Wouda zwemt in Rostock op EK naar driemaal goud én wereldtijden

AMSTERDAM De gedaantewisseling van Marcel Wouda heeft in het Duitse Rostock een voorlopig hoogtepunt gekregen. Bij het eerste EK korte baan behaalde de PSV-zwemmer drie maal goud....

Van onze sportredactie

De titelstrijd in de voormalige DDR-stad kende dan wel geen bezetting van jewelste maar ook in het bijzijn van de complete top zou Wouda niet veel tegenstand hebben gekregen. Daarvoor waren zijn tijden te scherp. De 54,62, 1.56,83 en 4.08,90 waren stuk voor stuk Nederlandse records en alleen de Fin Jani Sievinen was ooit sneller.

De vlijt en het talenten van Wouda waren altijd al onbetwistbaar. Het leek alleen nog wel eens te schorten aan mentale hardheid. Op de grote toernooien ging het helemaal mis (Olympische Spelen '92 en WK '94) of kukelde hij net van het erepodium (OS'96). In Atlanta had hij eigenlijk een medaille moeten winnen, maar hij bleef op de 200 wissel zitten met de ondankbaarste plaats, de vierde.

Rostock was de springplank naar Sevilla (EK) en Perth (WK) waar de Brabantse gouddelver zich nu met extra geestdrift op zal gaan richten. Want de PSV'er haalde zijn drie eerste plaatsen met vijftig procent minder training dan gebruikelijk. Hij reisde vooral en bezocht achtereenvolgens Denemarken, Australië, Noorwegen en Italië.

Bij de NK brak de vermoeidheid Wouda op maar een dag bijslapen was voldoende. De vorm bleek op de 25-meterbaan van Rostock niets te hebben geleden. Met het goud had hij rekening gehouden, met de tijden die hem bovenaan de wereldranglijst brachten niet. 'Het lijkt of ik droom. Dit is zo'n stimulans. Want ik heb absoluut het idee dat het nog sneller kan.'

Medailles waren er in Rostock ook voor Carla Geurts, die geruime tijd in Canada trainde. De Utrechtse bewegingswetenschapster kreeg elke kleur omgehangen. Dat viel tegen. Na het goud op de 800 meter, glansde het zilver voor de 400 vrij helemaal niet. Haar Duitse rivale Kirsten Gielgass was immers net voor het EK met een blindedarmontsteking afgevoerd. Maar de jonge Tsjechische Kristyna Kynerova stond plotseling op. Op de laatste meters liet Geurts zich verrassen.

Het herstel van de Nederlandse stayer was goed. Op de 200 vrij - voor Geurts eigenlijk een sprintnummer - zwom ze een persoonlijk record van 1.59,16. Dat was goed voor brons. Dezelfde podiumplek was weggelegd voor Suze Valen, een erkend talent op de rugslag. Het ontbreekt haar nog aan inhoud en ervaring. Dat was fnuikend op de 100 meter. In de serie ging ze te hard af, in de finale te langzaam.

Op de 50 meter vestigde Valen, die zwemmen in Amersfoort combineert met een medicijnenstudie in Utrecht, haar naam internationaal. 's Ochtends bracht ze het Nederlands record onder de 29 seconden (28,98), tien minuten later verbeterde ze zich als startzwemster van 4x50 wissel tot 28,74 en 's middags in de finale tikte ze aan na 28,66.

Daarna sleepte ze ook nog de estafetteploeg (met Madelon Baans, Wilma van Hofwegen en Angela Postma) naar zilver en een sterk nationaal record van 1.52,80. De oude toptijd van 1.55,47 dateerde uit 1990. Nederland werd op deze estafette tweede achter Duitsland, dat vooral dank zij Sandra Völker het Europese record met bijna driekwart seconde verbeterde, tot 1.51,79. Dat is ook de beste wereldprestatie. Op dit nummer bestaat (nog) geen erkend wereldrecord.

Bondscoach René Dekker stond begrijpelijkerwijs te glunderen. Atlanta kreeg een vervolg en het strenge selectiebeleid had opnieuw zijn nut bewezen. In Rostock stond een gretige ploeg, die acht medailles vergaarde en evenveel nationale records.

Het Rostockse bassin, dat in februari de EK nog niet kon hebben omdat het 25-meterbassin steeds leegliep, inspireerde meer vrouwen tot goede inspiraties. Sandra Völker viel het meest op met vijf maal goud en Europese records op de 50 en 100 vrij (24,67 en 54,04).

De Zweedse Johanna Sjöberg verbeterde met 58,80 het elf jaar oude Europese record van de Oost-Duitse Gressler en Susan Rolph, een nieuw Brits talent, kwam tot een record-evenaring van 2.10,60 op de 200 wissel. Rolph had volgens een rare regel een honderdste sneller moeten zijn om zich officieel Europees recordhoudster te mogen noemen. Als troost kreeg ze een leren jas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden