Zeperd komt handbalsters heel slecht uit

Nationale vrouwenploeg doet met drie nederlagen internationaal stap terug...

Bondscoach Sjors Röttger had vooraf al gewaarschuwd dat 2006 voor zijn ploeg ‘een tussenjaar’ was. Natuurlijk deed het resultaat er bij het EK handbal in Zweden wel toe. Maar buiten de Europese titel stond er niets op het spel. De zogenoemde Meiden met een Missie willen naar de Spelen van Peking, en dus wordt het belang van het WK van 2007, waar olympische kwalificatie afgedwongen kan worden, hoger ingeschat.

Het nam niet weg dat de zeperd in Malmö diepe wonden zal slaan in de ploeg die vorig jaar bij het WK nog zo verraste met een vijfde plaats. Na drie nederlagen blies Nederland voortijdig de aftocht. De handbalsters waren niet opgewassen tegen Spanje, Denemarken en Frankrijk. Alleen het verlies tegen olympisch kampioen Denemarken, 30-23, was ingecalculeerd.

Tegen Frankrijk verzuimden de handbalsters zondag de laatste strohalm te grijpen. Het hectische duel, waarin aanvoerster Diane Lamein zeven minuten voor tijd met een rode kaart het veld af moest, eindigde in 28-26. Met een overwinning zou Nederland alsnog de tweede ronde van het EK-toernooi hebben bereikt.

Na de eerste helft leidde de ploeg van Röttger nog met 13-11. Maar vijf minuten na rust was alles al uit handen gegeven. Frankrijk scoorde vier keer achter elkaar. De bondscoach berustte in het lot van zijn ploeg. ‘We zijn terecht naar huis gestuurd, want we waren niet goed genoeg. Ik ben heel teleurgesteld. Dit voel je diep. Natuurlijk kan ik redenen vinden waarom het niet goed ging. Maar daar koop ik nu even niets voor’, zei Röttger.

De voorbereiding verliep met horten en stoten. Er werd meer gesproken over de knieproblemen van de sterspeelsters dan over de tegenstanders. Natasja Burgers, het hart en de ziel van de ploeg, viel vlak voor het EK weg. De Amsterdamse beëindigde haar carrière zelfs, en deze keer lijkt het afscheid definitief. Een andere sterspeelster, Pearl van der Wissel, werd wel tijdig opgelapt, maar kon haar stempel nooit op het Nederlandse spel drukken.

Röttger wilde zich er niet achter verschuilen. Als er een speelster wegviel, moest een ander gewoon harder lopen. Belangrijker was volgens hem erop te wijzen dat het EK deel uitmaakte van het leerproces. Röttger wil zijn ploeg dynamisch, creatief en effectief leren handballen. Dat kon alleen maar gaan met vallen en opstaan. Het verwerken van tegenslagen maakte deel uit van de weg naar de top. Al gaf de bondscoach toe dat de drie nederlagen bij het EK niet bij zouden dragen aan het zelfvertrouwen.

‘Dit is een ploeg in opbouw’, verklaarde Röttger. ‘Ik wist dat dit zou kunnen gebeuren. Ik vond dat de ervaren krachten het moesten doen en heb daarom de jonge speelsters weinig gebruikt. Maar het lukte gewoon niet.’

Mocht het resultaat tegenvallen, dan weten we van elkaar dat we er in elk geval alles aan hebben gedaan, had Röttger zich daarom vooraf alvast ingedekt. Volgend jaar moet zijn ploeg bij het WK bij de beste zes eindigen om kwalificatie af te dwingen voor Peking. Het lijkt na de zeperd in Malmö een hopeloze opgave. Door de vroege uitschakeling loot Nederland waarschijnlijk een zware opponent voor de play-offs van het WK.

Met het oog op de investeringen die de afgelopen jaren werden gedaan, komt de voortijdige aftocht ook ongelegen. Op Papendal werd dit jaar een Handbal Academie opgericht. Onder begeleiding van fulltime trainers, een arts, een inspanningsfysioloog, een diëtist en een studiebegeleider worden de handbalsters klaargestoomd voor de confrontaties met de wereldtop. Maar het project heeft tijd nodig om een vast verblijf in de hoogste regionen te waarborgen.

Röttger wist dat hij na het succes van vorig jaar weer op nul moest beginnen. Op een EK zijn er geen tegenstanders van het kaliber Uruguay of Japan. Het bood hem hoop voor het WK. ‘We moeten door, nee, we gaan door’, besloot de bondscoach vol goede moed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden