WK CITATEN

Ik denk dat dit mijn laatste WK was. De kans is wel aanwezig dat ik het EK over twee jaar nog wel speel, zeker zoals ik me nu voel....

Op dit moment overheerst de teleurstelling maar als we straks terugkijken zullen we ook een positief gevoel hebben over het WK. We wilden heel graag die derde plaats behalen. We waren heel veel in balbezit, maar als je zes kansen krijgt, moet je drie verzilveren. Kroatië had twee kansen en scoort twee keer. Dat is uniek.

Twee of drie keer haalde Kroatië de trekker over toen wij balverlies leden. Dan zijn ze razendsnel met twee, drie mensen die daar oog voor hebben en ook de kwaliteiten.

De eerste helft hebben we te vaak de diepte gezocht en dan krijg je automatisch balverlies. We waren te onrustig in fases en speelden steeds door het centrum, waar toch vijf, zes mensen stonden. Daar was geen doorkomen aan. Je moet proberen die zijkanten te bespelen.

Wim Jonk

Dat afgekeurde doelpunt van Seedorf was nooit buitenspel, want die verdediger (Stanic) kopte de bal zelf terug. Ik vind het helemaal niks die scheidsrechters hier, echt niet.

Ik heb twee, drie kansen gehad die ik gewoon had moeten afronden. Bij die laatste, toen ik naar binnen draaide, raakte ik de bal helemaal verkeerd. Ik vind zelf dat ik twee doelpunten had moeten maken. Bij die snelle vrije trap van Clarence schrok ik, want de bal kwam via een been naar me toe. Ik wilde stiften, maar de keeper lag al voor me.

Ik heb mijn vorm getoond en hoop dat ik op deze weg door kan gaan. Tegen Kroatië hebben we onder de maat gespeeld.

Als ik terugkijk op het WK, vind ik het vooral jammer dat ik die rode kaart tegen België kreeg. Dat heeft het verloop van mijn WK beïnvloed. Maar op goede momenten was ik er. Het is helemaal niet zo dat ik juist wat overhad omdat ik geschorst ben geweest. Ik kan me voor elke wedstrijd weer uitstekend opladen.

Ik heb ook vaak gehoord dat het Nederlands elftal het mooiste voetbal speelde op het WK. Ik denk dat de mensen die dat zeggen gelijk hebben. We hebben mooi gespeeld, maar het resultaat is uitgebleven.

Patrick Kluivert

Ik kopte niet, Stanic kopte de bal die Seedorf in doel volleerde. Het vlagsignaal van de grensrechter had genegeerd moeten worden. Maar ik heb me wel meer verbaasd over scheidsrechterlijke beslissingen. Ik stond er bij Nederland - Brazilië met mijn neus op toen Van Hooijdonk aan zijn shirt werd neergetrokken. Penalty, geen twijfel aan. Dat kost je een finale. Een paar dagen later hoor je daar niemand meer over. Maar het is wel beslissend in zo'n groot toernooi.

Dennis Bergkamp

Ik ben hier naar toe gegaan met de ambitie om me als verdediger bij de besten van de wereld te rangschikken. Ik ben daarin geslaagd. Ik krijg lof van de internationale kenners. Ik zou het normaal vinden als ik in het wereldelftal word opgesteld. Ik heb bijna foutloos gespeeld. Van de spitsen ben ik niet onder de indruk. Ik heb altijd gezegd dat als ik geconcentreerd ben, ik voor niemand schrik hoef te hebben.

Het toernooi was voor mij na de uitschakeling tegen Brazilië in principe voorbij. We wilden best derde worden, maar het scherpste was eraf. Het is een mentale kwestie. Om de derde plaats spelen is toch iets anders, als je twee jaar lang gefocust bent geweest op een plaats in de finale. Brons is leuk hoor, maar misschien heeft Blatter van de FIFA wel gelijk met zijn idee de troostfinale af te schaffen. Kroatië was een outsider, die waren erg blij. Wij hadden ons brons anders beleefd.

Frank de Boer

Het was mijn eerste wissel, in zeven wedstrijden. En ik heb hem niet begrepen. Ik zat toch prima in de wedstrijd? Over drie weken meld ik me bij Barcelona. Ik hoop de teleurstelling dan verwerkt te hebben.

Phillip Cocu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.