Zuid-Koreanen willen weer met Hiddink naar het WK, maar hij wil slechts 'helpen'

Komt de verloren zoon terug? Breken de gouden jaren van het Zuid-Koreaanse voetbal weer aan? Voor veel Zuid-Koreaanse fans is er weer hoop nu de nationale voetbalbond dinsdag bekendmaakte Guus Hiddink 'een officiële functie' te geven in de aanloop naar het WK voetbal dat volgend jaar in Rusland wordt gehouden. Maar Hiddink heeft naar eigen zeggen 'geen behoefte om mee te gaan naar het WK'.

Guus Hiddink Beeld ap

'We willen hulp van Guus Hiddink', zei hoofd technische zaken Kim Ho-gon tegen de verzamelde pers. 'Wat hij gaat doen, gaan we eerst met Hiddink bespreken. Maar het wordt zeker geen symbolische functie.'

Vijftien jaar nadat Hiddink Zuid-Korea in eigen land via overwinningen op toplanden Portugal, Italië en Spanje naar de halve finales van het WK loodste, is de ereburger nog altijd razend populair. In het nationale voetbalstadion staat een bronzen buste van Hiddink en gaat de rondleiding nog altijd langs de stoel waar hij zijn wedstrijdbesprekingen hield. En nog steeds kun je als Nederlander, als een gesprek met Koreanen even niet zo lekker loopt, altijd 'Goes Hiddingu' inbrengen.

Hoewel Zuid-Korea zich relatief gemakkelijk kwalificeerde, zijn veel fans niet tevreden. Het spel laat te wensen over en de goals zijn schaars. Deze maand begonnen fans een online petitie om de 70-jarige Hiddink terug te halen als coach. 'Haal de coach die de mensen willen, voetbalbond! Niet liegen dat er geen geld is', aldus een fan. De Koreaanse kranten pikten het verhaal op en zo werd Hiddink de afgelopen weken weer een nationale kwestie.

In eerste instantie reageerde de bond afwerend. De huidige coach, Shin Tae-yong, was immers pas net benoemd en onder zijn leiding was de kwalificatie afgedwongen. Ook was nooit een officieel verzoek van Hiddink ontvangen. Daarmee leek de kous af. Totdat Hiddink half september in een gesprek met Koreaanse journalisten in Amsterdam zei dat hij 'altijd bereid was op welke manier dan ook te helpen'. 'Guus Hiddink staat achter Koreaans voetbalteam', kopte het nationale persbureau.

Shin Tae-yong, de huidige coach Beeld epa

Een mediahetze volgde, waarop de bond dinsdag alsnog 'de eeuwige held' in de armen sloot, zij het in een adviserende rol. Volgende maand moeten de details worden uitgewerkt in de marge van een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Rusland. Die wedstrijd kwam mede tot stand door bemiddeling van Hiddink, die ook oud-coach is van Rusland.

Zelfs huidige bondscoach Shin zei de hulp van Hiddink te accepteren, op voorwaarde dat Hiddink niet stiekem uit was op de functie van hoofdcoach.

Het enige probleem? Hiddink wil en kan niet, zo zegt hij dinsdag over de telefoon.

'Ik heb geen behoefte om met Zuid-Korea mee te gaan naar het WK', aldus Hiddink. 'Bovendien heb ik al toegezegd voor een tv-zender als gastcommentator op te treden.'

Volgens Hiddink zijn de Zuid-Koreaanse media met zijn uitspraken aan de haal gegaan. 'Ik heb alleen maar gezegd dat ik altijd wil helpen als men mijn advies wil. Tegen Zuid-Korea zal ik nooit nee zeggen. Maar dan moet je meer denken aan vriendschappelijke wedstrijden, zoals tegen Rusland. Of tussen Noord- en Zuid-Korea. Daarbij zou ik wel willen helpen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.