Zou Nibali zich al zorgen maken voor 2015?

Twee recente dopinggevallen kunnen de ploeg van Tourwinnaar Nibali volgend seizoen fataal worden, bleek maandag. Het werpt een schaduw over de presentaties van de grote rondes.

Teammanager Vinokoerov (links) en Nibali tijdens een rustdag in de Tour de France, in juli dit jaar.Beeld epa

Geen sport popelt zo van ongeduld als het wielrennen. Het oude seizoen zit er nog niet eens op of het nieuwe dringt al naar voren.

Over twee weken ontvouwt de Tour de France in een grote show de route van Utrecht naar Parijs. Maandag presenteerde de Giro d'Italia al zijn plannen voor 2015.

Urgenter is de vraag in welke samenstelling die plannen worden uitgevoerd. Oleg Tinkov, de gelijknamige suikeroom van Alberto Contadors ploeg, heeft al een lokaas uitgeworpen. Indien Chris Froome, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana én Contador volgend jaar alle grote ronden combineren, stelt de Russische bankier ze een premie van 1 miljoen euro in het vooruitzicht.

Met het noemen van die vier namen is het bijna afgelopen seizoen ingekleurd. De Colombiaan Quintana won de Giro, de Italiaan Nibali zegevierde in de Tour en de Spanjaard Contador was op eigen bodem de baas in de Vuelta. De Engelsman Froome ontpopte zich als de te kloppen man, toen nog in twee van de drie krachtmetingen.

Het is een mooi aanbod dat die buitenissige Tinkov ze doet, een aanbod dat een rijk wielerverleden in herinnering roept. Daarmee is het ook te mooi om waar te zijn.

Dat rijke wielerverleden is immers tegen zijn eigen grenzen opgeknald. Tegenwoordig is het wielrennen een sport die zijn beoefenaars met bloedpaspoorten in het gareel houdt. Daarin geeft het geen pas dat de vier matadoren elkaar in de Giro, de Tour én de Vuelta tot het uiterste dwingen.

Onkruid dat doping heet

Daarmee raakt ook dit artikel over wielrennen verstrikt in het niet te wieden onkruid dat doping heet. Bloedpaspoort of niet, de afgelopen weken werd alweer geregeld bericht over renners die naar verboden potjes grepen.

De eerste zondaars waren tamelijk obscuur, maar hun status werd steeds groter. Met de gebroeders Iglinski was het wielrennen werkelijk in last. Eerst liep Valentin tegen de lamp. Vorige week bekende Maksim, twee jaar geleden nog winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, zijn ondeugd.

De Iglinski's komen uit Kazachstan, ze rijden voor het nationale vehikel Astana. Epo bleek hun clandestiene brandstof. De beschadigde reputatie zit 'm vooral in de 33-jarige Maksim, die in de Tour de France een belangrijke hulpkracht was van Nibali.

Weliswaar werd de overtreding na de huldiging in Parijs geconstateerd, maar Nibali's winst is toch besmet geraakt. Waar rook is, pleegt vuur te zijn; al moet dat spreekwoord nu in omgekeerde volgorde worden gelezen.

Het al even spreekwoordelijke nablussen liet niet lang op zich wachten. Teammanager Alexandre Vinokoerov zei boos en teleurgesteld te zijn, maar daarbij liet hij het ook. Het had meer indruk gemaakt als Vinokoerov zelf de verantwoordelijkheid had genomen en zijn ontslag had ingediend.

Vooralsnog is de afzegging voor de Ronde van Peking de enige consequentie in ploegverband. Astana volgt daarmee de richtlijn van de MPCC. Achter die afkorting gaat een samenwerkingsverband van ploegen schuil, die streng wil optreden tegen doping.

Vincenzo Nibali.Beeld afp

Schamper

Intern wordt er nogal schamper over de MPCC gedaan en dat geldt ook voor de stap die Vinokoerov heeft gezet. De Ronde van Peking is mosterd na de maaltijd en staat dit seizoen voor het laatst op het menu van de World Tour.


Twee weken geleden werd Brian Cookson, voorzitter van de mondiale wielerfederatie UCI, tijdens het WK gevraagd wat hij eigenlijk vond van de MPCC. Bij de oprichting in 2007 was de organisatie een nieuwe bezem die het wielrennen goed kon gebruiken. Nu is het alleen maar verwarrend, al die afkortingen en al die verschillende maatstaven.


Cookson schoof op die persconferentie in Ponferrada dan ook zelfbewust zijn eigen UCI als leidend naar voren. Sinds zijn verkiezing vorig jaar opereert de nieuwe voorzitter geruisloos en voorzichtig, maar Cookson lijkt daarin wel effectief. Hij overspeelt niet zijn hand met loze beloften, nu ook niet in het geval van de misstappen bij Astana.


Bij de presentatie in Milaan van de aanstaande Giro werd hem gevraagd of de dopinggevallen gevolgen kunnen hebben voor komend seizoen. Cookson hield zich op de vlakte en verwees naar de commissie die beslist over licenties voor koersen op het hoogste niveau.


Mocht in de nabije toekomst blijken dat het om gestructureerd dopinggebruik gaat, dan ziet hij Astana het liefst helemaal buitengesloten worden.


Het overkwam de ploeg ook al eens in 2008. Daardoor kon Contador zijn Tourzege niet prolongeren. Zou Nibali zich al zorgen maken voor 2015?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden