Zelfs Kasparov kan saaie schaakdag niet opfleuren

Er zijn van die dagen waarop het kijken naar zes schaakpartijen geen gemakkelijke opgave is. De vierde ronde van het Tilburgse Fontystoernooi voltrok zich op zo'n dag: allemaal taaie, zich langzaam ontwikkelende partijen met na vier uur spelen nog vijf partijen in volle gang....

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

TILBURG

Zelfs Kasparov, bij wie toch vrijwel altijd wel iets opwindends gebeurt, lukte het niet de kijkers aan zich te verplichten. Hij leek voorbestemd een vierde overwinning te zullen behalen ten koste van outsider Onitsjoek, maar zijn vertrouwde flitsende spel kwam ditmaal niet van de grond.

Een voor Kasparovse begrippen slappe opening leverde weinig op. Onitsjoek beperkte zich tot alledaagse maar gezonde zetten en hield daarmee de stelling gemakkelijk binnen de remisemarge. Pas in het verre eindspel kreeg de Oekraïner het nog even moeilijk. Ten slotte kwam Kasparov slechts één tempo te kort voor de winst.

De concurrentie profiteerde niet. Vladimir Kramnik verkeek zich in excellente stand op de inventiviteit van de Engelsman Adams en was na afloop vol zelfverwijt over de gemiste kans. Kramnik weet maar al te goed dat iemand die met Kasparov om de toernooizege wil strijden geen moment mag verslappen.

De Nederlandse vertegenwoordiging kwam net als maandag niet verder dan een half punt uit twee partijen. Van Wely werd makkelijk in toom gehouden door de Rus Svidler, een talentvolle maar luie speler die de laatste vier jaar drie maal nationaal kampioen werd.

In het buitenland zijn Svidlers prestaties minder indrukwekkend. Bij zijn optredens in Nederland viel hij voornamelijk op door zijn talent om vele korte remises te produceren. Gisteren viel Svidler overigens niets te verwijten. Nadat hij een in de opening geofferde pion had heroverd, viel inderdaad niets meer te beleven.

Jeroen Piket verloor op bijzonder teleurstellende wijze van de Fransman Lautier. Het eerste deel van de partij was ontegenzeggelijk voor Piket. Hij hield Lautier gevangen op diens achterste drie rijen en bereidde met fijnzinnige manoeuvres een koningsaanval voor.

Toen de tijd rijp was voor de slacht, deed Piket een zet die met ongeloof door de toeschouwers werd waargenomen. Met de opgelegde breekzet 33. g6 kon hij Lautiers defensie aan flarden schieten. In plaats daarvan koos hij een andere pionzet die zijn aanval meteen tot stilstand bracht. Lautier veerde op, kwam uit zijn schuilhoek tevoorschijn en schoot met scherp.

Nog aanzienlijk verdrietiger was het lot van hekkensluiter Tal Shaked, de Amerikaanse jeugdwereldkampioen die met drie troosteloze nederlagen begon. Gisteren liet hij voor het eerst zien dat hij wel degelijk kan schaken. Coach John Watson, niet het type dat met een zweep in de hand bij de uitgang staat te wachten, was verrukt over het gemak waarmee zijn pupil de gevreesde Sjirov naar de rand van de afgrond voerde.

Helaas, bungelend aan de laatste tak stelde Sjirov een onschuldige valstrik waar Shaked zowaar intuinde. Zijn ver opgerukte koning zat plotseling in een matnet dat alleen ontward kon worden met een kansloos stukoffer. Shaked vocht nog dapper door voor hij na bijna zeventig zetten voor de vierde maal het loodje legde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden