Wordt Ronald Koeman de man die Oranje van het volk afpakte?

Onder bondscoach Ronald Koeman zullen de trainingen van Oranje vaak ontoegankelijk zijn voor pers en publiek. Wat levert dat op? De plussen en minnen van geheime trainingen.

Iwan Tol
Ronald Koeman durft mee te voetballen tijdens de eerste training van het Nederlands elftal Beeld
Ronald Koeman durft mee te voetballen tijdens de eerste training van het Nederlands elftalBeeld

Oranje is niet meer aanraakbaar

Het waaide er soms hard en spelers moesten er vanuit hotel Huis ter Duin in Noordwijk met de bus naartoe, maar het had wel wat, de trainingen van het Nederlands elftal bij Quick Boys. Wie een kijkje wilde nemen in Katwijk, was welkom, want het Nederlands elftal was van iedereen. De keuze voor Zeist is vanuit professioneel oogpunt een verbetering, maar wordt het ook gezelliger? In Katwijk kon het zomaar gebeuren dat de crème de la crème van het Nederlandse voetbal op veld 1 zijn partijvorm afwerkte, terwijl even verderop, op de bijvelden, de pupillen en veteranen van Quick Boys bezig waren met hún oefeningen. Die charme is weg.

Je kunt de tegenstander verrassen

Corners en vrije trappen zijn de laatste jaren haast tot wetenschappelijk studiemateriaal gepromoveerd, aangezien het nog een van de weinige manieren is om een tegenstander te verrassen. Logisch dus dat Koeman zich niet in de kaart wil laten kijken. Op het EK van 1988, waarbij bondscoach Rinus Michels voor het eerst de Oranjetrainingen afsloot voor pottekijkers, werkte het elftal in het geheim aan de 'doorkopcorner'. Op die manier scoorde Marco van Basten een van zijn drie treffers tegen Engeland. Was dat ook gebeurd als die variant in de openbaarheid was geoefend?

Een geheime training blijft niet altijd geheim (1)

Tot frustratie van de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk lekte op het Europees kampioenschap van 2012 in Oekraïne en Polen niet alleen de opstelling van het Nederlands elftal uit, maar lagen ook voortdurend de verschillende tactische varianten die op de training waren uitgeprobeerd op straat.

Volgens middenvelder Wesley Sneijder was het duidelijk: 'Er is een lek in de groep en daar stoor ik me aan.' Wie dat was, bleef wél geheim, al wezen diverse vingers richting de echtgenote van verdediger John Heitinga, die als 'deskundige' in RTL Boulevard optrad. Zij zou door haar echtgenoot zijn ingelicht om goed voor de dag te kunnen komen in het televisieprogramma.

Geen last van boze supporters

Als trainer van Feyenoord kreeg Ronald Koeman eens te maken met een verwarde jongen op het trainingsveld. Die kon met zachte hand achter de afrastering worden gedirigeerd, maar zo goed loopt het niet altijd af. Bij Ajax stond Marco van Basten in 2009 ineens oog in oog met een tiental hooligans dat op hoge poten betere resultaten eiste. In 2013 moest Dwight Lodeweges, de huidige assistent van Koeman bij Oranje, op de vlucht voor Cambuursupporters die het op hem hadden voorzien, nadat hij bij rivaal Heerenveen had getekend. Lodeweges sloot zichzelf op in de trainerskamer. Dat zal hem in Zeist bespaard blijven.

Je hoeft niet alles uit te leggen aan de buitenwereld

Met zijn mobiele telefoon is de fan niet alleen fan, maar ook een beetje fotograaf en journalist. Via de sociale media heeft hij een eigen kanaal om te publiceren. Eén duw-en trekpartij, zoals onlangs op de training van Feyenoord tussen Steven Berghuis en Sven van Beek, en één minuut later is het al voor iedereen te zien en moet de coach tekst en uitleg geven. Op dat soort taferelen zit Koeman niet te wachten. Net zo min als op een publieke discussie over de hesjesverdeling.

Je hebt de schijn van rust

In zijn periode als bondscoach zei Marco van Basten dat het hem met besloten trainingen vooral te doen was om de spelers even weg te halen uit de hectiek van alledag: 'Soms is het gewoon prettig om met zijn 23-en op het veld te staan. Dat heeft meer met rust dan met geheimzinnigheid te maken.' Dat besloten sessies het open karakter van het Nederlands elftal niet ten goede zouden komen, kon hem gestolen worden. 'We zijn hier om ons als profs zo goed mogelijk voor te bereiden op een belangrijk toernooi', sprak Van Basten. 'Niet om sympathiek over te komen.'

Een geheime training blijft niet altijd geheim (2)

De bondscoach wil de tegenstander niet wijzer maken dan-ie al is, de verslaggevers jagen op elk nieuwtje over de opstelling. Zo is de geheime training vaak een spel tussen pers en bondscoach. Tijdens het EK van 2004 vond NOS-verslaggever Bert Maalderink een half afgebouwde flat waar hij de besloten training van het Nederlands elftal stiekem kon filmen. Op het WK van 2008 in Duitsland bood een zwaar beboste heuvel uitkomst.

Het verste om aan informatie over de opstelling te komen, ging omroep PowNed. Dat liet in 2012, nadat ze niet welkom was geweest bij een persconferentie van Oranje, een drone boven de Arena vliegen om de besloten training te kunnen volgen. Veel haalde het overigens niet uit. Het toestel vloog te pletter tegen het dak.

Het resultaat

Koeman hoeft maar terug te denken aan het EK van 1988 om te weten hoe het werkt. Niemand mopperde toen over de besloten trainingen. Logisch: Nederland won. Zo zal het straks ook gaan. Haalt Oranje onder zijn leiding eindelijk een eindtoernooi, dan wordt hij geroemd om zijn professionaliteit en no nonsense-aanpak. En anders? Dan is Ronald Koeman de man die Oranje van het volk afpakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden