Zoeken naar het evenwicht, het gaat 'slabberdewakkie'

Op de skeelerbaan van Heerde zijn schaatsers als Marianne Timmer en Simon Kuipers woensdag begonnen aan hun voorbereiding op de winter....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Aan de rand van het Gelderse stadje Heerde zijn ze bijeengekomen voor de eerste training van het post-olympische seizoen. Ze zijn gewend dat de voorbereiding in mei begint, al staat hun omgeving vaak te kijken van het tijdstip.

'Hè, trainen jullie nu al, jullie zijn gek: dat soort reacties krijg je veel', zegt Simon Kuipers, die in februari bij de Winterspelen van Turijn vierde werd op de 1500 meter.

Bij gebrek aan ijs - 'zomerijs' is er in Thialf doorgaans slechts enkele weken in juni en juli - is asfalt de ondergrond waarop de schaatsers zich wagen. In Heerde ligt een van de weinige skeelerbanen die Nederland telt: een vlak ovaal van 333 meter met op het middenterrein een kleiner ovaal met oplopende bochten.

De schaatsers hebben de ijzers onder hun schoenen vervangen door vijf wieltjes met een doorsnee van 80 millimeter. Die omvang veroorzaakt gegniffel bij enkele jongelui die skeeleren niet als een oefening zien voor schaatsen, maar inline skaten beschouwen als hun hoofdsport. Zij rijden met vier wieltjes met een doorsnee van 100 millimeter. 'Acht centimeter, dat is van vijf jaar geleden', zegt een van hen.

'80 Millimeter is voor mietjes', meent ook Mark Tuitert, de enige schaatser uit de ploeg van Orie die net als olympisch kampioen Chad Hedrick een verleden heeft als skeeleraar. Hij rijdt op 100 millimeter. Dat gaat harder.

Tuitert mengt zich op het vlakke gedeelte tussen een groepje skeelerspecialisten. Hij beweegt zich voort met de onorthodoxe, alleen op asfalt uiterst effectieve zwabbertechniek waarmee Chad Hedrick als skeeleraar naam maakte en waarvan op het ijs soms een restant te zien is als hij moe wordt: de double push. Hij zet als het ware twee keer af, met de binnen- en met de buitenkant van de wieltjes.

'Het lijkt nergens op hè, dat skeeleren', zegt Orie hoofdschuddend bij het zien van de beweging.

Tuitert mag van Orie double pushen vanwege zijn verleden als skeeleraar en zijn vermogen om zijn techniek snel aan te passen, maar de trainer zal de beweging niet opdringen aan Marianne Timmer of Simon Kuipers. Ook al zijn Hedrick en de oud-skeeleraars Cheek, Sanfratello en Parra (2002) olympisch kampioen geworden, hij is allerminst van plan zijn trainingsmethoden aan te passen.

Orie wil dat Timmer, Kuipers en zijn andere drie schaatsers op asfalt zo veel mogelijk vasthouden aan hun vertrouwde schaatstechniek. Skeelerwedstrijden gaan ze, in tegenstelling tot Tuitert, niet rijden. 'Double push? Ben je gek.'

De skeelertrainingen zijn niet bedoeld om goede skeeleraars te worden, maar om schaatsconditie op te bouwen. De benen krijgen bij skeeleren meer te verduren dan bijvoorbeeld op de fiets, ook als de klassieke schaatstechniek wordt aangehouden. 'De statische belasting is veel groter dan op de fiets. Maar het gaat er ook om de energiesystemen aan te spreken, het hart lekker aan het werk te krijgen.'

Na bijna twee maanden zonder ijstraining valt het de meeste rijders zwaar de schaatshouding lang aan te houden. Het is zoeken naar het evenwicht, vooral als de benen vermoeid worden.

'Dat is slabberdewakkie', zegt Orie als hij een pupil ziet wankelen. Een ander staat op zijn benen te trillen van vermoeidheid, maar krijgt te horen dat hij niet mag gaan zitten. 'Blijven staan! Lekker laten trillen joh, dat is goed. No pain, no gain.'

Kuipers, die geconcentreerd trage rondjes afwerkt, oogst vooral bewondering. Hij rijdt alsof hij niet van het ijs af is geweest en keurt Tuitert en de andere skeelerspecialisten geen blik waardig. Raggen op wieltjes is niet aan hem besteed, ook al hebben de voormalige skeeleraars de afgelopen jaren veel belangrijke prijzen gepakt.

'Ik doe het op mijn manier. Dat is de afgelopen jaren goed gegaan. Waarom zou ik ineens iets veranderen? Die double push kan ik niet eens.'

Ook Timmer houdt het bij de vertrouwde beweging, maar zij is wel geïntrigeerd door de rijstijl van Tuitert. Aan het einde van de training sluit de drievoudige olympisch kampioen enkele rondjes aan bij zijn groepje. Ze probeert de zwabbertechniek voorzichtig uit. Het is nauwelijks te zien.

'Zag je dat Jac?', vraagt ze na afloop benieuwd aan haar trainer. 'Was het een double push?'

Zijn strenge oordeel: 'Dat was meer een 1,2 push.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden