Wonder blijft vooralsnog uit bij FC Twente

2018-04-01 13:07:25 VENLO, 01-04-2018, Van der Valk Stadion, eredivisie, voetbal, seizoen 2017-2018, VVV Venlo - FC Twente, VVV-Venlo speler Moreno Rutten in duel met FC Twente speler Cristian Cuevas Beeld Pro Shots
2018-04-01 13:07:25 VENLO, 01-04-2018, Van der Valk Stadion, eredivisie, voetbal, seizoen 2017-2018, VVV Venlo - FC Twente, VVV-Venlo speler Moreno Rutten in duel met FC Twente speler Cristian CuevasBeeld Pro Shots

VVV 0

FC Twente 0

Guus Peters

Venlo

Zit er weer leven in FC Twente? Dat was de vraag nadat de doodgewaande hekkensluiter trainer Gertjan Verbeek vorige week op straat had gezet. Een eenduidig antwoord kan na het bloedeloze gelijkspel tegen VVV (0-0) nog niet worden gegeven.

Het zou ook een klein wonder zijn geweest als Verbeeks opvolger en voormalig assistent-trainer Mario Pusic het ontspoorde elftal binnen een paar dagen op de rails had gekregen. Veel tijd is er echter niet. De landskampioen van 2010 heeft nog vijf wedstrijden om rechtstreekse degradatie af te wenden. De club staat aan de rand van de afgrond.

Toch is zondag na de teleurstellende remise tegen VVV enige opluchting voelbaar bij de Twentespelers. Met het ontslag van Verbeek kwam een einde aan een lijdensweg die al vijf maanden duurde. De spelers herkenden zich vanaf de eerste dag niet in de gekozen tactiek van Verbeek en hekelden zijn manier van communiceren.

De Deventenaar werd in oktober 2017 aangesteld als vervanger van de ontslagen René Hake. Met zijn komst zouden de prestaties verbeteren, werd gedacht. In plaats daarvan zakte Twente van de dertiende naar de achttiende plek. Verbeek wist in achttien competitiewedstrijden slechts één keer te winnen. Hij werd statistisch gezien de slechtst presterende trainer in de geschiedenis van de club.

Het weerhield hem er niet van verbaal overal tegenaan te schoppen. Ook intern. De eigen trainingsvelden waren niet goed genoeg. De jeugdopleiding deugde niet en een aantal voetballers was onvoldoende fit. De relatie met de spelers en het personeel in de Grolsch Veste was al enige tijd verstoord.

Dat Twente Verbeek de laan uit stuurde, was gezien de ontstane situatie niet verrassend. Het moment waarop de club dat deed wel. Twee weken geleden, voor de interlandperiode, verzekerden de directeuren Jan van Halst en Erik Velderman nog dat Twente het seizoen met hem zou afmaken.

Maar de directie werd vorig weekeinde overruled door de Raad van Commissarissen (RvC), nadat die gesprekken had gevoerd met verschillende geledingen binnen de club. Plots was sprake van een onwerkbare situatie, terwijl de onvrede al veel langer onder het oppervlak borrelde.

Verbeeks opvolger Pusic had door het gedraai van de RvC maar vijf dagen om zijn team voor te bereiden op de cruciale wedstrijd tegen VVV, waar dat bij daadkrachtig optreden van de leiding bijna twee weken was geweest. En in de strijd tegen degradatie is elk punt meer dan welkom.

‘Je kunt vraagtekens zetten bij het moment waarop de trainer is ontslagen. We hadden al twaalf keer op rij niet gewonnen. Als je tot zes wedstrijden voor het einde wacht, komt het einde steeds dichterbij’, aldus middenvelder Danny Holla. ‘Hoe korter de tijd, hoe lastiger het voor deze trainer is om zijn stempel te drukken.’

Aan Pusic de taak het murw gebeukte elftal in een kort tijdsbestek op te kalefateren. Waar Verbeek alles en iedereen tegen zich in het harnas joeg, moet de 46-jarige in Bosnië-Herzegovina opgegroeide Kroaat van dit Twente een eenheid zien te maken. Zijn achtergrond in de jeugdzorg komt daarbij goed van pas. In zijn eerste week besteedde hij vooral aandacht aan het mentale aspect.

Holla: ‘Deze trainer probeert ondanks de resultaten positief te blijven, pept iedereen op en zoekt naar goede dingen. Hoe moeilijk dat ook is. Uiteindelijk hebben we vertrouwen nodig. Als je weinig vertrouwen hebt, is het lastig goed te voetballen.’

Pusic, die na het ontslag van Hake in oktober al twee competitiewedstrijden als interim-trainer voor de groep stond, kiest voor duidelijkheid. Tegen VVV stapte hij af van de veel bediscussieerde tactiek met vijf verdedigers van Verbeek. In plaats daarvan koos hij voor het traditionele 4-3-3-systeem met echte buitenspelers.

Zonder dat Twente goed voetbalde, was er weer iets van een eenheid zichtbaar. De Tukkers begonnen aardig, alsof een last van hun schouders was gevallen, maar zakten in de loop van de eerste helft weg. Omdat VVV – dat zich met 34 punten officieus veilig speelde – niet per se hoefde, ontstond een gezapige wedstrijd.

Toch was Twente na rust het dichtst bij de overwinning. Eerst schoot Tighadouini de bal via de vingertoppen van de uitblinkende Unnerstall op de paal. Niet veel later reageerde de Duitse doelman attent op een laag schot van Jensen. Zo bleven de Twentespelers na het laatste fluitsignaal enigszins vertwijfeld achter: bevrijd van een trainer waarmee zij niet meer wensten te werken, toch teleurgesteld met het gelijkspel.

Holla: ‘We wilden winnen, zodat iedereen meteen in een positieve flow zou komen. Uiteindelijk zitten we allemaal op drie punten te wachten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden