Wüst is dit jaar niet de vrouw in vorm. Geld inzetten op haar is nu een gok

Hoe groter de druk, hoe beter Wüst is

Bij de wedkantoren is Ireen Wüst (31) de favoriet op de 3 kilometer, de afstand die ze al tweemaal won op de Winterspelen. Maar een zege (haar vierde goud op rij) is zaterdag allerminst vanzelfsprekend.

Ireen Wüst Foto anp

Ze wint

Waarom zou Ireen Wüst winnen? Omdat ze Ireen Wüst is, wordt dan gezegd. De 31-jarige vechtjas uit Goirle kan op beslissende momenten meer dan vaak verondersteld wordt.

Het beste voorbeeld daarvan leverde zij in 2010 in Vancouver. Ze was, in de jaren na haar olympische titel van 2006, overtraind geraakt. Ze werd zevende op de 3 kilometer, daarna achtste op de 1.000 meter. Wie twijfelde aan haar mogelijkheden voor de 1.500 meter, hield zij op advies van trainers voor dat die twee mindere verrichtingen juist de ideale aanloop hadden gevormd voor die moeilijke afstand.

Er werd geschamperd: dat is toch praten tegen beter weten in, Ireen. Dat bleek het niet te zijn. De overtuiging van de vrouw, die in haar overtrainde periode zeven kilo was afgevallen, bleek de juiste. Wüst werd olympisch kampioen 1.500 meter.

Vier jaar geleden, bij de Spelen van Sotsji, was de gerijpte schaatsster beter in vorm dan in Vancouver. Ze had wel drie keer goud kunnen halen, dacht ze vooraf. Het bleef bij twee, omdat Jorien ter Mors een glorieuze dag kende op de 1.500 meter. De 3 kilometer en de ploegachtervolging (met Wüst als gangmaker) waren voor de kopvrouw van Nederland.

Nu, op leeftijd geraakt en geplaagd door kleine blessures, lijkt Wüst haar overmacht kwijt. Ze houdt zich vast aan het verleden. Hoe zij altijd opleeft op het moment dat het echt moet.

Of ze zich niet al te zeer focust op die Winterspelen, of dat geen valkuil was, zo werd haar deze week gevraagd. Ze keek de vragensteller haast verwijtend aan. Ze stelde een tegenvraag: 'Heb jij het idee dat ik op de Spelen ooit gefaald heb?'

Kortom, kom bij Ireen Wüst ('ik haat verliezen') niet aanzetten met het idee dat olympische wedstrijden kunnen misgaan. Ze zegt grote doelen nodig te hebben. 'Hoe groter, hoe belangrijker, hoe meer ik uit mezelf kan halen. Dat is gewoon zo.'

Op de 3 kilometer heeft ze in Korea de meeste kans op goud. De wedkantoren hebben haar op één gezet. Als ze wint, heeft ze het voor elkaar: vier Spelen op rij goud. Daarom noemde ze de schaatsploeg die ze drie jaar geleden eigenhandig oprichtte: 'Team4Gold'.

Ze wint niet

Ireen Wüst won dit seizoen geen enkele 3 kilometer. In de winter dat aartsrivaal Martina Sablikova last had van een hinderlijke rugblessure kon Wüst niet toeslaan.

De wereldkampioen van 2017 begon het seizoen met een nederlaag tegen haar teamgenoot Antoinette de Jong. De nationale afstandstitel op de 3 kilometer was voor De Jong die tevens vaststelde dat Wüst behoorlijk veel afstand bewaarde tot haar en de andere jongeren in de ploeg. Er leek frictie in de maak. Coach Rutger Tijssen moest het binnenbrandje in zijn ploeg blussen.

Er was ook een biografie over Wüst die niet uitkwam, omdat bepaalde passages van haar familie niet gepubliceerd mochten worden. Er was een zenuwblessure in de buikstreek, die al eerder in het jaar opspeelde. Er was stress bij een race in Stavanger waar ze zich na één afstand ziek afmeldde.

Het linkerbeen was de volgende klacht. Ze vertelde erover toen zij begin december in Calgary derde werd op de 3 kilometer en de aanval op haar persoonlijke record (3.58,01) zag mislukken. Wüst toonde een langwerpige blauwe plek, het gevolg van een voortdurende krampscheut bij het rijden van de bocht, waarbij de meeste krachten op het linkerbeen worden uitgeoefend. Ze kon niet versnellen uit de bocht.

Donderdag, toen in de catacomben van de Gangneung Oval het seizoen met haar nog eens werd doorgenomen, beschouwde ze al die tegenvallers als onbetekenende hobbels. Ze had in een rechte lijn naar een piek willen rijden, 'maar zeker als je een blessure hebt is het drie stappen vooruit en een terug'. Ze sprak die woorden, nadat ze had betoogd geen enkele twijfel te hebben gehad.

Wüst verloor na de NK afstanden ook drie wedstrijden over 3 kilometers op rij: in Heerenveen, Calgary en bij het olympisch kwalificatietoernooi. Het EK sloeg ze over. Twee weken geleden reed ze in het naprogramma van de NK, geheel alleen, een 3 kilometer in Thialf. Die laatste prikkel had ze nodig, oordeelde ze.

Wüst start vandaag in het negende paar, als eerste van de favorieten. Antoinette de Jong en de Japanse favoriet Miho Takagi kunnen in de elfde rit op haar schema rijden. Vier jaar geleden had zij juist alle toppers kunnen bekijken. Ze werd olympisch kampioen. Toen was er geen spoor van twijfel, ook niet vooraf. Wüst was Europees kampioen, de vrouw in vorm. Dat is zij dit jaar niet. Geld inzetten op haar is nu een gok.