Zorgen van hockeybond over toename wangedrag

De Nederlandse hockeybond KNHB maakt zich zorgen over het toenemende geweld op de hockeyvelden. Volgens de bond worden er steeds meer rode en gele kaarten gegeven. Ook zou de sfeer buiten het veld vaker grimmig zijn.

Maartje Paumen met KNHB voorzitter Erik Cornelissen Beeld anp

In het afgelopen half jaar zijn er 12 procent meer rode kaarten uitgedeeld ten opzichte van vorig jaar. Vooral jeugdtrainers zijn hierin oververtegenwoordigd. Ook het aantal meldingen van wangedrag steeg significant. Maar, nuanceert Guido Davio, manager competitiezaken van de KNHB: dat aantal steeg de afgelopen twee jaar van 28 naar 55 meldingen - op zo'n 50 duizend wedstrijden. 'Het zijn er niet veel. Maar iedere melding is er eentje te veel, natuurlijk. En het is toch een forse stijging. Het kan zijn dat er vaker melding gedaan wordt. Vooral het type meldingen en het aantal rode kaarten baart ons zorgen. We geloven in de cultuur van onze sport, en daar horen dit soort incidenten niet bij.'

Als voornaamste reden noemde Erik Cornelissen, voorzitter van de KNHB, eerder in dagblad Metro het toenemende aantal leden van hockeyclubs. Volgens hem is 'de hele maatschappij mondiger geworden'. 'Het gebeurt op scholen en dus ook op een hockeyveld. De normen en waarden die we in de hockeywereld hanteren, zijn wellicht voor een deel weggezakt, dus is het tijd voor een opfriscursus. Daarin zullen we iedereen betrekken: spelers, trainers en bestuurders. Daarnaast leggen we onze straffen onder de loep. Zijn die hoog genoeg?'

Volgens de KNHB valt het aantal incidenten in het hockey het in vergelijking met andere sporten nog mee. Onlangs werd international en Laren-speelster Willemijn Bos geschorst nadat ze Pinoké-speelster Fréderique Malefason nasloeg. Een zeldzaamheid in het professionele hockey. Bos bekende direct en schorste zichzelf nog voor de tuchtzaak diende.

'Niks te merken'

Bij hockeyclub Rotterdam, een van de grootste clubs van Nederland, is niets te merken van de genoemde toename van geweld, zegt Alexander Bakker, woordvoerder van de club. 'Uiteraard gaat er wel eens iets mis. Ook hier. Maar om nou te zeggen dat er sprake is van een trend? In ieder geval niet bij ons. We zien ook geen toename van gele en rode kaarten die worden uitgedeeld', aldus Bakker.

Samen met de bond proberen clubs hun scheidsrechters zo goed mogelijk op te leiden. 'En vooral bijscholing is belangrijk', zegt Bakker. 'Daarnaast lopen er op zaterdag en zondag mensen rond op de club die een oogje in het zeil houden. Als er op of rond het veld gedrag wordt getoond dat er niet thuishoort, grijpen we natuurlijk in.'

De KNHB ziet daar ook voor ouders een rol weggelegd: 'Ouders gaan vooral verbaal tekeer tegen elkaar, maar er wordt ook weleens een tik uitgedeeld. Als ik daar tussen zou staan, zeg ik er iets van. Mensen moeten elkaar vaker corrigeren', aldus voorzitter Cornelissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.