Woud van disciplines, een wirwar van regels

Binnenkort beginnen de Wereldruiterspelen, het WK van de paardensport. Ter inleiding daarvan heeft de Nederlandse paardensportbond een bijeenkomst georganiseerd bij sponsor Rabobank....

Het is lunchtijd. Er wordt een broodje worst geserveerd. Sjef Janssen, de bondscoach van de dressuurruiters die de woeste haardos heeft van een hardrockzanger op leeftijd, laat zich dat broodje worst goed smaken. Een stroompje vet kruipt langs zijn borstelige kin omlaag.

Zo meteen gaat de paardensportbond in het Auditorium, een collegezaal van de bank, een masterclass voor paardensportjournalisten houden. Ik schuif aan in een van de banken en vraag me af hoe voetbalsportjournalisten zouden reageren als de voetbalsportbond ze nog eens de buitenspelregel zou willen uitleggen.

Maar de paardensport blijkt een woud van disciplines en een wirwar van regels. De hippische professor Rob Ehrens is nog goed te volgen in zijn college over springpaarden en springruiters. De vier combinaties met de snelste tijd en de minste fouten komen in de finale. Daarin rijden de ruiters niet alleen een rondje op hun eigen paard, maar ook op dat van hun rivalen. Wereldkampioen bekend.

Je hebt geen powerpoint nodig om dat te kunnen snappen. Maar daarna gaat het, inclusief lichtbeelden, over disciplines als reining en endurance. Een heel repertoire aan wereldtitels opent zich.

De mevrouw die de sprekers binnen de perken moet houden, vertelt dat een paardensportjournalist de edele sport reining weleens heeft vergeleken met een rodeo. Kennelijk heb je er dan bitter weinig van begrepen, want dat was een belangrijke reden voor deze les.

Voor zover begrepen draait het bij reining om een serie manoeuvres, uit te voeren in een grote arena. Het paard moet een paar keer om zijn as draaien, heel snel rennen en heel hard remmen. Daarna stelt een jury vast welke combinatie dat het best heeft gedaan.

Reining is geen sport waarvoor een leek zich snel gewonnen geeft. Dat geldt overigens voor de meeste sporten waarvan de overwinning verborgen ligt in de schoot van deskundigen. Maar goed, je kunt er dus wel wereldkampioen mee worden en elke titel is er een. Als Edward Gal en Totilas net zo goed konden remmen als dansen, zou er niets tegen reining zijn.

Deze nationalistische welwillendheid verdwijnt bij de masterclass ‘para equestrian dressuur’. Dit gaat over ruiters met een lichamelijke beperking. Een mevrouw vertelt dat de invaliditeit hierbij in gradaties gaat. Dat varieert van rolstoelgebonden tot meestal rolstoelgebonden, van moeilijk lopend tot meestal moeilijk lopend.

Mevrouw heeft de plaats van handeling in Kentucky al bezocht en de powerpoint mondt uit in een rondje vakantiedia’s. Bij haar laatste foto, ruitertje met medaille, heeft ze geschreven: ‘We hopen op veel medailles!’

Voor het eerst mogen ruiters met een lichamelijke beperking deelnemen aan een echt WK. De enthousiaste mevrouw wil ons doen geloven dat dat een vooruitgang is. Ik vraag het me af.

De springlevende mens die vraagtekens zet bij de participatie van de rolstoellevende mens geldt als ongevoelig. Maar wie heeft, behalve deelnemers en familie, interesse in een wedstrijd waarvan de deelnemers worden gerangschikt naar hun mogelijkheden?

Topsport is hard. De beste wint, zo eenvoudig is het. Laat dus vooral het Wilhelmus weerklinken als een rolstoeler het hardste rijdt of het beste tennist. Maar topsport is niet fair. Winnen is niet alleen een kwestie van het meeste talent, maar ook van andere factoren en daarin is geen ruimte voor gradaties.

Zwemmer Peter van den Hoogenband had het geluk te zijn geboren met stijve schouders. Daardoor kwamen zijn malende armen hoger uit het water dan die van zijn concurrenten. Het gehandicapte lichaam als een nadeel dat een voordeel bleek te zijn.

De para equestrian dressuur dient een goed doel, maar ik zou als paardensportjournalist beledigd zijn om daarin onderwezen te worden.

.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden