Zonderland toonbeeld stabiliteit

Rekstokturner moet na tweede plaats bij WK ook genoegen nemen met zilver bij EK. Hij blijft lachen, ondanks moeizame zoektocht naar coach....

Van onze verslaggever John Volkers

EK

birmingham Wie zilver wint bij een WK, achter een oppermachtige Chinees, wordt geacht bij de Europese titelstrijd de beste van zijn continent te worden. Rekstokturner Epke Zonderland kende de verwachtingen waarmee hij gevolgd werd bij de EK in Birmingham. Hij verwachtte van zichzelf ook het allerhoogste.

Bij de afrekening in Engeland bleek de Friese turner niet de hoofdprijs te incasseren. Hij moest in de rekstokfinale van Birmingham opnieuw met zilver genoegen nemen. Eigenlijk wilde hij een gezicht als een oorwurm produceren. Maar toen hij aan de gedachte van de nederlaag gewend was, stond Zonderland als altijd breeduit te lachen.

De 24-jarige sportman van het jaar, die in 2007 op het onderdeel brug al eens Europees brons greep, vordert. Stap voor stap. Zo moet hij in tweede instantie het Europese zilver van Birmingham hebben beoordeeld.

Zonderland verloor nipt van de Griekse veteraan Vlasios Maras, de tweevoudig wereldkampioen en viervoudig Europees kampioen op de rekstok. Die Maras, een vlieggewicht die de zwaartekracht tart, haalde bij de afgelopen WK de finale niet eens. Zo snel kunnen de kansen wisselen in turnland.

Wat dat betreft toonde Zonderland zich in Groot-Brittannië een toonbeeld van stabiliteit. Dat is een grote kwaliteit in een sport waarin de kleinste afwijking in de uitvoering al tot een stevige afstraffing door de jury kan leiden.

De consistentie bij Zonderland is bijzonder. De turner uit Lemmer heeft te maken met werkomstandigheden die een minder evenwichtig sportmens danig uit het lood zou kunnen slaan.

Zonderland en zijn bond hebben die instabiliteit grotendeels aan zichzelf te danken. Vorige maand werd de trainer van Zonderland, Gerard Speerstra, door de gymnastiekunie ontslagen. Het leek een opwelling, maar er wordt ook gezegd dat het een weloverwogen daad was.

De 36-jarige coach kwam al eerder met kritiek: op bond, het management van zijn pupil en op Sportstad Heerenveen, de trainingshal van Zonderland. Hij dacht als kampioenenmaker zoveel krediet te hebben dat hij wel even kon uithalen.

De uitlatingen leidden tot de ontbinding van een werkrelatie die zeventien jaar duurde. De turner zei dat het een zaak tussen de bond en de coach was en verdedigde Speerstra niet. Sindsdien zit hij zonder trainer.

In Birmingham werd Epke Zonderland begeleid door Rob Stout, de opleider uit Zwijndrecht. Die kende de kleine specialist al uit vele eerdere toernooien en greep de kans om invaller te spelen.

Als Stout er niet is, dan springt broer Herre Zonderland in. In de trainingszaal in Friesland keek talentcoach Daniël Knibbeler de voorbije maand met een half oog naar het werk van Zonderland. Op de achtergrond werd het pronkstuk van het Nederlandse turnen van adviezen en trainingsstof voorzien door een Japanner met een grote reputatie, Sadao Hamada.

Die noodverbanden zijn allemaal gelegd in afwachting van een opvolger van Speerstra, maar zondag moest topsportmanager Hans Gootjes toegeven dat die niet zomaar gevonden is. Hij heeft een verleden in basketbal en schaatsen en is een relatieve nobody in het internationale turnen. Gootjes zei bezig te zijn met ‘netwerken’, waardoor hij een beter beeld zou kunnen krijgen van de mogelijke opvolgers van Speerstra.

Die moet over vele kwaliteiten beschikken. Hij moet niet alleen Zonderland beter maken, bij voorkeur de beste van de wereld bij de WK in Rotterdam. Hij moet ook het Nationale Trainingscentrum (NTC) van Heerenveen gaan runnen. Het maakt de zoektocht lastig, zeker omdat alle landen hun coaches per olympiade (2009-2012) contracteren.

Ook Zonderland zei na zijn EK-zilver niet te weten hoe het nu verder moet. Hij heeft geen enkele naam in het hoofd. Dieter Hofmann, een gepensioneerde coach uit Zwitserland, zou een optie kunnen zijn. Remi Lens, die Yuri van Gelder wereldkampioen ringen maakte, wordt gezien als een man met beperkte kennis.

Een tijdelijke verhuizing naar Den Bosch, waar Bram van Bokhoven het andere NTC runt, zou een mogelijkheid zijn. Diens pupil Jeffrey Wammes overtrof zichzelf bij de EK op rekstok met een vijfde plaats. Op sprong eindigde hij tot zijn ontzetting slechts als vierde.

Voor Zonderland zijn zorgen altijd voor morgen. Hij lacht de tanden immer bloot. De schouders deden dit weekeinde extra pijn na de finale rekstok en brug (vijfde) . Maar een portie pijnstillers en de adrenaline van het moment maakten hem al snel weer tot de turner die de wereld aan kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden