Zes clubs boycotten Topliga badminton

Zes badmintonclubs boycotten dit weekeinde de hoogste nationale competitie, de Topliga. Zij zijn het niet eens met het officiële wedstrijdschema en hebben daarom besloten niet in actie te komen....

Van onze verslaggever Kosse Stegman

Dat zei Rob Konings donderdag, woordvoerder van de zes protesterende clubs (Almere, BCR ’91, Smashing, Slotermeer, Van Zijderveld en VELO). Verenigingen die niet komen opdagen bij officiële wedstrijden worden in de regel uitgesloten van verdere deelname aan de Topliga, die bestaat uit acht teams.

De voorzitter van de Nederlandse bond Jos Nouwt wilde niet op de zaken vooruitlopen. Volgens hem behoort een gesprek tussen de in onmin levende clubs en de bond nog steeds tot de mogelijkheden. ‘Niet vandaag of morgen, maar wel over een week of twee. Hoe het dit weekeinde gaat, zien we wel.’

De ruzie over het competitieschema duurt al lang. Bij het opstellen van de kalender voor het nieuwe seizoen heeft de Nederlandse Badminton Bond (NBB) rekening gehouden met de agenda van een aantal internationale topspelers, die in het weekeinde vaak wedstrijden in het buitenland spelen.

In de praktijk betekent dit dat sommige duels doordeweeks gespeeld worden. Het verbond van de zes clubs is het daar niet mee eens. Zij vinden dat de NBB te weinig naar de belangen van de ‘kleine clubs’ heeft geluisterd.

De ruzie kende een dieptepunt toen BCR ’91 op dinsdag 25 september weigerde uit te komen tegen BC Amersfoort. Nouwt zag het toen even niet meer zitten. Hij deed die week een ‘uiterste lijmpoging’, maar het mocht niet baten.

Maandag verzochten alle spelers van de zes protesterende clubs de betrokken partijen ‘alles op alles’ te zetten om tot een oplossing te komen. De NBB liet dinsdag weten dat overleg er nu niet inzit. De clubs moeten zich houden aan de officiële wedstrijdkalender.

BCR ’91 kreeg 500 euro boete. ‘De straf voor BCR en de NBB-eis het officiële wedstrijdschema te respecteren, kunnen wij niet accepteren’, zegt Konings. ‘De clubs gaan niet spelen en daar zijn de spelers goed ziek van. Dit lijkt het einde van de competitie te worden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden