WK CITATEN

Ik vind dat we terecht hebben gewonnen, maar het was een zwaar bevochten zege. We hebben Joegoslavië onze wil kunnen opleggen....

Edgar had vlak voor zijn doelpunt al om een wissel gevraagd. Hij had overal kramp. Ik zei tegen hem dat hij korter moest dekken, maar hij kon niet meer, zei hij. Dan laat je je toch wisselen, riep ik nog. Gelukkig gebeurde dat niet.

Bij die vrije trap stond onze organisatie er wel, maar liet Phillip Cocu zich toch verrassen door een beweging van die Joegoslaaf. Het was wel zijn man, ja.

De penalty? Stam hield Jugovic een beetje vast. Maar Stam werd ook vastgehouden door hem.

We waren verbouwereerd, zo stonden we met 1-0 voor, en zo konden we met 2-1 achter komen. Gelukkig ging die bal tegen de lat. Daarna hadden we het heft weer in handen.

Het was een hele domme actie van Dennis. Hij ging op het lichaam van Mihajlovic staan. Gelukkig werd het niet met rood bestraft. Aanvoerder Frank de Boer.

Wij wilden best een tempootje hoger spelen, maar het was benauwd, drukkend weer. We moesten de krachten dus verdelen. We waren dominant in de eerste helft, maar hebben het overwicht niet genoeg in doelpunten uitgedrukt.

In de tweede helft verslapte de concentratie. Ik word daar af en toe gek van, want die goal van de Joegoslaven had nooit mogen vallen. Wij veroorzaakten de vrije trap, omdat we stonden te slapen. Ze zijn supergevaarlijk in dergelijke situaties. Iedereen wist dat.

Ik neem aan dat het een zuivere penalty was. Ik heb het met Sar erover gehad. Want ik kende Mijatovic uit mijn Valencia-tijd. Sar moest lang wachten, heb ik hem gezegd, dan wordt hij onzeker, dan gaat hij twijfelen.

De actie van Bergkamp heb ik alleen op tv-beelden gezien. Ik moet eerlijk zeggen, ik zag hem even op een tegenstander staan. Bondscoach Guus Hiddink

Op de een of andere manier had ik steeds het gevoel dat het niet mis kón gaan vanavond.

De mentaliteit heeft de doorslag gegeven. In deze wedstrijden gaat het erom hoe je met mentale tikkies omgaat. Nederland kon dat beter dan Joegoslavië. Wij hebben geleerd van de wedstrijd tegen Mexico, toen wij een voorsprong van 2-0 uit handen gaven door een gebrek aan concentratie en scherpte.

We waren nu de hele wedstrijd bij de les. Nadat zij op 1-1 waren gekomen, bleven we rustig ons eigen spel spelen, al hadden we natuurlijk het geluk dat Joegoslavië kort na die 1-1 de penalty miste. In mijn ogen was die strafschop trouwens onverdiend.

Dit is een prima uitgangspunt om heel ver te komen. Ons zelfvertrouwen neemt almaar toe en ik vind dat we voor geen enkele ploeg angst moeten hebben. Ook niet voor Argentinië en Brazilië. En straks Engeland of Argentinië maakt me niets uit. Dat zijn beide moeilijke maar mooie tegenstanders.

Die actie van mij op Mihajlovic? Ach, ik ken die jongen al wat langer dan vandaag. Hij heeft ook wat bij mij geflikt. Ik kwam daar goed weg. Zo erg was het echter ook weer niet, dat leek maar zo. Dat gebeurt nu eenmaal in het heetst van de strijd. Maar ik had wel een kaart kunnen krijgen voor dat akkefietje. Dennis Bergkamp, maker van het eerste doelpunt

Wij hebben goed gespeeld en terecht gewonnend. Alleen kort na de rust kwamen we even in de problemen. Het zou onterecht zijn geweest als zij op voorsprong zouden zijn gekomen. Ik vind dat we geen kans hebben weggeven; we vormden een hecht team.

We hebben geen ploeg met spelers als Cruijff, zoals in 1974, toen Nederland met zeer goed voetbal de WK-finale haalde. Dit Nederlands elftal kan echter net als Milan en Juventus uitgroeien tot een geweldig team. We kunnen de finale halen, maar ik denk dat we niet goed genoeg zijn om die wedstrijd dan ook te winnen.

Van alle kanten schoot de kramp in mijn lijf in de slotfase. Ik dacht, ik laat het maar zo. En dat was maar goed ook. Ik ben tevreden, want we zijn verder. Ik tref in de kwartfinale het liefst Engeland. Maar ik verwacht dat Argentinië doorgaat. Edgar Davids, maker van het tweede doelpunt

We spelen nog niet altijd overtuigend, maar ook Brazilië en Frankrijk zijn niet in staat negentig minuten lang hun tegenstander hun wil op te leggen. Wij hebben allemaal gretige spelers, omdat dit WK voor een aantal van hen de laatste kans is op succes met Oranje.

Ik speel zaterdag liever tegen Engeland. Ronald de Boer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden