WK

De meeste grote sportevenementen – behalve de Tour de France – zijn volkomen losgezongen van de plek waar ze worden gehouden, zeker voor de televisiekijker....

Er zou niets op tegen zijn de Olympische Spelen altijd in Griekenland te organiseren en het WK voetbal altijd in Engeland. Dat zou een hoop geldverspilling schelen en Spelen zowel als voetbal eens per vier jaar terugbrengen naar hun bakermat – een mooie gedachte.

Maar verspilling doet de wereld draaien en bovendien staan ijdelheid van bestuurders en politici en commerciële belangen deze verstandige oplossing in de weg. Dus gisteren is het WK begonnen in Zuid-Afrika.

Voor wie tussen de wedstrijden door iets te lezen wil hebben, is het aan te raden het laatste nummer van het voetbalbookzine Hard Gras aan te schaffen. Het nummer is volgeschreven door Simon Kuper, een Engelsman met Zuid-Afrikaanse roots die opgroeide in Londen, Leiden, de VS, Zweden en Jamaica en die nu in Parijs woont - een voetbalkosmopoliet.

Voor slechts 8,75 euro geeft ‘Mandela wint de wereldcup’ je een andere kijk op het WK, op Zuid-Afrika en de Zuid-Afrikanen, op voetbal, op de wereldvoetbalbond FIFA en zijn baas Blatter – ja, op de mens en zijn dubieuze én glorieuze activiteiten in bredere zin. Dat is natuurlijk geen geld.

Hard Gras zorgt ervoor, dat het er opeens wél toe doet dat je naar het WK in Zuid-Afrika zit te kijken en niet naar een voetbaltoernooi op een willekeurige plek op aarde.

Zo vond de wedstrijd Frankrijk-Uruguay gisteren plaats in het Green Point Stadion van Kaapstad. Veel verder dan ‘mooi stadion, mooie plek’ was ik vermoedelijk niet gekomen, als ik niet juist het hoofdstuk ‘Het zinloze stadion’ van Kuper had gelezen, en de intrigerende zin: ‘Wie de schande van dit WK wil begrijpen, moet bij het Green Pointstadion beginnen.’

Het stadion ligt op zijn wonderschone plaats aan de Oceaan en de voet van de Tafelberg, doordat FIFA-baas Blatter op zeker moment met een helikopter boven de stad vloog en de plek aanwees waar het stadion gebouwd moest worden. Omdat een WK-organisatie zich volledig uitlevert aan de FIFA, zat er weinig anders op dan aan Blatters bevel te voldoen, ondanks scherpe protesten én het feit dat Zuid-Afrika eigenlijk helemaal niet van plan was nieuwe WK-stadions te bouwen.

Het is verstandig dit voorval in ons achterhoofd te houden voor wanneer Nederland en België het WK voetbal 2018 krijgen toegewezen. Wat er ook gebeurt, zet Blatter in godsnaam níet in een helikopter, want voor het weet zit je met een stadion voor tachtigduizend toeschouwers op Terschelling of bovenop de Kemmelberg.

Het Green Point stadion kostte 450 miljoen euro, veel geld voor een arm land als Zuid-Afrika. Er zullen acht wedstrijden worden gespeeld, en wat er daarna met het complex moet gebeuren weet niemand. Zo zijn er nog een paar stadions.

We kijken de komende weken naar eindeloos veel voetbalwedstrijden in een land dat op groteske wijze is genaaid door de wereldvoetbalbond. En door de sjaggeraars die grote sportevenementen aan de man brengen met loze beloften van economische voorspoed en geluk plus de garantie dat het evenement het organiserende land ‘op de kaart zal zetten’.

Het WK wordt, zoals meestal, gespeeld in luchtkastelen.

Und jetzt: Fussball spielen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden