Ziezo, bijna iedereen is een racist, fijn. En nu?

De wereld moet beter worden

Op school had ik een button tegen fascisme. Er stond een hakenkruis op, dat door een vuist werd kapotgeslagen. Ook emblemen tegen milieuvervuiling waren populair, net als stickers met woorden als 'Racisme? Nee!' erop. Niemand bij mij in de klas kende een fascist, maar we hadden nu eenmaal het beste voor met de wereld.

Inmiddels is zulk activisme wat uit de mode geraakt, maar hoe iedereen reageerde op de kwetsende taal naast die foto met donkere voetballers, maakte duidelijk dat er nog altijd behoefte is aan massale, eensgezinde verontwaardiging. Een tiental lelijke opmerkingen over 'voetbalpieten', een verwijzing naar de slavernij en de woorden 'FC Aap' bleken genoeg om heel Nederland op de kast te krijgen.

'Kijk, zie je wel dat er nog racisme bestaat!'

Het klonk triomfantelijk. Opgelucht, zelfs.

De vraag is alleen, net als vroeger met die buttons, voor wie al dat protest nu precies was bedoeld. Ja, voor de makers van die lelijke opmerkingen dus. Die klootzakjes. Maar zijn dat dan echte racisten, willen zij echt een volledig blank elftal? Natuurlijk niet. Een van hen heeft zich - hilarisch genoeg anoniem - al verontschuldigd: hij heeft niks tegen donkere voetballers, maar dacht gewoon dat zo'n grapje wel kon.

Dat is waar het eigenlijk over gaat: de vraag of zulke foute opmerkingen nog 'kunnen'. Best een interessante discussie, maar in plaats daarvan lijkt het opeens alsof we een principiële oorlog moeten uitvechten met een groeiende meute bruinhemden.

En ja, natuurlijk bestaat er racisme. Ook in Nederland. Maar dit soort balorigheid opvatten alsof er voor apartheid wordt gepleit, leidt alleen maar tot inflatie van het begrip. Als dit zo doorgaat, en het weer helemaal hip wordt om uitgesproken politiek correct te zijn, zal ook de weerzin tegen zulk simplistisch moralisme weer snel groeien. En terecht. Want wat schiet je er bijvoorbeeld mee op om, zoals Arnon Grunberg deze week deed, bezwaren tegen immigratie ouderwets gelijk te stellen aan vreemdelingenhaat? Ziezo, bijna iedereen is een racist. Fijn. En nu?

Nog zorgwekkender is dat het 'verzet' inmiddels verder gaat dan rare generalisaties en gratuit activisme. Want wie vroeger een button op zijn rugzak speldde, doet tegenwoordig aangifte van racisme. Zoals je geen goed mens meer kunt zijn als je niet 'opstaat' tegen kanker, zo ben je niet meer echt gekwetst voordat je naar het politiebureau bent gefietst.

In Nederland wordt 80 procent van de misdrijven niet opgelost. Er worden dagelijks mensen bedreigd, gestalkt en bestolen zonder dat er ook maar iets met hun aangifte gebeurt, domweg omdat de politie er geen tijd voor heeft. En dat blijft nog wel even zo. Ik stel daarom voor om de komende jaren, in elk geval totdat de politie tijd over heeft, massaal en eensgezind de wereld te verbeteren door alle beledigende klootzakjes fijn te negeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.