WK werpt zijn schaduw vooruit

Winnen in Kenia zou een wonder zijn. Het gastland toonde zich woensdag in de World League cricket veel te sterk voor Nederland....

Van onze verslaggever Ab Schreijnders

Tegen de Schotten, op vrijdag, zijn er wel degelijk kansen. Die wedstrijd is pikant omdat Nederland straks bij het WK ook tegen de Schotten speelt. Bovendien levert een plaats in de finale automatisch een ticket op voor een ander prestigieus toernooi, het WK Twenty20 in september in Zuid-Afrika. Twenty20 zijn korte spectaculaire matches van 20 overs, die vanwege de korte duur sterk aan populariteit winnen.

De grote man in de Nederlandse ploeg is al enige tijd Ryan ten Doeschate, die bij Essex onder contract staat. Tegen Canada nam hij vier wickets voor het verlies van 31 runs in zeven overs. Hij maakte 37 runs. Tegen Kenia waren zijn bowlingcijfers matig en bleef hij aan bat op 5 runs steken.

In Engeland staat Ten Doeschate bekend als Tenderskarter, een verbastering van zijn achternaam. Hij is geboren in Port Elisabeth, Zuid-Afrika. Zijn vader is Nederlander. ‘Een echte Nederlander’, noemt Ryan hem, want met cricket heeft zijn vader geen enkele band.

Pas in 2002 bezocht Ten Doeschate (26) zijn tweede vaderland voor het eerst, toen hij op verzoek van de toenmalige bondscoach Emerson Trotman voor Bloemendaal ging spelen. Anderhalf jaar later trok Essex hem aan.

Daar speelde de allrounder samen met toppers als Darren Gough en de Flower-broers. En allround is hij. Tijdens de ICC Intercontinental Cup in 2006 scoorde hij voor Nederland bijvoorbeeld 686 runs in vijf wedstrijden.

Het wereldkampioenschap wordt vermoedelijk zijn laatste toernooi. Daarna wil hij, als afgestudeerd bedrijfskundige, voor een maatschappelijke carrière kiezen. Tenzij hij volgende maand op het kleine eiland St. Kitts de sterren van de hemel speelt natuurlijk.

Dat evenement werpt nu al zijn schaduw vooruit. De zes landen die in Kenia actief zijn, in de eerste divisie, komen vanaf 13 maart ook in actie bij het WK, dat in negen landen van de West-Indies wordt gehouden. De finale is pas zes weken later, op 28 april op de Kensington Oval in Barbados.

De kans dat Nederland verder komt dan de WK-poule is miniem. Nederland is ingedeeld in een groep met de grootmachten in het testcricket Zuid-Afrika en Australië, waartegen normaal gesproken weinig eer valt te behalen. Alleen de nummers een en twee gaan door naar de laatste acht.

Dat het team van Cantrell mag meedoen met de grote jongens dankt het aan de vijfde plaats bij de ICC Trophy in 2005. De overwinning op de Verenigde Arabische Emiraten, in het duel om de vijfde plaats, gaf de doorslag. Een geluk was dat het aantal landen dat zich kon kwalificeren, was opgevoerd van drie naar vijf.

Het zal ongetwijfeld een groot feest worden in het Caribisch gebied, wanneer de beste cricketers ter wereld er neerstrijken. Miljoenen euro’s zijn geïnvesteerd in nieuwe stadions en betere toegangswegen. Toch valt de kaartverkoop voor de wedstrijden tegen. Niet vanuit het buitenland, de hotels zitten in de WK-periode stampvol.

Er komen naar schatting 100 duizend toeristen, vooral Britten. Op de finaledag verwacht Barbados in zijn haven veertien cruiseschepen en honderden jachten vanaf de nabijgelegen eilanden. De hoge kosten voor de speciaal benodigde visa schrikken echter weer velen af, met name de Australiërs.

De interesse van de lokale fans moet nog worden gewekt. Dat gaat deze week met een grote reclamecampagne gebeuren. De prijzen van de toegangsbewijzen zijn hoog. Voor een groepsduel moet tussen 12 en 70 euro worden betaald, voor een wedstrijd uit de kwartfinale tussen 20 en 77 euro. Maar commercieel manager Roxanne Morris maakt zich niet druk. ‘Wij zijn hier echte last-minute-mensen.’

De Nederlandse bowler Adeel Raja, rechts, wacht op de bal tijdens de World League cricket. Nederland speelt tegen India. (AP) Beeld
De Nederlandse bowler Adeel Raja, rechts, wacht op de bal tijdens de World League cricket. Nederland speelt tegen India. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden