Wüst rijdt onder druk op haar best

Schaatsen..

Haar ouders kijken liever naar een World Cup-wedstrijd, verklapte IreenWüst na haar tweede Nederlandse titel. Want dan is de spanning voor henminder groot. Zelf heeft ze een aangeboren talent om onder druk optimaalte presteren. 'Maar ik heb het ook iets meer in de hand', vergoelijkte deBrabantse de huilbui van haar Friese vader op de Thialf-tribune na haartriomf op de drie kilometer.

Had Wüst dinsdag voor de 1500 meter gedachten aan Turijn nog naar haarachterhoofd verbannen en zich gericht op de nationale titel, gisterenrealiseerde ze zich dat op de 3000 meter alleen een eerste plaats haar alsniet-genomineerde de zekerheid bood van directe olympische kwalificatie.Ze handelde daar koelbloedig naar.

Renate Groenewold en Moniek Kleinsman, die haar bij de Spelen op ditnummer zullen vergezellen, hadden in eerdere ritten scherpe tijden gereden.Beiden waren in Heerenveen nooit sneller geweest en Wüst moest voor winstzelfs een persoonlijk record rijden.

Ze gaf toe dat er op de openingsdag van de NK afstanden toch een lastvan haar schouders was gevallen. 'Als je al zeker bent van de Spelen wordthet toch iets gemakkelijker en ik wilde per se een skate-off vermijden.Daarom ben ik er vol ingegaan. Nee, niet op een schema, daar heb ik hetgeduld niet voor.'

Haar vorige persoonlijke record (4.05,44) reed ze tijdens de World Cupin Turijn. Hoewel ze in dat toernooi sneller was dan zelfs Anni Friesinger en wereldrecordhoudster Cindy Klassen, leverde die prestatie haar geennominatie op. Ze had in de B-divisie had gereden en dus mogelijk niet ondergelijke omstandigheden.

Gisteren bouwde ze haar race voorbeeldig op. Alleen in laatste tweeronden moest ze iets toegeven op Groenewold. Haar uiteindelijke margebedroeg 0,31 seconde, 'maar alleen plaatsing telt in dit toernooi'. De4.04,33 die ze op de klokken bracht, was de vierde tijd ooit in Thialfgereden en lag minder dan een seconde boven het baanrecord van Pechstein.

Samen met Groenewold, die dit seizoen is ingegaan met als doel eenolympische titel op de drie kilometer, moet Wüst in staat worden geachtin Turijn mee te strijden om de medailles op dit nummer. Voor MoniekKleinsman ligt die lat vermoedelijk net iets te hoog.

De Nederlandse allroundkampioene demonstreerde opnieuw eenbewonderenswaardige vechtlust in haar duel met Groenewold. Een slechtewissel, anderhalve ronde voor de finish, voorkwam dat ook zij eenpersoonlijk record reed. Haar vreugde-uitbarsting na het binnenhalen vanhet olympische ticket was er niet minder om.

Kleinsman, die een heel matig voorseizoen draaide, verzekerde zich methaar dappere race bovendien van deelname aan de Europese kampioenschappenhalf januari. Het Nederlandse kwartet in Hamar bestaat verder uit Wüst,Groenewold en Wieteke Cramer.

De laatste eindigde zelfs voor Kleinsman als derde in het klassementover 1500 en 3000 meter, dat als selectienorm werd gehanteerd. Cramer, dieeen verrassend sterke drie kilometer reed, verloste daarmee NOC*NSF vaneen dilemma. Op grond van haar vierde plaats veroverde de Friezin dinsdageen olympische nominatie op de 1500 meter. Nu kan ze in Hamar ook nogvormbehoud tonen.

De voornaamste verliezer was gisteren Gretha Smit, die als genomineerdeop de drie kilometer uit de boot viel. Toch heeft de winnares van hetolympisch zilver op de vijf kilometer in Salt Lake City alle reden moed teputten uit de degelijke vijfde plaats op de afstand die voor haar eigenlijkte kort is.

Na een jaar vol blessureleed dringt de tijd. Vrijdag op de vijfkilometer krijgt ze haar laatste kans, besefte Smit, die bij die gedachteeen traantje moest wegpinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden