Column

Wordt de 5 kilometer voor Pechstein en Mueller, twee verschoppelingen op leeftijd, hun moment van revanche?

Op de rand van een nationaal park, verscholen in het Noorse hoogland, ligt een dorp waar geen bal te doen is. Hol heet het gehucht, Hoel zeggen de Noren. 'Neuken en schaatsen, verder is er niets', oordeelde de Amerikaan Peter Mueller, voormalig bondscoach van Noorwegen.

Claudia Pechstein. Beeld afp
Claudia Pechstein.Beeld afp

Op naar Hol dacht ik twaalf jaar geleden, toen de jonge Noor Håvard Bøkko zich aandiende als de olympische aartsrivaal van Sven Kramer. De helft van Muellers provocerende stelling bleek al snel na aankomst in het Noorse gehucht waar. Er werd fanatiek geschaatst.

Op een feeëriek natuurijsbaantje met de plechtige naam Skøytestadion werd ik rondgeleid door de vader van Adne Søndrål, die in 1998 als laatste Noor olympisch kampioen werd. Die vertelde dat het in Hol (1.000 inwoners) vaker en langer koud is doordat het dorp beschut op 1367 meter hoogte ligt. Daardoor is de ijsbaan vaak maandenlang bevroren, terwijl er elders in Noorwegen geen ijs ligt.

In de Noorse avond, bij kunstlicht, weerstonden twee tienermeisjes de ijzige kou. De schrielste had een bewonderenswaardige techniek. Het bleek de 14-jarige Hege Bøkko, de broer van Håvard, die afgelopen week als een volwassen vrouw. Ze werd afgelopen week, 26 jaar oud, veertiende op de 1.000 meter. Håvard maakte verwachtingen nooit waar.

Bondscoach Peter Mueller in 2003. Beeld anp
Bondscoach Peter Mueller in 2003.Beeld anp

Mueller had met de prestatie van Hege Bøkko niets te maken. De combinatie van neuken en schaatsen werd hem negen jaar geleden fataal. Hij werd op staande voet ontslagen nadat hij een van zijn voormalige schaatssters in een café, ten overstaan van andere sporters, op ordinaire wijze zou hebben bejegend over haar favoriete standje. Dat pikte de rijdster net zo min als de vrouwelijke voorzitter van de Noorse bond.

Mueller werd als een viespeuk uit Noorwegen gezet, maar hij weigerde zijn stiel neer te leggen. Hij sloot een verbond met een andere verstotene: de Duitse Claudia Pechstein.

Hege Bøkko Beeld epa
Hege BøkkoBeeld epa

Ook haar reputatie werd in Noorwegen geruïneerd. Zij werd in 2009 tijdens de WK in Hamar uit competitie genomen op verdenking van bloeddoping, een vergrijp waarvoor ze twee jaar werd geschorst. Ze is de eerste en enige schaatser die op grond van een bloedpaspoort is uitgesloten van competitie, een oordeel dat volgens haar onterecht is. De afgelopen jaren voerde ze eindeloos procedures om haar gelijk aan te tonen.

Onder leiding van Mueller is Pechstein hard blijven schaatsen. Vrijdag breekt hun moment van revanche wellicht aan, op de 5 kilometer. De 63-jarige coach en 45-jarige pupil azen op goud. Het zou het vierde goud van Pechstein zijn op de 5 kilometer, een record. Het zou ook de ultieme wraak zijn van het duo: twee verschoppelingen op leeftijd als winnaars.

Kleine kans dat ze de ontknoping vanmiddag in Hol bekijken - er is iets beters te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden