Yankees walsen weer naar World Series (Gerectificeerd)

Boston Red Sox was dit jaar onverslaanbaar in het Amerikaanse honkbal. Maar de Yankees staan in de weg tijdens de play-offs en lonken nu naar hun 27ste titel....

Veel vrouwen in New York klagen over het gebrek aan beschikbare mannen. Zo niet Patricia Jamieson, afkomstig uit Boston en woonachtig in Manhattan. Sterker, zij draagt een T-shirt dat de kans op contact met een vrije New Yorker tot vrijwel nul reduceert.

'Echte vrouwen gaan niet uit met Yankee-supporters', meldt haar shirt. Dat een overweldigende mannelijke meerderheid de lokale honkballers steunt? Ze haalt de schouders op en nipt mokkend aan haar biertje.

Op het televisiescherm in een Newyorkse kroeg scoren de Yankees 3-1 tegen haar Boston Red Sox. 'Fuck it', zegt ze. 'Mijn team verliest en ik zit hier in vijandelijk gebied. Een man? Toch niet in de stemming.' Ze loopt de frisse herfstavond in, de jas expres niet aan en het T-shirt zichtbaar.

Zware tijden voor Red Sox-supporters, afgelopen week in New York. Hun ploeg trof de Yankees in de halve finale van het Amerikaanse honkbalseizoen, een bestof-seven strijd. New York won de eerste twee confrontaties, die beide in het roemruchte stadium in de Bronx werden gespeeld.

En toen kwam zaterdagavond. In Boston vernederden de Yankees hun rivalen. Het werd 19-8, waarna de lokale Boston Globe alleen nog deze vraag restte op de voorpagina: 'Wat gebeurde er?' Maandagochtend vroeg (Nederlandse tijd) had New York kans om de zaak af te ronden; geen team heeft in het naseizoen ooit verloren na een 3-0 voorsprong.

De winnaar treft in de World Series, eveneens een reeks van zeven ontmoetingen, de winnaar van de andere halve finale, tussen de Houston Astros en de St. Louis Cardinals. Die serie spreekt echter veel minder tot de verbeelding dan de aloude vete tussen Boston en New York.

Wie denkt dat Feyenoord -Ajax een agressief spektakel is, moet eens naar Fenway Park of Yankee Stadium wanneer de twee elkaar treffen. Het is waar dat supporters elkaar niet met kettingen bewerken. Ze staan en zitten gewoon gezellig door elkaar heen.

Maar de haat zit diep. De durfal die in New York een petje met een 'B' draagt, loopt grote kans dat kwijt te raken. Deze maand haalde een man uit Boston de krant. Hij werd op de staantribune bedolven onder hot dogs, mosterd en cola. Een jongen in het Newyorkse café, gezeten naast Patrica Jamieson, meldde dat hij laatst een 'Yankees zijn niks'-shirt aanhad in de Bronx. 'Ik heb het uitgedaan', zei hij. 'Ze maakten me af.'

Supporters zijn er non-stop mee bezig. In Yankee Stadium klinken tijdens elke wedstrijd spreekkoren, of de tegenstander nu uit Boston of Detroit of Seattle komt: 'Boston sucks!' – Boston is niks. In Fenway Park worden het hele jaar door petjes verkocht: Yankees suck!

Vooral aan de kant van Boston is de emotie rauw. In de stad waar honkbal voor velen alles is, komen de gevoelens voort uit onmacht. Het team heeft sinds 1918 geen prijs gewonnen. Dat was de tijd dat de grote slagman Babe Ruth nog voor de Red Sox speelde. Ruth vertrok in 1919 naar de Yankees, nadat de Sox sinds 1903 vijf titels hadden veroverd.

Sindsdien spreekt het aantal kampioenschappen boekdelen. Boston 0, Yankees 26. Met 'De vloek van de Bambino' (een bijnaam van Ruth) bedoelt de Red Sox-aanhang dat ze zich letterlijk vervloekt voelt.

Het afgelopen seizoen werd duidelijker dan ooit dat een mechanisme ten grondslag ligt aan de imago's van eeuwige losers versus gegarandeerde titelkandidaten. Boston speelde in het reguliere seizoen opnieuw uitzonderlijk goed, met klassewerpers (Kurt Schilling, Pedro Ramirez) en een sterke aanvalslijn.

Maar tijdens de play-offs gaat het steeds mis. Misschien is het de vloek, of pech. Maar de Red Sox zakken weg, en weten net als vorig jaar niet te pieken wanneer New York zich meldt.

Voor de Yankees wordt het bijna saai: ze walsen opnieuw richting de titel, zoals ze afgelopen acht jaar zes keer deden. Met de gevreesde slagmannen Bernie Williams, Gary Sheffield, Hideki Matsui en Alex Rodriguez doen zij de aloude bijnaam Bronx Bombers alle eer aan.

Hun werpers waren tijdens het reguliere seizoen niet sterk. De afsluitende werper (closer) Mariano Rivera, die overwinningen veiligstelt wanneer hij in de laatste innings de heuvel betreedt, is altijd sterk. Zijn collega's waren dat niet, maar zijn dat wel nu de playoffs gaande zijn.

Priesters en dominees in Boston baden dit weekeinde, letterlijk, om een wonder. Dat is theologisch gezien niet uitgesloten, dus laten we zeggen: de Yankees of de Red Sox treffen straks de Cardinals of de Astros. (De Cardinals staan met 2-1 voor.) Tot de verbeelding sprekende teams zijn het niet. Maar dat waren de Florida Marlins vorig jaar evenmin. En die versloegen de Yankees, tot verbijstering van de verwende Yankee-supporters, met 4-2 in de World Series.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden