Zachte landing Davids bij WK-selectie

Op de avond dat de rebel van het laatste Europees Kampioenschap voetbal zich weer bij de nationale ploeg aansloot, speelde het Nederlands elftal zijn eerste oefenwedstrijd op weg naar de eindronde van het wereldkampioenschap van 1998....

WILLEM VISSERS

Van onze verslaggever

Willem Vissers

LAUSANNE/NYON

Piet Bouman, Jordi Cruijff, Epi Drost, Boelie Kessler, Cees van Kooten, Ben Stom, Wilbert Suvrijn, Wietze Veenstra en Pierre Vermeulen hulden zich alle negen negen keer in het oranje van het Nederlands voetbalelftal. Maar geen van hen kreeg een schijntje van de publiciteit die Davids ten deel viel nadat hij bij het EK in Engeland uit de nationale ploeg werd gezet.

Davids verdween na zijn negende interland, tegen Zwitserland, op 13 juni 1996. Uitgerekend op Zwitserse bodem bereidt hij nu zijn rentree voor in het keurkorps van bondscoach Hiddink.

Bijna twee jaar lang was het de vraag of hij ooit nog boven het aantal van negen caps zou uitkomen. Nadat hij in het Engels had gezegd dat Hiddink zijn hoofd niet in andermans achterwerk moest steken, raakte hij bij de bondscoach uit de gratie. Zijn goede prestaties bij Juventus noopten de technische staf tot verzoeningsgesprekken. Uiteindelijk kwamen Davids en Seedorf, de finalisten van de Champions League, drie dagen na de andere geselecteerden aan in het landelijke Nyon.

Onder de met het Nederlands elftal meegereisde verslaggevers ontstond zelfs enige discussie over de vraag wat te doen: naar Lausanne voor de wedstrijd òf naar Genève om de terugkeer van Davids bij de Oranje-officials te registreren. Zou hij wat vertellen en zo ja, wát kon hij dan te zeggen hebben? De afgelopen week nog, tijdens het trainingskamp van Juventus in Purmerend, maakte hij journalisten uit voor 'teringlijers'.

Zijn zwijgzaamheid, gekoppeld aan zijn bitsheid, maakte Davids de afgelopen maanden even mysterieus als ondoorgrondelijk. Maandag zal hij voor het eerst weer meetrainen met het Nederlands elftal, net als Seedorf, die op het vliegveld vroeg Davids de kans te geven om zich in alle rust weer aan te sluiten bij de WK-selectie.

De trainingsdagen van het Nederlands elftal voltrokken zich tot het weekeinde zoals het moet. De sfeer is uitstekend, maar voor ontevredenheid is ook geen enkele reden. Hiddink heeft nog niemand hoeven teleurstellen en het ontbreekt de internationals aan niets. De accommodatie is prachtig, net als het trainingsveld. Als de spelers hun hotel verlaten, kijken ze uit over het Meer van Genève. De Zwitsers laten hen ongestoord, ook omdat ze niet weten wie Ronald de Boer en Jaap Stam eigenlijk wel zijn.

Opvallend, of juist niet, was de keuze voor het amusement op de vrije zaterdagmiddag. De groepjes waren qua samenstelling ongeveer zoals ze voorheen ook waren. De donkere spelers, onder wie Bogarde, Reiziger, Kluivert, Vierklau, Hasselbaink en Winter, gingen vissen. Anderen, als Jonk, Stam, Numan, Hesp en Cocu, toerden in een knullig treintje door het dorp. De broers De Boer en Van der Sar golfden met Hiddink, Bergkamp werkte aan zijn herstel. Aanvoerder Frank de Boer: 'Voor ons is het geen verrassing dat de sfeer goed is: we willen wereldkampioen worden.'

Tijdens de trainingen richtte de aandacht zich op Jerrel Hasselbaink, dé verrassing van de selectie. Duidelijk is wel dat hij niet is opgeroepen vanwege zijn kwaliteiten in het tennisvoetbal. Frank de Boer werd er haast wanhopig van, zo vaak verdween de bal in het net na Jimmy's touch.

De razendsnelle aanvaller kende lang niet alle spelers en dat was wederzijds. Enigszins geërgerd reageerde Hasselbaink op de vraag of het niveau van de trainingen bij het Nederlands elftal niet veel hoger ligt dan bij Leeds United, zijn club. 'Weet je hoeveel internationals Leeds heeft?' Hij kwam tot een stuk of acht, uit allerlei windstreken. 'Ik zou niet durven zeggen dat het niveau hier hoger is.'

Wat dat aangaat is Van Hooijdonk, aanvaller van Nottingham Forest, reëler. 'Ik heb altijd een paar dagen nodig om het niveau van deze groep weer op te pikken.'

Af en toe ontbrak wel eens iemand (Jonk, lies, Overmars, enkel) op de training en het lijkt er steeds meer op dat de geblesseerde Vierklau zijn plek in de definitieve WK-selectie kwijtraakt aan Ooijer. Enige zorgen baart de situatie omtrent de dijbeenblessure van Bergkamp. Na een eerdere terugslag voor de bekerfinale in Engeland met Arsenal neemt de medische staf geen risico meer met de sterspeler. Het is zelfs mogelijk dat hij pas tijdens het WK in actie komt en de oefenwedstrijden tegen Kameroen, Paraguay en Nigeria aan zich voorbij laat gaan.

Kluivert, de mogelijke partner van Bergkamp voorin, is bijna fit. Hij oogt scherp, doet extra testjes en was in voor een grap van een Spanjaard om met een replica van de wereldbeker op de foto te gaan. Kussend en wel. Hij wil wat laten zien, na een mislukt seizoen bij AC Milan.

Door de blessure van Bergkamp zal in deze oefenfase veel speeltijd zijn voor Van Hooijdonk, de spits die na een succesvol seizoen bij Nottingham Forest wel 35 miljoen moet kosten. Een bedrag dat PSV niet voor hem wil betalen. Van Hooijdonk: 'Ik wil niet eens naar PSV. Voorzitter Van Raay zei dat hij geen 35 miljoen overheeft voor een reserve van het Nederlands elftal. Ik zal het omdraaien, PSV kan een reserve van het Nederlands elftal nu al niet eens meer betalen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden