WK honkbal gaat beginnen, maar de missie is al mislukt

Het WK 2009 had het honkbal zijn olympische status moeten teruggeven. Maar de promotiecampagne komt te laat...

Van onze verslaggever Jasper Haenen

eindhoven Sportief kan het WK honkbal nog een succes worden, maar de missie van de internationale honkbalbond is bij voorbaat al mislukt. Om aan te tonen dat de sport op Europees grondgebied niet alleen in Nederland en Italië leeft, werd gekozen voor een toernee door zeven landen. Maar de felbegeerde olympische status krijgt het daarmee niet terug.

De promotiecampagne van de honkballers komt te laat. Volgende maand beslist het Internationaal Olympisch Comité (IOC) over het programma bij de Spelen van 2016. Voor die tijd had het beeld dat het IOC had over honkbal bijgesteld moeten zijn.

Maar een stuurgroep van het IOC bracht, tot verrassing van de internationale honkbalbond, een maand geleden alvast advies uit over de sporten die in de olympische familie opgenomen dienden te worden. Honkbal hoorde daar niet bij. De sport wordt minder hoog ingeschaald dan golf en de zevenmansvariant (sevens) van rugby.

Het was een nieuwe slag in het gezicht, hoewel de Nederlandse bondscoach Rod Delmonico het belang van de olympische status bagatelliseerde. ‘We hebben toch de World Baseball Classic. Daar geven de teams uit de Major League hun beste spelers wel voor vrij. Uniek, want die jongens spelen zo’n 162 wedstrijden per seizoen.’

Dat ze bij het huidige WK ontbreken, bewijst echter het gelijk van het IOC. In Amerika wordt de competitie hoger geschat dan de internationale titeltoernooien. En omdat de Major League zich in een beslissende fase bevindt, hebben de blikvangers van de sport een reisverbod gekregen.

Alle gefêteerde Europese IOC-leden kunnen bij het WK daardoor alleen spelers uit de Triple A, de competitie die als opleidingsinstituut geldt voor de Major League, aanschouwen.

Wat verder rest, is een WK met een ingewikkelde opzet. Het toernooi wordt georganiseerd door zeven landen en begon met 22 deelnemers. Voor de tweede ronde, die dit weekeinde van start gaat, vallen acht ploegen af en komen er twee bij. Voor de eindronde kwalificeren zich acht landen. Als organiserend land was Nederland zeker van een plaats in de tweede ronde.

Er wordt veel van de ploeg van Delmonico, die zondag in Amsterdam de openingswedstrijd speelt, verwacht. Bij de laatste twee WK’s greep het team net naast de medailles.

Nederland, dat in nagenoeg dezelfde samenstelling speelt als bij de laatste World Baseball Classic, wist ook al meermalen te stunten tegen toplanden tijdens grote toernooien. De bondscoach zelf waagt zich niet aan voorspellingen: ‘Het gaat ons om de eerste wedstrijd. Die moeten we winnen. Vooruitkijken naar de finaleronden heeft nu nog geen zin. Eerst moeten we een goed team vormen en op elkaar ingespeeld raken. Een goede prestatie zit er dan zeker in.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden