Zelfs de startjes gaan rugpatiënt weer goed af

Pieter van den Hoogenband won bij de Flanders Swimming Cup als vanouds de 100 en 200 meter vrije slag. De olympisch kampioen acht zich hersteld van zijn herniaoperatie....

Van onze verslaggever John Volkers

Het goede nieuws: Pieter van den Hoogenband kan zonder pijn zijn sokkenweer aantrekken. 'Je vindt zulke dingen heel gewoon. Tot je het niet meerkunt', lacht de olympisch zwemkampioen in Antwerpen.

De import-Belg acht zichzelf volledig hersteld van de rugoperatie enhij heeft deze dag, de slotdag van de Vlaamse titelstrijd, weer eens een100 meter vrije slag gewonnen. Zoals hij een dag eerder ook al de 200 naarzijn hand heeft gezet.

Dat zijn de gewone patronen uit het leven van de Brabander. Winnen ishem met de paplepel ingegoten, nederlagen leed hij slechts op zeldzamemomenten. In december in Auburn had hij bij de US Open moeten buigen voorde Amerikaan Brunelli.

Het deed Van den Hoogenband geen zeer. Hij was in Texas vooral euforischover zijn terugkeer op het hoogste niveau en over het overwinnen van degrootste tegenslag in zijn loopbaan, een kapotte tussenwervelschijf 'tussenL4 en L5'.

Hij zwom bij datzelfde Amerikaanse toernooi de 200 meter vrij in1.46,23, de derde tijd van het zwemjaar. Toen wist hij dat zijn comebackwerkelijkheid was geworden.

Het optreden in België, drie maanden later in het Wezenbergbad, isniet meer dan een beleefdheidsvisite. VdH doet graag wat terug voor zijnBelgische vrienden. 'Na mijn eigen Eindhoven het mooiste bad dat ik ken',zo paait hij het Vlaamse publiek.

In zijn eigen Eindhoven zal hij in april nog te zien zijn, bij de SwimCup. Daarna valt het doek tot de Europese titelstrijd van begin augustusin Boedapest. Pas dan, na een uitgekiende voorbereiding, zal hij weer opzijn best zijn. 'Ik wil Europees kampioen worden op de 100 en de 200 metervrij', zo dicteert hij zijn doelen.

Zijn vader, Cees-Rein, had voorafgaand aan die EK een duel met dewereldkampioen, Filippo Magnini, willen regelen. Dat had bij de Swim Cupin het nieuwe zwemstadion van Eindhoven gemoeten, maar de Italiaan heeftvriendelijk bedankt.

Magnini geeft er de voorkeur aan in april in Sjanghai deel te nemen aande WK kortebaan. Dat is een discipline die Van den Hoogenband bij voorkeurmijdt. Het vele draaien en keren heeft hem nooit echt gelegen en nu, na derugoperatie, heeft hij die stiel afgezworen.

Gisteren betoogde de Nederlander dat het grootste manco van na deoperatie, de schredestart, hem al weer beter af gaat. 'Mijn startjes wordensteeds beter', sprak hij. Daarna deed hij voor hoe hij het startblok weerkan pakken zonder door de knieën te gaan, dat hij het achterwerk hooggeheven kan houden voor een extra felle afzet en dat hij er 'atletisch'veel beter voor staat dan een tijdje geleden.

Van den Hoogenband is een voortreffelijk zwemmer, maar ook een watstijve jongeman. Het blijft wennen, verklaarde hij kort voor het zoveelstedopingplasje uit zijn loopbaan, dat hij geen pijn meer heeft en dat zijnonderste rugspieren zich niet meer verzetten, zelfs niet bij het sokkenaantrekken.

Die verbeterde fysieke toestand heeft hem niet verleid tot het opstellenvan een ambitieus wedstrijdprogramma. Van den Hoogenband is geen'veelzwemmer' en blijft vasthouden aan een beperkte kalender, gericht opeen enkel hoogtepunt per jaar.

Dat zijn concurrenten een pittiger agenda hanteren, maakt hem nietnerveus. 'Ik heb niet veel wedstrijden nodig om in vorm te komen. Hoeveelwedstrijden had ik nou gezwommen voor mijn 1.46 in Auburn? Inderdaad, nul.'

Zijn trainer, Jacco Verhaeren, heeft die beleidslijn altijdgeaccordeerd. En hij zal die ook niet wijzigen. Toen hem gisteren ter orekwam dat zijn pupil in een uiterst spontane en welwillende bui overwoog deNederlandse kampioenschappen in juni ('in mijn eigen badje te Eindhoven')aan zijn programma toe te voegen, floot de coach hem direct terug.

'Dat kan helemaal niet. In die periode werken we een trainingskamp inMallorca af', zo verduidelijkte Verhaeren de stand van zaken. Hij fronstedaarbij de wenkbrauwen. Er zijn nooit veel misverstanden tussen coach enpupil die elkaar al dertien jaar volstrekt vertrouwen.

Nederlandse kampioenschappen zijn in de nieuwe opzet niet meer danbreedtesport en een wereldtopper heeft daar niets te zoeken. Vriendelijkheid naar de organisatie in eigen bad is één ding, mee zwemmenop de NK is iets anders in de opvatting van Verhaeren.

Het seizoen is compleet afgestemd op Boedapest, de Europese titelstrijd.Op 2 augustus is daar de finale van de 200 vrij, twee dagen later deeindstrijd van de 100 vrij. Het zullen duels met Magnini, de Italiaan metde hoge overhaal, worden.

Het toernooi in het Hongaarse buitenbad kan ook in het teken staan vanhet terughalen van het wereldrecord op de 100 vrij. Van den Hoogenbandvreest dat zijn toptijd (47,84) er bij de Gemenebest Spelen in Melbourneaan gaan. 'Ik heb Klim gesproken. Die zegt dat het een supersnel bad is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden