Zonder VdH toch medaille voor zwemploeg

De mannen van brons stonden te stralen in het zwemstadion van Debrecen. Een stel outsiders, altijd vertoevend in de schaduw van de succesvolle vrouwen uit de nationale ploeg, plukte de eerste Nederlandse medaille uit de boom van de Europese titelstrijd kortebaan....

Het was de aflossingrace op de 4x50 meter wisselslag die onvermoede krachten in het team losmaakte. Tezamen zwommen Nick Driebergen, Robin van Aggele, Bastiaan Tamminga en Mitja Zastrow een Nederlands estafetterecord (1.35,35), wat het kwartet met winnaar Duitsland en grootmacht Rusland op het erepodium bracht.

De breedgeschouderde mannen van de coaches Truijens, Wouda en Verhaeren knepen elkaar achter het startblok eventjes in de arm. Want niemand had hen vooraf kansen toegedicht.

Als Nederland in een vorstelijke opstelling als die van 2003 – met toppers als Keizer en Van den Hoogenband in het water – al niet op het podium kon komen, hoe moest dat dan in Hongarije met zwemmers die van een mindere kwaliteit werden geacht? Misschien was die lagere waardering juist de motivatie er zo hard tegenaan te gaan.

Twee van de vier Nederlandse zwemmers gingen in het als altijd opwindende spektakelstuk van de aflossing harder door het water dan ooit tevoren. Startzwemmer Driebergen zwom op de rugslag zijn tweede Nederlandse record van de dag (24,44). Hij verbeterde zich op één dag, in de ochtendrace en de avondfinale, drietiende van een seconde.

‘Mijn benen zijn veel sterker geworden. Ik trap nu 150 kilo op de legpress. Het is in deze sport zaak sterker te worden. Dat is hier beloond’, aldus de Rijnsburger.

Van Aggele, de meest gespierde van het stel, beukte in de schoolslag zijn team van de vierde naar de tweede plaats. De 23-jarige allrounder had een persoonlijk record van 26,90 staan en verbeterde zich naar 26,41.

De schoolslagspecialist had zichzelf afgelopen zondag op de slotdag van de Dutch Open Swim Cup in Eindhoven rust gegeven. Bij de finale van de 400 wissel bleef zijn startblok onaangekondigd leeg. De hoofdcoach van de Nederlanders, KNZB-chef Jacco Verhaeren, wist niet waar het grillige talent uithing.

De volgende dag meldde Van Aggele – een man met een gebruiksaanwijzing – dat hij die middag extra rust had genomen, om zich voor te bereiden op de Europese titelstrijd kortebaan in Hongarije. Dat zijn nu eenmaal ‘zijn toernooien’. De estafettemedaille van donderdag was zijn tweede van dat soort. Vorig jaar maakte hij deel uit van de crawlestafette die in Helsinki brons won.

Van Aggele wil ook persoonlijk scoren. Hij zegt op de 100 meter schoolslag en de 100 meter wisselslag medaillekansen te zien. De zwemmer die zichzelf coacht, is een scherp rekenaar. Over het gehaalde brons deed hij niet verbaasd: ‘Als je kijkt wat iedereen van ons kan, dan moest dit kunnen.’

Hij had bij zijn overname niet gegokt, waarmee het risico van een diskwalificatie wordt gelopen. ‘Ik zag dat Nick goed lag, dan houd je het zelf voorzichtig. Als je achter ligt, dan probeer je wat uit.’

In de vlinderslag deed Tamminga, een gigant van 1.98 m bij 94 kilo, de tweede beste race uit zijn loopbaan. Hij is een echte ‘kortebaner’. Hij haalt onder water de 15-meterlijn, waar het verplicht boven komen is. In de ochtend nam hij alle risico’s, zijn armen kwamen op bijna 16 meter boven. ‘Maar mijn hoofd op 15. En dat telt.’

Tamminga wordt niet meegeteld voor de echte estafette, die in de 4x100 wissel in het olympische bad van 50 meter, nog een startplek in Peking moet veroveren. Op dat vlak komt hij tekort, zegt coach Verhaeren. Hij zegt dan te kiezen voor Joeri Verlinden, een Limburger die de laatste maanden een snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Tamminga maalt er niet om. ‘Ik heb bewust voor dit nummer gekozen. Ik heb de 100 meter vlinderslag van vandaag laten lopen, om me hier op te kunnen richten.’

Voor Tamminga, al actief in titeltoernooien sinds 2001, was het zijn eerste medaille. De slotzwemmer, Mitja Zastrow, heeft meer plakken op de dressoir liggen. De mooiste: het olympisch zilver van de 4x100 vrij van Athene. Het was een van die momenten dat de wat sloom ogende reus van 2.04 boven zichzelf uitsteeg. Donderdag was niet zo’n moment. Hij bewaakte het fort en hield de derde plaats vast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden