Wüst vertrouwde zichzelf niet helemaal, maar dat bleek onzin

Een dag voor haar 3 kilometer liep ze nog niet over van vertrouwen. Ireen Wüst wantrouwde haar eigen niveau op de afstand, waarop ze in Turijn 2006 en Sotsji 2014 het olympisch goud veroverde. Het was als de bakker met honderdduizend uren achter de oven die de kwaliteit van het eigen brood van de vroege zaterdagochtend niet vertrouwt. Onzin dus.

null Beeld anp
Beeld anp

Ireen Wüst werd vanmiddag voor de vijfde keer sinds 2006 Nederlands kampioen op de 3.000 meter. De vrouwen die haar vorig jaar bedreigden, zoals Jorien ter Mors, Antoinette de Jong, Annouk van der Weijden en Yvonne Nauta, bleken niet thuis te geven. Ter Mors is uitgeschakeld met een geval van bijna-overtraindheid. Wüst, ervaringsdeskundige uit 2009, had haar gezegd dat ze rustig aan moest doen en er een jaar voor moest nemen, op zijn minst. Het had haar twee jaar gekost, immers.

De andere drie vrouwen waren wel in koers, maar zij waren een schim van hun gedaante in de olympische winter. Nauta, bij Continu ploeggenoot van Wüst, zakte van vier naar acht. De Jong, vorig jaar goed voor brons, was op de twaalfde plaats terug te vinden. Met Van der Weijden, de vrouw die vorig seizoen zowaar de ingang naar Sotsji wist te vinden, werd zeventiende, een dikke tien seconden achter haar olympische kwalificatietijd van Kerst 2013 (4.03,70 werd 4.13,74).

Het kon Wüst allemaal niet boeien. Zij doet haar ding op de ijsbaan en kan meer als ze in de volle coulissen van Thialf belandt. Ze had al aangekondigd dat ze onder zulke omstandigheden haar geringe niveau op de 3 kilometer wel zou gaan oplossen. Die inschatting klopte volkomen. Ze kwam over de streep in 4.04,50, twee seconden langzamer dan haar verrichting een jaar geleden toen alle seinen voor Sotsji op groen stonden. De sterke verrichting, vooral in de eerste vijf ronden ramde ze over het ijs, leidde haar naar haar dertiende afstandstitel van Nederland.

Conditie

Over haar conditie was ze na de race uitgesproken. Ze had er bij Gianni Romme en Marianne Timmer op secure wijze aan geschaafd. 'Ik weet wat goed is voor mijn lichaam', zo verried ze haar eigen inbreng in de samenwerking. Ze deed al haar kennis op in de negen jaar van samenwerking met Gerard Kemkers. Die heeft haar losgelaten, na het stoppen van TVM, maar zijn kennis en ervaring draagt Wüst nog altijd met zich mee.

'Ik heb deze zomer met Gianni en Marianne gespard. Van dit werkt wel en dit werkt niet. Ik doe altijd aan korte prikkels in de aanloop van een toernooi. Gianni is meer de trainer van de omvang. Dan zeg ik dat we het beter niet zo kunnen aanpakken', aldus de kordate Wüst die, zo benadrukte zij, alles in overleg doet met haar coaches.

Ze voelt zich op haar gemak bij haar nieuwe ploeg, Continu, maar 'nog niet thuis'. Daar is meer tijd voor nodig. Ze verhaalde van de andere cultuur, van de andere bezetting aan tafel. Ze miste 'schaatsbroer' Sven Kramer. Ze zei elf jaar met hem in één ploeg te hebben doorgebracht. De rekensom leidde tot een samenzijn van 3795 dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden