Zuid-Koreaan gaat strijd aan met Platini
In navolging van Michel Platini stelt ook Chung Mong- joon zich kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. De voormalige president van de Zuid-Koreaanse voetbalbond en lid van de schatrijke Hyundai-familie zet zich schrap voor een in zijn geval bij voorbaat verloren verkiezingsstrijd.
'Het zal niet eenvoudig worden, maar mensen willen geen deel uitmaken van corruptie. Ze willen onderdeel zijn van de oplossing', zei de 63-jarige Koreaan tegen het persbureau AP. Chung erkent dat hij nog het draagvlak mist om zijn kandidatuur te ondersteunen. Zo heeft hij nog niet het vereiste aantal van vijf landen achter zich staan, een harde voorwaarde van de FIFA om zich in de race te kunnen mengen.
Meer lezen
De wereldvoetbalbond FIFA wankelt. Lees er alles over in ons dossier.
Kansloos
Chung lijkt kansloos als tegenstander van UEFA-voorzitter Platini, die woensdag zijn kandidatuur openbaarde. De Fransman zou al vier van de zes confederaties achter zich hebben staan, waaronder zijn eigen Europa. Ook de landen uit Azië steunen hem vrijwel zeker als op 26 februari in Zürich wordt gestemd. Sjeik Salman, de voorzitter van de Aziatische bond, noemde Platini (60) donderdag een 'unieke kandidaat die stabiliteit en een soepele overgang naar een normale situatie kan brengen binnen de FIFA'.
Chung betwijfelt dit. Volgens hem is vers bloed nodig om de wereldvoetbalbond te kunnen hervormen en Platini voldoet niet aan die eis. 'Het is een goed mens en ik mag hem zeer, maar als je me vraagt of dit voor Michel het goede moment is om FIFA-voorzitter te worden, zo kort na Sepp Blatter, dan denk ik dat dit geen goed nieuws voor de FIFA is. Noch voor hemzelf.'
Tegen persbureau AFP sprak Chung harde woorden over zittend FIFA-voorzitter Blatter. Hij zei: 'Sepp Blatter is als een kannibaal die zijn ouders opeet en dan klaagt dat hij wees is geworden. Hij probeert iedereen de schuld te geven, behalve zichzelf.'
Net als Platini kan ook Chung medeverantwoordelijk worden gehouden voor het slechte imago van de FIFA. Ze zetelden jarenlang samen in het dagelijks bestuur van de bond, samen met diverse voor corruptie aangeklaagde figuren zoals Jack Warner uit Trinidad en de Amerikaan Chuck Blazer.
Als vicevoorzitter van de Aziatische voetbalfederatie verloor Chung zijn FIFA-zetel in 2011, toen prins Ali van Jordanië hem afloste. Ali legde het bij de FIFA-voorzittersverkiezing eind mei af tegen de herkozenBlatter. Die gaf kort daarop onverwachts zijn mandaat terug om de weg vrij te maken voor zijn opvolger en de immense druk op de FIFA te verlichten.