Zege Armenië staat al ruim voor einde Olympiade vast

De schaakolympiade, het officieuze WK voor landenteams, is overtuigend gewonnen door Armenië. In de Oval Lingotto in Turijn heersten de volgelingen van oud-wereldkampioen Tigran Petrosjan van begin tot eind....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Armenië liet zien dat een Olympiade kan worden gewonnen met een kleine kernploeg. Vanaf de vijfde ronde speelden Levon Aronian, Vladimir Akopian, Karen Asrian en Gabriël Sargissian alle wedstrijden. Met buitengewoon succes, er ging geen partij meer verloren en de eindzege stond ruim voor het eind van het toernooi vast. Akopian (9 uit 12) en Sargissian (8 uit 11) scoorden de meeste punten voor de ploeg.

Achter de onaantastbare winnaar won China het zilver en de Verenigde Staten het brons. Beide landen profiteerden van een goede slotdag. China versloeg Nederland met 2,5-1,5 en de Amerikanen maakten een reuzensprong op de ranglijst door Noorwegen met 3,5-0,5 te verpletteren. China, dat in 1978 debuteerde op de Olympiade, won voor het eerst een medaille in het mannentoernooi. De 19-jarige Wang Yue was met een score van 10 uit 12 de belangrijkste contribuant aan het succes.

De grootste verrassing van het toernooi was de lage klassering van Rusland. Het land dat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de traditionele suprematie van de grootmacht overnam met zes Olympiade-zeges op rij, eindigde op de gedeelde zesde plaats. Het sterrenteam met de wereldtoppers Kramnik, Svidler, Grisjoek, Morozevitsj, Barejev en Roeblevsky verloor vier wedstrijden en speelde amper een rol in de strijd om de eerste plaats.

Kramnik was de enige die aan de verwachtingen voldeed. Aan het eerste bord bleef hij met een score van 6,5 uit 9 ongeslagen. Sergei Roeblevsky, de Russische kampioen, was de zondebok van het team. Na drie achtereenvolgende nederlagen werd hij niet meer opgesteld.

Nederland mocht een week lang hopen dat het kon meedoen in de strijd om de medailles. Maar een zwakke periode in het midden van het toernooi kostte veel terrein, dat uiteindelijk ook met een eindsprint niet meer kon worden goedgemaakt. Een excellente overwinning op Oekraïne in de twaalfde ronde werd tenietgedaan door de slotnederlaag tegen China.

Sergei Tiviakov (7 uit 11 en ongeslagen) zal de enige zijn die tevreden is over zijn optreden. Ivan Sokolov bleef aan het eerste bord onder de maat (5 uit 11) en Loek van Wely (7,5 uit 11) bedierf op de slotdag een goed verlopen toernooi door van de Chinese topscorer Wang te verliezen.

In het vrouwentoernooi gelukte Nederland in de laatste ronde een opmerkelijke coup. Door een 3-0 overwinning op Mongolië steeg de matig spelende ploeg naar de gedeelde vierde plaats. Had het toernooi een ronde langer geduurd, dan zou die uiterst geflatteerde klassering ongetwijfeld zijn gecorrigeerd. De Oekraïense vrouwen wonnen voor het eerst in de Olympiade-geschiedenis het goud, vóór Rusland en China.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden