Wotte, de overzeese 'nobody'

Mark Wotte, a man so famous we can't find a pic of him, is expected to take over as manager at St....

Zoeter worden ze niet gemaakt, de zinnetjes waarmee lezers opde website van The Guardian worden geattendeerd op een artikel.In het geval van Mark Wotte, de voormalige technisch directeurvan Feyenoord die dus toch niet aan de slag ging bij Southampton- St Mary's is de naam van het stadion - stonden de woorden erwel erg vilein.

Zo beschouwd blijft hem een hoop bespaard. Want wie in hetEngelse profvoetbal aan de slag gaat, zeker als overzeese nobody,zal een hoop scepsis moeten wegnemen alvorens er watvriendelijker woorden in de krantenkolommen verschijnen.

Southampton koos overigens voor de 49-jarige Schot GeorgeBurley, die gisteren zijn debuut maakte met een 3-0 nederlaagtegen Watford. Maar dit terzijde.

Even terug naar Wotte, de man van wie nog steeds nietduidelijk is wat zijn kwaliteiten precies zijn. Dat hij zichzelfgoed kan verkopen, staat vast. Hij behoorde tot voor kort zelfstot een select gezelschap van vijf, dat in aanmerking kwam voorde functie van technisch directeur bij Tottenham Hotspur.

Maar op basis waarvan verdiende hij deze eer?

FC Utrecht, FC Den Bosch, Jong Oranje en Willem II diende hijde laatste jaren als coach. Als we het vriendelijk houden, werdzijn vertrek bij al deze werkgevers niet omstandig betreurd.

Niettemin kende Feyenoord in januari 2004 geen enkeleterughoudendheid toen Wotte, zonder enkele ervaring alstechnische man, werd benoemd als opvolger van Rob Baan.

Wotte ging een tandem vormen met Ruud Gullit, die in de zomervan 2004 naar de Kuip kwam. Samen droegen ze zorg voor hettechnisch beleid, een opgave die hen - opnieuw vriendelijk gezegd- niet al te best afging.

Gerard Cox vecht nóg tegen de tranen bij het horen van denamen Aerts, Bandalovski, Basto, -stlund, De Graaf en Magrão,spelers die Feyenoord bepaald niet van een kwalitatieve impulshebben kunnen voorzien.

Op 23 mei van dit jaar werd Gullit, na bijna een seizoen langonrust zaaien, ontslagen. Dat Wotte hem de zwartepiet toespeeldevoor het onnavolgbare beleid, heeft Gullit altijd dwars gezeten.Maar ja, hij was nu ook eenmaal niet te benijden in de Kuip,zoals hij zelf al zei.

Wotte mocht aanblijven, al werd Wim Jansen aangesteld alstechnisch adviseur, een subtiele hint van voorzitter Jorien vanden Herik dat het vertrouwen in Wotte toch niet meer zo groot wasals bij zijn aantreden.

Maar Wotte bleef zitten. In november werd zelfs nog de optieop contractverlenging, tot de zomer van 2008, gelicht, waaruitzou kunnen blijken dat er toch nog iets van tevredenheid bestond.

Maar uit de beslissing Wotte's functie te elimineren, directna zijn terugtreden vorige week, blijkt dat daarvan nauwelijkssprake kan zijn. Voor het ontdekken van een talent als De Guzmanheeft Feyenoord Wim Jansen immers al in huis.

Na Gullit is nu ook het andere buitenkant-mannetje verdwenenbij Feyenoord. Het blijft alleen opmerkelijk dat hij niet vanwegezijn beleid is gesneuveld, al was de club zo chique de ware redenniet naar buiten te brengen.

Charles Bromet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden