Woordenlijst Nederland-Argentinië (voor bij de televisie)

Voetbaltrainer. Lijkt wel wat op Van Gaal. Schreef tot nu toe, in zijn column in het Algemeen Dagblad, de mooiste zin van het WK, na Nederland-Joegoslavië: 'Seedorf speelde op overhouden en koos nadrukkelijk voor balbezit door breed of terug te passen op de man-meer-situatie in de achterhoede.'..

PAUL ONKENHOUT

Adriaanse, Co

Advocaat, Dick

Voetbaltrainer. Keerde zich als bondscoach fel tegen clubtrainers (Van Gaal) die aanmerkingen maakten op zijn beleid. Maakt nu zelf aanmerkingen, in een column in De Telegraaf.

Argentinië

Ongeveer 35 miljoen inwoners. Pampa's, tango, vleesindustrie. Technische én tegelijkertijd meedogenloze voetballers, bijgenaamd Gaucho's. Tweevoudig wereldkampioen (1978 en 1986). Munt: peso. President: Menem. Beeldschone vrouwelijke journalisten.

Batistuta, Gabriel

Bijgenaamd Batigol. Niet de beste, wel de doeltreffendste speler van Argentinië. Had lange tijd ruzie met Passarella die vond dat hij te zelfzuchtig speelde. Klusje voor Stam.

Brieven

Als Nederland het ergens niet mee eens is, zal de wereld het weten. Eén brief stuurde de KNVB tot nu naar de FIFA, over het gedrag van Staelens. Na het WK zal een brief worden verzonden waarin de KNVB zich beklaagt dat na de tweede ronde zoveel goede scheidsrechters naar huis zijn gestuurd. Overigens worden zulke brieven nooit beantwoord.

Brizio Carter, Arturo

Mexicaanse topscheidsrechter (42). Advocaat, drie kinderen, speelt graag golf en tennis. In de ogen van sommige Nederlanders zeer verdacht omdat Mexicanen Spaans spreken, en Argentijnen toevallig ook. Stuurt graag spelers uit het veld.

Coaching, moderne

Verklaring van Hiddink voor de vele wijzigingen in de opstelling. Het is zo modern dat zelfs Rinus Michels er niets van begrijpt. Cruijff wel, natuurlijk.

Cruijff, Johan

Oud-voetballer, oud-trainer, commentator bij de NOS. Eigenwijs en eigenzinnig. Zegt dat het goed is, als het slecht is, en dat het slecht is, als het goed is. Vindt Seedorf een waardeloze voetballer.

Frustratie-tolerantie

Jargon van Hiddink. Verwijzing naar eventuele provocaties van Argentijnen en de reactie daarop van Nederlandse spelers.

Gaal, Louis van

Voetbaltrainer. Heeft tot nu toe op televisie of in kranten jammer genoeg nog niets gezegd over Hiddink of Oranje. Gaf in Frankrijk wel een lezing voor sponsors. Wil heel graag bondscoach worden.

Hiddink, Guus

Bondscoach van Nederland (51). Zes-plus.

Juich-incident

In de internationale pers breed uitgemeten misverstand tussen Van der Sar en Van Hooijdonk/Bogarde, na de wedstrijd tegen Joegoslavië. Schijnbaar onbeduidend incident dat door Hiddink en de spelers opzichtig werd weggelachen. Daarom onthouden.

Kabel

Nu even niet.

Min-situatie

Jargon van Hiddink. Betekent zoiets als: de pest in hebben. Seedorf zat nadat hij uit het elftal was gezet, kortstondig in een min-situatie.

Passarella, Daniel

Bondscoach van Argentinië (45). Bijgenaamd El Kaiser en El Guerrero (de Krijger). Rookt tijdens wedstrijden, tot ongenoegen van de FIFA. Eiste van spelers dat ze hun haar zouden afknippen en verbood oorringen. Vond in 1995 Edgar Davids de beste voetballer ter wereld. Was aanvoerder in de WK-finale tegen Nederland. Goede voetballer, nog betere schopper.

Penetreren

Oftewel: diepgaan. Vroeger werd ook wel gezegd: opkomen. 'Penetreren over (of: aan) de zijkant' is een machtig wapen van Oranje.

Rensenbrink, Rob

Oud-voetballer. Nu visser. Schoot in de finale in 1978 de bal bij een 1-1 stand op de paal en wordt daarover nog steeds wekelijks geïnterviewd.

Strafschoppen

Een onderzoek van Trouw bracht aan het licht dat Nederland, als het duel ook na verlenging in een gelijkspel eindigt en een serie strafschoppen noodzakelijk is, geen kans maakt. Dat kunnen Argentijnen (en Duitsers) véél beter. Nederland moest op eindtoernooien twee maal strafschoppen nemen (twee nederlagen), Argentinië zeven maal (zes overwinningen).

Vélodrome, Stade

Grotendeels onoverdekt stadion in Marseille waar Nederland-Argentinië wordt gespeeld. In gebruik genomen op 13 juni 1937. Vorig jaar voor 140 miljoen gulden gerenoveerd. Zestigduizend plaatsen. Smakelijke hotdogs in perscentrum. Vriendelijke bediening bovendien.

Weersverwachting

Zonnig en zeer warm (32 graden).

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden