Zonder de 'tien', dat smaakt naar meer

Misschien verwoordde Alexandr Kibalko, de Russische korporaal met de knappe sprint en de belabberde lange afstanden, de algemene opvatting na de kleine vierkamp van Erfurt wel het beste....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Met zijn eigen optreden toonde Kibalko aan dat experimenteren zin heeft. Hij was een van de smaakmakers van de kleine vierkamp, die werd gekenmerkt door de vele wijzigingen in de tussenklassementen. De klassieke meerkamp, met de tien kilometer in plaats van de drie, verloopt gewoonlijk veel minder spectaculair. Drievoudig olympisch kampioen Ard Schenk, aanwezig in Erfurt, noemde de kleine vierkamp 'een veel en veel spannender wedstrijd'.

De toon werd gezet op de sprint. In wat Kibalko zijn beste 500 meter ooit noemde, sloeg hij een gat dat alleen Derek Parra snel wist te overbruggen. De Amerikaan achterhaalde de Rus op de drie kilometer, won de 1500 met overmacht en bleef ook op de afsluitende vijf kilometer soeverein aan de leiding.

Carl Verheijen en Jochem Uytdehaage hadden beduidend meer moeite met de 36,29 van Kibalko. Hun gedreven achtervolging beslisten ze pas op de laatste afstand in hun voordeel. Terwijl Kibalko na de vijf kilometer zakte van plaats twee naar zes, bereikte het TVM-duo het podium. Verheijen ging in vier afstanden van positie 22 naar 2, Uytdehaage van 20 naar 3.

Schenk, lid van de technische commissie van de Internationale Schaatsunie (ISU), genoot van de competitie. Zijn werk is echter niet gedaan. Hij moet Erfurt evalueren: het was voor het eerst dat de kleine vierkamp werd verreden tijdens een World Cup.

Om advies hoeft de bestuurder niet verlegen te zitten. Alom werd enthousiast meegedacht over de noodzaak van schaats-perestrojka. Het meest logische voorstel werd door velen verwoord: de kleine vierkamp moet een zelfstandig evenement worden.

In Erfurt maakte de competitie deel uit van het gebruikelijke WB-programma, waarin de 1500 en 5000 centraal staan. Daardoor ontstond een bij vlagen warrige competitie. Op de 1500 meter bonden mannen als Wennemars en Lalenkov bijvoorbeeld de strijd aan met schaatsers die meededen aan de vierkamp.

Als de kleine vierkamp een zelfstandig evenement wordt, met een gunstige plek op de schaatskalender, is dat probleem verholpen. Bovendien wordt het deelnemersveld aantrekkelijker. Een kleine vierkamp waarin bijvoorbeeld Wennemars en Jan Bos uitkomen tegen Uytdehaage en Romme is denkbaar.

De gedachte aan mogelijke affiches inspireerde velen. Ard Schenk liet weten dat de ISU denkt aan een allround-competitie, waarin een klassement wordt gemaakt na twee kleine vierkampen en een WK allround. Carl Verheijen opperde dat een kleine vierkamp niet zou misstaan op de Olympische Spelen.

Anderen dachten radicaler. Kibalko sprak namens enkele ploeggenoten de hoop uit dat de tien kilometer bij allround kampioenschappen wordt vervangen door de drie. Hij gaf grif toe dat eigen belang niet vreemd is aan zijn voorstel. Hij zelf, maar ook Lalenkov en Sjepel, zijn beter af als de 25 ronden verdwijnen.

Jochem Uytdehaage kwam met een voorstel dat rekening hield met de belangen van de gehele schaatssport. Hij opperde dat de EK allround een grote vierkamp zou moeten zijn, de WK een kleine. 'In Europa leeft de tien kilometer nog wel. Maar in landen als Korea, Japan en Amerika is de drie kilometer veel sterker bezet.'

Ard Schenk reageerde voorzichtig op de suggesties. Al te ingrijpende wijzingen zijn op korte termijn niet te verwachten, voorspelde hij. De traditie telt: het allround toernooi bestaat in zijn huidige vorm sinds 1893.'We moeten oppassen dat we de tien kilometer niet de nek omdraaien.'

Ook Derek Parra, de onbetwiste winnaar van de kleine vierkamp in Erfurt, zocht naar de nuance. Het afschaffen van de tien kilometer zou in zijn voordeel zijn, erkende hij. Maar het verleden verdient ook respect. 'Een allround toernooi zonder tien kilometer is als de Tour de France zonder bergen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden