Zendelingenwerk in groot Fries achterland

De Friesland College Turnschool in Heerenveen leidt in hoog tempo turntrainers op. Drie jaar geleden begonnen met twintig cursisten, zijn er nu al tachtig aspirantcoaches....

Het moet niemand verbazen als de komende jaren in elk geval aan het turnfront dat Friese contingent uitbreiding gaat krijgen. Midden in de provincie, in voetbal- en schaatsstad Heerenveen, staat een hoogwaardig opleidingsinstituut, het cios, dat zich puur op het turnen richt.

Vier turnklassen voor een vierjarige opleiding, tachtig leerlingen, één aanpalende club, WIK-FTC, één aanpalend steunpunt van de bond, Heerenveen, één gebouw. En per 2005 de verhuizing naar miljoenenproject Sportstad Heerenveen: kan het mooier?

Coördinator Tjalling van den Berg, de vader van bijna-Atheneganger Berber, noemt het turnproject zijn kindje. Hij ademt optimisme in tijden dat het Nederlandse turnen er op het oog niet best voor staat. Er gaan geen zes, maar slechts twee turnsters (Harmes en Van Leeuwen) naar de Olympische Zomerspelen en de vorig jaar bij de WK in Anaheim begonnen tegenstellingen lijken steeds scherper te worden.

Zulk somberen is aan Van den Berg niet besteed. `Al had ik het wat mooi gevonden om vijf olympische ringen aan de muur te timmeren, als een van onze meisjes de plek in de ploeg had veroverd.'

Van den Berg kijkt slechts naar de toekomst na `Nederland turnland'. Als zijn leerlingen straks hun werk in de provincie naar behoren doen, bij de 46 direct aangesloten clubs van de stichting Turnschool Noord-Nederland, dan moet daar straks toch een ruiker mooi talent uit opbloeien.

Het is zaterdagmiddag in de kantine van het cios. In de zaal ernaast worden de jongste talenten onder handen genomen door senior-coach Willem Veldman en coming-man Gerben Wiersma.

Tjalling van den Berg en zijn compaan Ronald den Heijer, jaren geleden in Zoetermeer de ontdekker van Nederlands kampioene Suzanne Harmes, leggen hun sportieve gehoor uit wat zij beogen met hun nieuwste project: het leerbedrijf turnen, het LT.

Van den Berg: `Je moet het LT zien als de beslissende schakel in de opleiding. Vergelijk het met een ziekenhuis. Leerling-verpleegkundigen krijgen daar hun praktische vorming. Dat huis waar je het vak in de praktijk brengt, gaat voor onze turntrainers in spe het leerbedrijf heten.'

Den Heijer: `Het uitzwermen van onze trainers in opleiding is wat mij betreft gericht op de breedtesport. Het is hun eigenbelang. Zij moeten werk creëren in het achterland, kennis en ervaring verspreiden bij de clubs.'

Eerst was de opleiding in Heerenveen intern gericht, nu wil de turnschool de deuren open gooien en `een extern expertisecentrum' worden. Het gaat om `zendelingenwerk'. Het achterland is groot. Er is in Friesland, Groningen en Drente een gymnastiekbastion van 400 clubs.

Twaalf van de meest voorvarende verenigingen hebben zich deze zaterdag gemeld voor de ondertekening van het convenant. Zij krijgen een trainer die meer gaat doen dan in de zaal staan. Hij of zij zal het bestuur bijstaan, wedstrijden organiseren, ledenwerfacties opzetten. Den Heijer: `Maar de zaal schoonmaken, zoals een clubbestuurder vroeg, nee, dat doen onze mensen niet.'

Het gaat om `de gezondheid van de gymnastiekclub'. Die moet verbeteren. Daarnaast wordt aan talentscouting gedaan. De besten verhuizen naar Heerenveen, waar de allerbesten uit de opleiding al klaar staan om talentjes te kneden. Hun namen zijn nationaal al bekend: Gerben Wiersma, Gerard Speerstra, René Poutsma en Kirsten Van der Werff.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.