Zeeuwse atlete sluit periode vol blessureleed met nationale titel af; Heeren ongenaakbaar op tien kilometer

Vijf deelneemsters slechts telde de 10.000 meter voor vrouwen op de eerste dag van de NK atletiek in Groningen. De regen gutste gestaag naar beneden en de ambiance had troosteloos genoemd mogen worden als er niet één atlete was geweest die wat licht in deze duisternis had gebracht....

Van onze verslaggever

Rolf Bos

GRONINGEN

44 seconden sneller (de richttijd van 32.20) en Irma Heeren had van atletiekunie KNAU naar de EK in Boedapest gemogen, maar dat doel had de voormalige triatlete in het geheel niet voor ogen gehad. Ze was al blij dat ze weer zonder pijn een eerste harde wedstrijd op de baan kon volbrengen, na - weer - een zeer vervelende periode vol blessureleed.

Zeven maanden lang kampte de kleine Zeeuwse met een stressfractuur aan het scheenbeen, het gehele winterse cross-seizoen was er door in duigen gevallen, na een jaar dat louter uit successen had bestaan: wereldkampioene run-bike-run in het Spaanse Gernika, plus een prachtige tijd op de halve marathon (1.10).

Toen echter kwam er die stressfractuur, de kwetsuur waar zoveel atleten mee kampen en die (waarschijnlijk) terug te voeren is op overbelasting. Ook Heeren denkt dat haar blessure aan te intensief trainen is te wijten.

Maar ook ditmaal wist 31-jarige atlete de weg terug te vinden. Want nieuw was het allemaal niet. Reeds eerder in haar carriere kampte ze met langdurige blessures, onder meer na een zeer ernstig verkeersongeluk met de triatlon-fiets tijdens de training op Walcheren.

Na dat ongeluk kwam Heeren sterk terug, na de recente stressfractuur wist ze het plezier in de sport ook weer te vinden. De eerste voorzichtige trainingen gingen goed, de daaropvolgende test volgde op de baan in Kerkrade eind mei waar ze de 5000 meter ('voor mijn doen langzaam') liep. 'Als het trainen weer goed gaat, dan wordt alles een feest, dan krijg je weer plezier in de sport, plezier in het leven.'

Heeren die voorheen een succesvol triatlete was, maar het zwemmen vaarwel zei omdat ze in het water ging hyperventileren, ziet de atletiek vooralsnog als onderdeel van de korte run-bike-run, de uitgeklede triatlon-discipline waarbij gelopen (10 kilometer), gefietst (40 kilometer) en weer gelopen (5 kilometer) wordt.

Velen voorspellen haar een grotere toekomst als pure atlete, maar Heeren weigert het rijwiel vooralsnog in het fietsrek te laten staan. De volgers op de tribune mochten gisteren dan visioenen van EK-richttijden gehad hebben, een Europees kampioenschap atletiek ligt voorlopig voorbij haar horizon. Veel dichterbij ligt het wereldkampioenschap duatlon, dat op 23 augustus in het Duitse St. Wendel wordt gehouden. 'Ik wil mijn titel van vorig jaar daar graag prolongeren. De baanatletiek is nu minder belangrijk voor mij', aldus de kersverse Nederlandse kampioene.

Heeren zei Zeeland, plus haar parttimebaan bij de Middelburgse politie, onlangs vaarwel. Ze vond een nieuwe vriendin in Elburg, die haar volledig in haar sportieve bestaan steunt. 'Ik kan me nu helemaal op de sport richten.' Ze verhuisde naar Zeewolde ('Heel Zeeland rouwde'), waar ze nu in de eindeloze polder kan fietsen. Lid werd ze van het Amsterdamse AAC, waar ze dichter in de buurt is van trainer Gerard van Lent.

Een andere Gerard, Nijboer, stond gisteren in het Groningse stadspark langs de baan. De bondscoach wegatletiek zou Heeren graag in zijn ploeg voor Sydney opnemen, maar respecteert de voorlopige keuze voor de run-bike-run. Het fietsen staat volgens hem overigens niet geheel haaks op het lopen. 'Vooral niet als fietsen het in de opbouw plaatsvindt. Pas als je in de wedstrijdfase zit dan moet je je echt specifiek op het lopen gaan toeleggen.'

Vervolgens vond Nijboer dat Heeren na haar race te lang had staan praten. 'Irma, nú uitlopen, anders krijg je dikke benen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden