Janssen) van het toepassen van malafide behandelwijzen, zoals het spannen van touwen om de benen of het toedienen van elektrische schokken, Dit alles om hun geliefde dieren tot betere prestaties aan te sporen.

Ook door de foto’s van Van Grunsven en Edward Gal die bij het artikel zijn geplaatst, was de reuring in het oranjekamp niet van de lucht. Janssen spande een kort geding aan tegen St. Georg, dat gistermiddag diende in Hamburg. De rechter stelde hem in het gelijk, hoewel Janssen de gerechtelijke stappen vooral had gezet om duidelijk te maken dat dergelijke Duitse stemmingmakerij niet wordt gewaardeerd bij de Nederlandse afvaardiging. En al helemaal niet niet wanneer het betreffende artikel kort voor de Europese kampioenschappen wordt gepubliceerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden