Wüst nestelt zich parmantig tussen de kampioenen

Ireen Wüst heeft een stevige wig geslagen in het bastion dat Anni Friesinger en Cindy Klassen de afgelopen jaren hebben opgetrokken in het vrouwenschaatsen....

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

Nog nooit was Wüst sneller op de 500 meter dan gisteren in het uitzinnige Thialf. De schade ten opzichte van Friesinger hield ze beperkt tot een verwaarloosbare 0,06 seconde en in een direct duel bleef ze titelhoudster Klassen royaal de baas.

De Duitse reed gisteren voor de tiende keer deze winter een sprint onder de 39 seconden, de Canadese, die pas half december op het ijs stapte, voor de vierde maal. Beide coryfeeën verbeterden in Heerenveen hun beste seizoensprestatie.

Wüst hikte heel lang aan tegen die 39-secondengrens en nam die barrière vorige maand pas voor het eerst bij de WK sprint. In Hamar, waar ze tweede werd in het eindklassement, klokte de 20-jarige Nederlandse 38,96 en 38,79. Gisteren vond ze de overtreffende trap met 38,44.

Wüst had een perfecte start. Ze viel in het schot en opende in een onovertroffen 10,71. Nog nooit was ze zo snel op de eerste 100 meter en die vaart nam ze optimaal mee in de eerste bocht. Klassen kon op de kruising niet aanpikken en bovendien in de laatste bocht niet langszij komen.

‘Dit was de beste 500 meter die ik ooit heb gereden’, realiseerde Wüst zich na haar sensationele race. ‘Ik dacht nog: waar blijft Klassen, maar ik hoorde haar niet, ik hoorde alleen het publiek uit zijn dak gaan. Dat gaf een onwijze kick.’

Doelbewust heeft Wüst zich dit seizoen gericht op substantiële verbetering van haar korte afstanden. In voorgaande jaren was op de sprint het verschil met de toppers altijd een seconde of meer. ‘En dan ben je eigenlijk al na één afstand geklopt’, stelde Wüst nuchter vast. ‘Nu heb ik Friesinger binnen handbereik en Klassen zelfs achter me. De verschillen verbazen me.’

Na de wereldbekerwedstrijden van vorige week in Turijn heeft de nationale kampioene alle reden om ook met veel vertrouwen naar de 1500 meter uit te kijken. Op de olympische ijsbaan deelde ze een morele tik uit. Ze versloeg haar concurrentes met meer dan een volle seconde.

Moeilijker zijn de krachtsverschillen te taxeren op de 3 en 5 kilometer, waarmee de WK-vierkamp wordt afgesloten. Friesinger reed die afstanden uitsluitend tijdens de Duitse kampioenschappen, eind december in Berlijn, en Klassen testte zich evenmin erg vaak op deze onderdelen.

Wüst schuwde het zware werk niet, maar kon nooit echt imponeren. Ze reed vijf keer een 3000 en twee maal een 5000 meter. Geen enkele keer sloot de olympische kampioene op de 3 kilometer die races als winnares af.

Nog vers in het geheugen liggen de EK allround begin januari in Collalbo, waar Wüst de 500 en 1500 meter won, na twee afstanden ruim 2 punten voorstond op Martina Sablikova en vervolgens het schip in ging. Op de 3000 meter verspeelde ze toen ruim 4 en op de 5000 meter zelfs meer dan 14 seconden.

Van Sablikova, die gisteren op 40,96 bleef steken en nu al meer dan 2,5 punten achter ligt, heeft Wüst niets meer te vrezen. Maar wil ze dit weekeinde meedoen om de hoofdprijs, dan zal ze in Thialf het verval van Collalbo absoluut moeten voorkomen.

Zelf gaat ze ervan uit dat ze in Heerenveen langer op haar techniek kan doorglijden en ze nu ook de laatste ronden goed moet kunnen doorkomen. Maar al te rijk wil Wüst zich nu nog niet rekenen. ‘Het zit dicht bij elkaar. Friesinger blijft voor mij de favoriet en ook Klassen is nog lang niet uitgeschakeld.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden