Zie de slome sprinter, helaas kent hij de hartstocht niet

Even dacht ik dat Erben Wennemars maandag voor een reuzenverrassing zou zorgen, door derde te worden op de 500 meter....

Bert Wagendorp

Echte sprinters zijn slome duikelaars. Als je Erben hoortpraten, als je hem ziet gebaren, als je in zijn ogen kijkt, danweet je genoeg. Veel te onrustig voor een sprinter.

Jaren geleden interviewde ik een bekende schaatsster. Zehield erg van de liefde. Haar minnaars selecteerde zij opeenvoudige wijze: in haar bed geen sprinters. Een miler kon ermeedoor, maar het liefst had ze een stayer, zo eentje van de tienkilometer. Dit mocht niet in de krant, zei ze erbij. Daar kwammaar gezeur van.

Stayers, zeker omdat die zo'n groot uithoudingsvermogenhebben, opperde ik. Of vanwege die lange klappen. Weet je veel,als eenvoudige sportjournalist.

Nee, zei ze, dat heeft er niets mee te maken. Het is omdatstayers mannen met passie zijn. Vurige types, die een vrouwadoreren met hun hele ziel en zaligheid. Hartstochtelijke lovers,een en al actie.

Sprinters niet, zei ze. Heb je niks aan. Liggen het liefstde hele dag lekker te snorren in het zonnetje. Zit geen leven in.Kijk maar in hun ogen. Net leeuwen op de savanne. Zo nu en daneven een sprintje en dan dutten ze weer verder.

Hier stond ik toch behoorlijk van te kijken. Ik noemde denaam van een bekende stayer, aan wie mij nooit ietsaantrekkelijks was opgevallen.

'Beest', zei ze.

Veel later ontmoette ik de Canadese schaatser JeremyWotherspoon. Die was toen wereldkampioen sprint. Ik stelde hemeen vraag. Hij keek me aan, zijn ogen een beetje geloken. Hijleunde tegen een muur. Het was zomer en behoorlijk warm. Hij zeiniks. Ik dacht dat hij me niet goed had verstaan, dus ikherhaalde de vraag. Die luidde: 'Wil je wat drinken?', dus zomoeilijk was het niet. Maar Jeremy keek alsof ik hem had verzochtde snaartheorie even in twee zinnen samen te vatten.

Hij bleef zo lang in gepeins verzonken, dat ik me begon afte vragen of hij soms in coma verkeerde, of was getroffen dooreen zonnesteek. Maar toen zei hij langzaam: No, thanks. Ik dachtaan de schaatsster van jaren her en wist opeens dat ze gelijkhad.

Gisteren zag ik de regerend olympisch kampioen, Fitzrandolph.Keek uit zijn ogen alsof hij juist uit bed was gestapt nazeventien uur zwaar maffen. Wotherspoon kwam langs en ik herkendede blik van vijf jaar terug. Ireland: boekhouder die aljárenlang helemaal níets meer had gedacht. Alle Koreanen,Japanners en Chinezen: de diepe, diepe rust van de Tibetaansebedelmonnik. Jan Bos, altijd met de wat slaperige blik van deeeuwige geeuwhonger.

Moet je Hedrick zien, of Kramer. Ongedurige mannetjes, alert,rusteloos en scherp als een mes. Dribbelen wat heen en weer,altijd op zoek.

'Brave jongen, die Cheek', sms-te een vriendin.

Had het ook gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden