Zonder ellebogen te gebruiken klimt Nicole Hoevertsz naar top Internationaal Olympisch Comité

De secretaris van de ministerraad van Aruba is gekozen in het hoofdbestuur van het IOC.

John Volkers
Nicole Hoevertsz Beeld
Nicole HoevertszBeeld

Het land dat nog nooit een medaille won op de Spelen heeft een vrouw in zijn midden die in de hoogste rang van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is gekozen. Nicole Hoevertsz (53) van Aruba is sinds vrijdag hoofdbestuurslid van de machtigste sportorganisatie ter wereld. Sinds 2006 was zij 'gewoon' IOC-lid.

Volgens Els van Breda-Vriesman, die als mondiaal hockeyvoorzitter tot 2009 in het IOC zat, is Hoevertsz een carrièregerichte vrouw. Iemand, die met zeker gemak alle echelons doorloopt, maar geen ellebogenfiguur is. 'Een flinkerd', noemt Van Breda haar. 'Iemand die staat voor haar mening en niet van de wijs is te brengen.'

Het Nederlands IOC-lid Camiel Eurlings: 'Op basis van haar jarenlang functioneren is Nicole door een behoorlijk aantal IOC-leden gepolst of ze zich zou willen kandideren. Ik heb haar campagne volop gesteund. Nicole heeft haar sporen verdiend.'

'We moeten als sportwereld gelukkig zijn met haar uitverkiezing. En het is ook goed voor ons, voor het koninkrijk, bedoel ik', aldus Eurlings, die zegt al sinds zijn aantreden in 2013 op te trekken met Hoevertsz.

De olympische kunstzwemster van 1984 werd bij de verkiezing van vrijdag als eerste (van vijf kandidaten) in het hoofdbestuur gekozen. Dat vrouwen zekere voorrang genieten om gelijkere verhoudingen in sportbesturen te krijgen, was vooraf duidelijk. Het IOC telt naar moderne maatstaven te weinig vrouwen: 26 van de 100.

Hoevertsz is dochter van een Limburgse moeder (Marie-José Smarius) en een Arubaanse vader. Zij verschijnt bij IOC-vergaderingen vaak met haar broer. Zij nam hem, in 2009, mee naar een visite bij Michelle Obama in een Deens hotel, toen de Amerikaanse delegatie stemmen diende te winnen voor de (uiteindelijk verloren) kandidatuur van Chicago 2016.

Dat de Arubaanse juriste aan invloed won, was duidelijk toen zij werd opgenomen in de coördinatiecommissie voor Rio. Dat is de controlegroep voor de organisatie van de Spelen. Ook voor Tokio 2020 heeft Hoevertsz die positie.

Hoevertsz is in Nederland opgeleid. Ze heeft een master internationaal recht gehaald aan de Universiteit van Leiden. Ze werd als duetzwemster voor de Antillen in 1984 18de, met Esther Croes. Vier jaar later was ze in Seoul coach voor Aruba dat in 1986 een eigen olympisch comité had gekregen. Hoevertsz werd via haar zwembond in 1998 secretaris van het Comite Olimpico Arubano. In 2005 werd zij gevraagd zich te kandideren voor het IOC. Ze werd gekozen bij de Winterspelen van Turijn.

Haar loopbaan is opmerkelijk. Het sportbestuurlijke werk doet ze naast de baan van secretaris van de ministerraad van Aruba. Ook daarin was zij, in 1994, de eerste vrouw in het koninkrijk die zo hoog kwam. Van alle recente Nederlandse IOC-leden slaagde niemand (Geesink, Van Oranje, Van Breda, Verbruggen en Eurlings) erin een post in het hoofdbestuur te veroveren. Hoevertsz wel.

Nicole Hoevertsz is hoofdbestuurslid van het Internationaal Olympisch Comité Beeld anp
Nicole Hoevertsz is hoofdbestuurslid van het Internationaal Olympisch ComitéBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden