Zeilen rond de globe met de constante angst voor UFO's

Pieter Heerema heeft de eerste mijlpaal bereikt in zijn solo zeilrace rond de wereld. Woensdag rondde de 65-jarige Nederlander na 31 dagen Kaap de Goede Hoop en begint hij aan het gevaarlijke stuk door de Indische Oceaan. Daar hebben zich dramatische ontwikkelingen rond andere deelnemers aan de Vendée Globe afgespeeld.

Pieter Heerema voor de start van de race. Beeld afp
Pieter Heerema voor de start van de race.Beeld afp

Kito de Pavant, die op de tiende plek lag, is in de nacht van dinsdag op woensdag van zijn boot gered. De 55-jarige Fransman was dinsdagochtend tijdens een storm met grote snelheid tegen een onbekend voorwerp onder water gevaren. Daarbij raakte de kiel van zijn boot zo ontwricht dat het risico groot was dat die zou losraken en de boot zou kapseizen.

Gelukkig was een Frans bevoorradingsschip, dat een rondgang maakte langs Franse eilanden in de Indische Oceaan, niet ver van De Pavant verwijderd. Dat schip heeft hem aan boord genomen. De zeiler heeft zijn boot moeten achterlaten.

Een aanvaring met zogenoemde UFO's (Underwater Floating Objects) is een groot gevaar in de race. Al drie deelnemers zijn uitgevallen doordat zij met hun kiel of roer een dier of een voorwerp onderwater raakten. Drie andere deelnemers liepen door aanvaringen met UFO's schade op. 'Het is Russisch roulette', mailt Pieter Heerema woensdag vanaf zijn boot, die gelukkig nog niets heeft geraakt. Tijdens een eerdere race botste Heerema met een van zijn foils op een walvis, waardoor de draagvleugel onklaar raakte.

Een bultrugwalvis in de Indische oceaan. Beeld anp
Een bultrugwalvis in de Indische oceaan.Beeld anp

Sébastien Josse, die op de derde plek lag, moest woensdag opgeven nadat zijn boot twee dagen eerder tijdens een storm met zo'n grote snelheid in een golfdal was geklapt dat een van zijn foils zwaar beschadigd werd. Van de 29 deelnemers zijn er nu zeven uitgevallen. Daardoor is Pieter Heerema opgeschoven naar de 19de plaats. De topman van het offshoreconcern Heerema had kortgeleden een voorsprong op de Zwitser Alan Roura en de Ier Enda O'Coineen - net als de Nederlander debutanten in de Vendée Globe - maar die liggen nu meer dan een dag op hem voor.

Heerema mailt dat hij gebruik heeft gemaakt van goed weer om broodnodige reparaties uit te voeren, waardoor hij langzamer heeft gevaren. Hij heeft in de afgelopen week al meerdere stormbuien te verduren gehad. Dinsdag kreeg hij er een met windkracht negen over zich heen. Omdat een roerblad uit zichzelf omhoog klapte (wat alleen bij een aanvaring met een UFO mag gebeuren), raakte zijn boot onbestuurbaar en was hij gedwongen die stil te leggen. 'Dat zijn ook weer van die uren dat de concurrentie doorjakkert.'

Zijn kajuit ruikt naar diesel door een lekkage in zijn motor, maar hij kan daar niets aan doen. 'Daarvoor moet ik weinig wind en ook geen golven hebben. Dat laatste is in deze uithoek onmogelijk.'

Hij zegt zich goed te voelen, al moet hij oppassen dat hij voor zichzelf zorgt. 'Ik ben vanochtend om half drie opgestaan en aan de kluslijst begonnen, maar heb behalve een reep de hele dag nog niet gegeten. Zo heb ik het weliswaar mijn hele leven ook reizend en werkend gedaan, maar het is niet goed.' Zijn rugpijn is over. Hij zegt 20 minuten overdag te slapen en drie keer 45 minuten 's nachts.

Inmiddels trekt een nieuw lagedrukgebied over. 'Ik vlieg onder, op en soms lijkt 't wel boven het water met 20, 22 knoop (37 tot 40 kilometer per uur, red.) op enorme waterbergen. Wat een golven!' Heerema ligt ruim 9.000 kilometer achter de Franse koploper Armel Le Cléac'h. Die heeft, samen met de Brit Alex Thomson, al de andere kant van de Indische Oceaan bereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden