WK rugby: videotechnologie blijft mensenwerk

De wereldrugbybond heeft maandag toegegeven dat de strafschop waarmee Australië zondag in de slotminuut van Schotland won ten onrechte is gegeven. Scheidsrechter Craig Joubert had moeten volstaan met het geven van een scrum, zo luidt het oordeel.

Patrick van IJzendoorn
De Zuid-Afrikaanse scheidsrechter Craig Joubert in de wedstrijd tussen Australië en Schotland. Beeld getty
De Zuid-Afrikaanse scheidsrechter Craig Joubert in de wedstrijd tussen Australië en Schotland.Beeld getty

De verkeerde beslissing heeft Schotland in diepe rouw gedompeld. 'Robbed at the death', luidde een van de vele verontwaardigde krantenkoppen. Na afloop rende Joubert, die de bui zag hangen, als een Usain Bolt het veld af, zonder handen te schudden.

De Schotten hadden meteen door dat de beslissing fout was. In wanhoop had aanvoerder Greig Laidlaw de Zuid-Afrikaanse scheidsrechter naar het hokje gewezen waar de Television Match Official (TMO) zit. Die had kunnen zien dat de cruciale beslissing foutief was, waarna de wedstrijd zou zijn hervat met een scrum, leidend tot een historische Schotse zege. Voor de rugbybond is deze anticlimax een tegenvaller. De introductie van de TMO, iets waar de voetbalwereld met interesse naar kijkt, had een einde moeten maken aan dit soort controverses.

Optimistische verwachting

Een te optimistische verwachting, zo heeft de ervaring tijdens het wereldkampioenschap geleerd. In sommige gevallen zijn doorverwijzingen nuttig gebleken. Bovendien is het voor de televisiekijkers leerzaam om de arbitrale dialogen te volgen, bijvoorbeeld toen topreferee Nigel Owens een oordeel van de TMO in de wedstrijd Frankrijk - Nieuw-Zeeland samenvatte: 'Laat ik het even duidelijk stellen. Het was geen dreun. Het was niet bij de ogen. Het was slechts een vuist in het gezicht. Tien minuten strafbankje.'

Echter, reeds bij de openingswedstrijd Engeland - Fiji werden ook de nadelen van TMO duidelijk. Hoewel de technologie bedoeld is voor moeilijke beslissingen, besloot de arbitrage de minste of geringste overtreding opnieuw te laten bekijken, waardoor het tempo uit de wedstrijd verdween.

null Beeld anp
Beeld anp

'Geef iemand een tv en de macht om te interveniëren, en de ontwikkeling van een God-complex volgt vanzelf', schreef The Daily Telegraph. Daar komt bij dat vertragende beelden soms een vertekenend beeld geven.

Dat bleek ook tijdens Schotland - Australië toen de videoscheidsrechter zich ongevraagd meldde nadat de Schotse speler Sean Maitland een vijandelijke pass had onderschept. Hij verzocht Joubert om de Schot voor tien minuten naar de sin bin te sturen omdat hij de bal als een basketballer zou hebben behandeld, terwijl het erop leek dat Maitland de bal juist wilde vangen. 'Vreselijke, vreselijke, vreselijke beslissing', zei zelfs de Australische rugbycoryfee Rod Kafer. Voor de sportwereld is de boodschap duidelijk: videotechnologie blijft mensenwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden