Ziekteverzuim in topvoetbal extreem hoog

Topvoetbal stelt zeer hoge eisen en de beroepsspelers in Nederland verblijven daarom bovengemiddeld vaak in de ziektewet. Het ziekteverzuim in de bedrijfstak voetbal bedraagt volgens een TNO-onderzoek uit 2002 liefst 17 procent, tegen minder dan 6 procent onder de gewone beroepsbevolking....

Van onze verslaggever John Volkers

Een op de zes profvoetballers is, op een willekeurig gekozen moment in het seizoen, door blessures niet inzetbaar. Het hele betaald voetbal, momenteel bestaande uit 37 bvo's, wordt op jaarbasis geteisterd door 2400 blessures. De schade, in medische kosten en verzuim, bedraagt ongeveer twintig miljoen euro per jaar. En dat is een conservatieve schatting.

Dr Frank Backx, sportarts van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, openbaarde gisteren het onderzoek dat de nationale voetbalbond KNVB liet doen naar de blessureproblemen in het betaald voetbal. Hij deed dat voor een zeer geïnteresseerd en deskundig gehoor, de verenigde voetbalfysiotherapeuten (VFBV), de clubartsen (CCC) en de teamverzorgers (BVBV) van Nederland, en op een voetbalcomplex dat dit seizoen wordt gezien als een openbare ziekenboeg: De Toekomst van Ajax.

Het werd in de Marius Koolhaaszaal niet bekendgemaakt of het blessuregevoelige Ajax in 2002 heeft meegedaan met het TNO-onderzoek. Backx sprak van dertien deelnemers, van de toen nog 36 profclubs, zeven uit de eredivisie, zes uit de eerste divisie.

Volgens Rob Ouderland, KNVB-fysiotherapeut en bestuurslid van de jarige VFBV, was de deelname uit het veld teleurstellend geweest. `Als je als betaald voetbal zo'n groot probleem wilt tackelen, dan werk je als clubs toch massaal mee. Dan moet je over alle gegevens de beschikking krijgen. Sommigen zien de noodzaak zeker niet in.'

Het onderzoek van de KNVB en TNO besloeg 379 selectiespelers (gemiddeld 29 per club) van gemiddeld 25 jaar oud, goed voor 3326 `spelersmaanden'. Er raakten 258 spelers in dat jaar geblesseerd, zij waren in totaal goed voor 541 blessures. In het betaald voetbal, zo bleek in 2002, wordt 68 procent van de spelers in een jaar geconfronteerd met minimaal één blessure (gemiddeld 2,4 blessures per speler per jaar).

Wedstrijden vragen het meest van het incasseringsvermogen. Per duizend wedstrijduren worden 25 blessures geturfd; 52 procent van alle blessures ontstaan in wedstrijden. Bij training vallen twee blessures per duizend uur. Bij het onderzoek bleken grote verschillen tussen clubs. Backx: `Het blessurepatroon is sterk clubgebonden. Het soort trainer, het soort speler, dat speelt een rol.'

Maar ook de ruwheid in het spel en de vermoeidheid wegens een druk wedstrijdprogramma hebben grote invloed. Pieken van blessureleed waren te noteren in de maanden na de zomerstop (juni), de winterstop (januari) en die van de natte velden (oktober). Nog een paar kenmerken: contact met een tegenstander zorgt voor 39 procent van de blessures, het veld is goed voor 25 procent van de kwetsuren. En verstappen, de eigen-schuld-blessure, staat voor 14 procent.

Van alle blessures scoren de spierverrekkingen in het bovenbeen het hoogst (23 procent). Daarna komen de knie (17) en de enkel (16). In de gewone sportwereld, van 2,3 miljoen sportletsels op 7,3 miljoen boefenaren, voert de enkel (met 22 procent) juist het lijstje aan.

De gang naar de orthopedisch chirurg lijkt voor de geblesseerde voetballer met zijn kwetsbare bewegingsapparaat een logische stap. Slechts 3 procent van de 2400 blessures uit het 2002-onderzoek eindigde evenwel op de operatietafel.

De twee topchirurgen die gisteren naar de Toekomst waren gelokt spraken zich uit voor meer opereren. Cor van der Hart, de knieëndokter van OLVG, over het voorste kruisband letsel: `Opereren? Ja, altijd. Zeker bij the high performance athlete.' Niek van Dijk, de enkelprofessor van AMC: `Bij een enkelbandscheuring geeft een operatie, reven, op lange termijn een beter resultaat. In het voetbal wordt aan korte termijn gedacht en wordt zo'n enkel getaped.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden