Zelfs arbitrage helpt Ajax op weg naar titel

De landstitel voor Ajax is een kwestie van enkele weken, zeker als de ploeg in tijden van nood een duwtje in de rug krijgt van de arbitrage....

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Nuchter als altijd erkende Ajax-coach Ronald Koeman dat zijn nonchalante en ongeïnspireerde elftal de geuzennaam 'Lucky Ajax' dit keer ruimschoots verdiende. Na een vrije trap van Van der Vaart in de 85ste minuut belandde de bal via het hoofd van Escudé bij Heitinga, die aarzelde of hij het doelpunt wel moest opeisen. De jonge international beroerde de bal toch met het voorhoofd, terwijl hij zeker een meter achter de laatste verdediger van Groningen stond.

Na een tumultueuze week, waarin verdediger Vrede na een vechtpartij met teamgenoot Matthijs werd ontslagen, waande Groningen-trainer Ron Jans zich even koning in de Arena. Maar nadat Ajax ook aan zijn vijftiende thuiswedstrijd dit seizoen drie punten had overgehouden, voelde Jans zich als Calimero. 'Zij zijn groot en ik ben klein. Klassejustitie is een groot woord, maar we zijn wel het slachtoffer van een scheidsrechter die het leuk vond om Ajax te fluiten.'

De tirade van Jans zou achterwege zijn gebleven als Oskam na ruim een uur een woeste duik van Groningen-keeper Lambers op de benen van Van der Vaart met een strafschop had bestraft. Zes minuten eerder had de aanvoerder van Ajax de patstelling doorbroken met een vorstelijk doelpunt, zijn eerste sinds december en pas de zesde in een matig seizoen.

Na een subtiele balaanname op aangeven van Mitea draaide Van der Vaart behendig weg bij zijn bewaker Smit, waarna hij precies het gaatje achter Groningen-keeper Lambers vond: 1-0. Maar het was illustratief voor de wankelmoedigheid van Ajax dat het door de entree van de Groningse pinch-hitter Drent meteen in verlegenheid werd gebracht.

In een komisch dialoogje met zijn voormalige teamgenoot Koeman had trainer Jans al tijdens de wedstrijd 'een makkie' voorspeld voor Ajax. 'Dat denk ik ook Ron', luidde het voorbarige antwoord, want ook Koeman bekende dat gemakzucht op de loer ligt, nu Ajax alleen nog de datum van het kampioensfeest hoeft te prikken.

Misplaatste arrogantie leek zich ook al te weerspiegelen in de aankondiging van Koeman dat hij zijn internationals zou helpen door ze rust te gunnen dan wel op hun positie in de nationale ploeg te laten spelen.

Het slot van de competitie als een langgerekt trainingskamp voor het EK in Portugal; zo wordt het voor de Ajacieden wel heel verleidelijk de komende duels niet zo serieus te nemen. 'Maar nu de afstand met PSV zo groot is, zijn de spelers onbewust al met het EK bezig', ontdekte Koeman.

Gelukkig staat nu de klassieker tegen Feyenoord op het programma, verzuchtte hij. 'Dan hoef ik de jonge spelers niet te motiveren.' Zo was Heitinga geen schim van de solide Oranje-verdediger tegen Frankrijk. Nadat Drent een kwartier voor tijd het luchtduel van Escudé won, stond Heitinga op drie meter van Groningen-spits Salmon, die onmiddellijk profiteerde van zijn vrijheid: 1-1.

Niet alleen Heitinga miste scherpte na de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal. 'Zestien of zeventien internationals' had Koeman afgelopen week gemist. Fijntjes zette hij Sneijder op zijn plaats met de opmerking dat diverse lofzangen in de media hun uitwerking niet hadden gemist.

De kleine middenvelder - weer naast Van der Vaart en in de rug gedekt door Galasek - begon overtuigend met een geraffineerde steekpass op Pienaar. Na rust zakte Sneijder echter ver weg. Dat gold ook voor spits Ibrahimovic, die woensdag zijn vaderland Zweden nog een opvallende zege op Engeland had bezorgd. In het shirt van Ajax leek hij meer op een biljarter door elke bal zo dun mogelijk te willen raken.

Nog bonter had de reeds afgeschreven Litmanen het volgens Koeman gemaakt door ondanks een blessure in te vallen bij Finland en nog te scoren ook. 'Een groepstraining bij Ajax is blijkbaar intensiever dan een interland met Finland', klonk het sarcastisch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden