'Zoveel mogelijk fietsen en opletten'

Australiër Matthew Hayman heeft bij de Raboploeg de beste opleiding die hij zich kan wensen...

Natuurlijk weet Matthew Hayman best wat een waaier is. Kom op zeg. 'Ik fiets al een paar jaar in Nederland, hoor.' Het klinkt bijna verwijtend.

Nog een half uur voor de start van Gent-Wevelgem, de wielerwedstrijd die door het leven gaat als waaierkoers, en in de deuropening van de ploegleidersauto treft Matthew Hayman treft de laatste voorbereidingen.

Matthew Hayman is een Australiër die woont in het Zeeuwse Rilland en vorig jaar juni Nederlands kampioen bij de neo's werd. Lang heeft Hayman de driekleurentrui niet mogen tonen. Aan het eind van het seizoen stapte hij over naar de professionals en in die categorie toont Maarten den Bakker zich Neerlands beste.

De 21-jarige Hayman maakte drie jaar geleden de oversteek naar Nederland om bij de fietsdivisie van de Rabobank het wielrennen onder de knie te krijgen. 'De beste opleiding die je kunt krijgen', zegt hij zonder aarzelen. Hayman heeft er in elk geval de Vlaams-Nederlandse specialiteit van fietsen tegen de wind onder de knie gekregen en weet hoe je de koers 'op z'n kant' moet zetten.

Samen met Addy Engels, Coen Boerman en Marcel Duijn is Matthew Hayman dit jaar overgegaan naar de hoogste klas. De laatste drie staan aan de start van Gent-Wevelgem. Dat is deels uit de nood van blessures geboren, maar ploegleider Theo de Rooy beschouwt het allerminst als een verzwakking. 'Goeie jongens, goeie instelling', luidt zijn bondige rapport.

Hayman was aanvankelijk wel wat zenuwachtig toen hij aan het seizoen begon. Maar in al zijn bescheidenheid kan ook hij alleen maar tevreden zijn. Hayman mocht al starten in de E3-Prijs en Kuurne-Brussel-Kuurne, twee geduchte koersen in het Vlaamse voorjaar. Gent-Wevelgem is zeker geen vuurproef.

Verwacht niet te veel van hem. 'Ik ben pas 21 jaar. Dit is een leerjaar. Ik moet zoveel mogelijk fietsen en goed opletten.' Zijn werk bestaat uit steunverlening aan de kopmannen. Hij voert het zonder morren uit. 'Ik kom net kijken. Ik heb niets te eisen.'

Zo moest Matthew Hayman in de E3-Prijs een van zijn wielen afstaan aan Markus Zberg, die door een lekke band was getroffen. Hij kwam terecht in een groepje dat achterop was geraakt en alle ambitie had laten varen. 'Het ging zo snel mogelijk naar de douches.' Hij was liever doorgereden naar de finish. Elke kilometer is immers een leerkilometer. 'Maar ik kon moeilijk dat hele end in m'n eentje doorgaan.'

De 214 kilometers naar Wevelgem legt Hayman wel allemaal af, alvorens te gaan douchen. Hij heeft zijn portie geleverd in de achtervolging op de acht ontsnapten en dat lijkt op zichzelf genoeg reden om tevreden te zijn. Voor het eerst heeft hij zich immers als professional aan de Europese tv-kijkers getoond.

Zijn commentaar blijft aanvankelijk beperkt tot een vlakke hand die langs de mond beweegt om aan te geven dat alle energie is opgebruikt. Matthew Hayman heeft voor slechts één zin nog adem over. 'Hoe kan ik tevreden zijn als het allemaal voor niets is geweest?' Ploegleider De Rooy had niets anders willen horen.

Matthew Hayman finishte als veertigste, net na Andrea Tafi, net vóór Erik Zabel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden